Maandag 18/10/2021

Toeteren voor Turkije

Als Turken kwartfinale Euro 2008 winnen, wordt in heel Vlaanderen gefeest

Ze haalden al de voorpagina van de Turkse krant Hurriyet en steken de Belgiësupporters met hun uitbundige voetbaltrots de ogen uit: de 'toeterturken' zijn terug. Wie vanavond in plaats van oordopjes zijn stoute schoenen aantrekt, kan op deze plaatsen meetoeteren, meejuichen en meerijden met de Turkse feestkaravaan. Als Turkije wint natuurlijk.

Gent Volg de karavaan!

In Gent is de Sleepstraat vanavond de officieuze feestenzone. Met een dichte concentratie aan Turkse cafés en vzw's is het de place to be voor wie wil meegenieten van het feestgedruis. Maar ook aan het Rabot, in de Brugse Poort en aan de Dampoort zal een Turkse winst zeker niet ongemerkt voorbijgaan. Jeugdvereniging Osborun in de Opgeëistenlaan zendt de wedstrijd uit op groot scherm en er is volgens coördinator Suleyman Gök een open uitnodiging voor alle geïnteresseerden en feestneuzen.

Als de match in het voordeel van Turkije wordt beslecht, kan de karavaan vertrekken. Het is dan kwestie snel een plaatsje in een auto te versieren en een Turkse vlag (te kopen in een van de winkels in de Sleepstraat) is daarbij een grote troef. De hele stoet wordt begeleid door de politie en doet zeker de buurten met een grote Turkse gemeenschap aan (de Wondelgemstraat, de Dendermondsesteenweg, de Brugse Poort, de Sleepstraat), maar de route wordt volgens hoofdcommissaris Steven De Smet op het laatste moment via 'motorkapoverleg' bepaald. En, belooft de hoofdcommissaris, als Turkije de finale of de halve finale speelt, wordt het Sint-Pietersplein afgebakend als feestzone, ditmaal officieel.

Limburg Vrachtwagens en vlaggen

Met een grote Turkse en Italiaanse gemeenschap is het in de Limburgse mijngemeenten bijna elke dag feest. Als de Turken morgen winnen tegen Kroatië, zullen onder meer Genk, Houthalen-Helchteren, Beringen en Heusden-Zolder dat geweten hebben. Gewapend met toeters, vlaggen en vrachtwagens (jawel!) mag je de Turkse supporters dan verwachten op welbepaalde punten.

In Genk is dat de rotonde aan de Europalaan, waar de Turkse gemeenschap winst muzikaal zal vieren. In Houthalen-Helchteren wordt de Springstraat afgesloten voor verkeer zodat de supporters de match op groot scherm kunnen volgen. Heusden-Zolder verwacht de feestelijkheden vooral rond de Koolmijnlaan, waar de karavaan (mogelijk met vrachtwagens) zal eindigen en Beringen bereidt zich voor op drukte rond de Stationsstraat. En op zondag is het er weer feest, want dan spelen de Italianen.

Antwerpen Beter te vroeg dan te laat

"Kom vooral vroeg!", is de raad die Fatih Ari iedereen geeft die de match niet wil missen. Vanaf zes uur is een zitplaats zoeken in de cafés in de Brederodestraat, de Vankerkhovenstraat, de Statiestraat en op Antwerpen-Geel immers een hele opdracht. Niet dat er veel mensen zullen blijven zitten, zeker als Turkije zich plaatst voor de halve finale. Wie tijdens de match op zoek is naar zo'n café gaat het best af op de oorverdovende stiltes die volgen op vreugdekreten. En de Turkse vlaggen natuurlijk. Vooral de Turkse vlaggen.

Als Turkije wint, wordt de Brederodestraat alvast afgezet. Trams kunnen zich misschien nog net een weg banen door de mensenmassa, maar auto's worden buiten gehouden. Vanwege verkeersproblemen bij de vorige match heeft de politie een spontane autostoet afgeraden, maar als de nood hoog is, kan die last minute toch nog georganiseerd worden vanaf de Brederodestraat. Wie niet als een toerist wil overkomen, slaat nog snel een voorraad toeters en vlaggen in.

Brussel Lawaai rond de Beurs

Ook de hoofdstad zal niet gespaard blijven van feestgedruis als Turkije het vanavond haalt. Vooral in Schaarbeek, waar veel Turken wonen, wordt ambiance verwacht rond de Turkse cafés, in de clublokalen en zelfs in de moskeeën. Het Liedtsplein valt dan eveneens te vermijden voor Kroaten en mensen op weg naar huis. "We verwachten veel volk en veel lawaai. Tenzij we verliezen natuurlijk, dan zal het doodstil blijven", weet Metim Eeder, lid van de Turkse vereniging EAB. Geïnteresseerden dienen voorzien te zijn Turkse vlaggen en hoedjes.

Als Turkije erin slaagt ook in deze match te zegevieren, mogen buurtbewoners zich verwachten aan een autocolonne. "Als we winnen, toeren we al toeterend rond, dat spreekt voor zich. Erg veel overlast zal dat niet met zich meebrengen. Misschien hier en daar een kleine blokkage, maar het is zeker niet de bedoeling om het verkeer volledig in de war te sturen", aldus Eeder.

"Wij verwachten vooral feestgedruis in Schaarbeek en Sint-Joost, en vaak trekt een delegatie supporters naar de Beurs", vertelt Christian De Coninck van de Brusselse politie. "Als daar 200 man staat te roepen, zorgt dat natuurlijk altijd een beetje voor overlast, maar verder verwachten wij absoluut geen problemen. We voorzien wel agenten om het verkeer nabij de Beurs in goede banen te leiden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234