InterviewJan van der Borg
Toerismeprofessor: ‘Zoals een hotel sterren krijgt, zouden landen veilig en onveilig verklaard moeten worden’
Van vandaag tot en met 1 maart geldt een inreisverbod voor toeristen in België. Maar hoe groot is de impact daarvan nog op de toerismesector? Professor toerisme Jan van der Borg (KU Leuven) vestigt zijn hoop op een herlancerings- en compensatiebeleid.
Staat u achter het nieuwe inreisverbod?
“Helaas wel. De afgelopen maanden hebben we duidelijk gezien dat reizen en het virus aanpakken niet samengaan. Pieken in het aantal besmettingen ontstonden vaak na versoepelingen van reisbeleid. Reizen en Covid-19 gaan hand in hand. Naast de vergrote kans om buitenlandse mutaties op te lopen, vertoon je als reiziger namelijk sneller risicogedrag. Het probleem is niet zozeer het reizen zelf als wel de activiteiten die je onderneemt als toerist. Vakantiegangers gaan niet van A naar B om vervolgens op een hotelkamertje te zitten. Een vakantie is geen vakantie zonder sightseeing en lekkere hapjes en drankjes. Het is echter tijdens dergelijke activiteiten dat je het risico loopt om besmet te raken. Je bent uit je cocon, dat is gevaarlijker dan wanneer je je in je dagelijkse kringen bevindt.”
Wat voor gevolgen zal het inreisverbod hebben op de toeristische sector?
“De toeristische sector bevindt zich op een historisch nulpunt. Buiten de essentiële reizen om wordt er amper nog gereisd. De impact van de nieuwe regeling zal dit wellicht nog iets meer doen kelderen, maar veel erger kan het eigenlijk niet worden. Er is nood aan een gecentraliseerd Europees herlancerings- en compensatiebeleid.”
Hoe ziet u dat compensatiebeleid voor u?
“Ik hoop op een fantastisch beleid, waarbij de Europese Unie ook geloofwaardige steun biedt aan kleinere ondernemingen. Momenteel kunnen vooral grote bedrijven, zoals luchtvaartmaatschappijen en touroperators als TUI op steun rekenen. Maar dergelijke bedrijven zijn maar een minderheid. Tachtig procent van de ondernemingen is klein of middelgroot. Zij hebben minder middelen om te lobbyen en zijn daardoor sneller de dupe. Voor hen is de huidige situatie een bloedbad aan het worden. Europa zou daar een slag moeten maken, maar dat hebben ze tot nu toe nog niet gedaan. Dat is een gemiste kans.
“Ondertussen zijn er landen als Griekenland en Suriname die zo afhankelijk zijn van toerisme dat ze verkondigen coronavrij te zijn. In Dubai kun je je zelfs laten vaccineren. Die keuzes worden nu unilateraal (onafhankelijk van andere staten, SDW) gemaakt, vaak om te kunnen wedijveren met belangrijke concurrenten. De Europese Gemeenschap moet daar een duidelijk beleid voor creëren. Net zoals een hotelkamer sterren krijgt, zouden landen veilig en onveilig verklaard moeten worden op het vlak van toerisme.”
En op korte termijn?
“Het is nu vooral hopen dat het vaccinatieproces snel en soepel verloopt. Het vaccin blijkt moeilijker te verkrijgen dan gehoopt en met name in Europa lopen de vaccinatieprocessen vertraging op. Reizigers hebben behoefte aan duidelijkheid. Er ontstaat momenteel veel spanning omdat het moeilijk is om inzicht te krijgen in wat wel en niet kan. Meer zekerheid is erg belangrijk om de bevolking te ontzenuwen. Dan zullen erg agressieve reacties, zoals de rellen in Nederland, hopelijk ook afnemen.”