Vrijdag 13/12/2019

Toekomstige voorzitter commissie Kazachgate: "Ben geen lid van de Orde van Malta"

Voorzitter van de toekomstige commissie Francis Delpérée ontkent het lidmaatschap van de Orde van Malta. Beeld belga

Francis Delperée, die voorzitter wordt van de toekomstige onderzoekscommissie rond Kazachgate, ontkent vandaag dat hij lid is van de Orde van Malta. Wel werd hij gedecoreerd door de organisatie die de jongste dagen opdook in de berichten over Kazachgate. Iets wat meteen druk becommentarieerd werd op Twitter.

De Orde van Malta - een select clubje dat naar verluidt bezig is met liefdadigheid en diplomatie - duikt zelf op in de hele saga rond de afkoopwet. Zo zou protagonist Patokh Chodiev via de orde 25.000 euro hebben overgemaakt aan het Hulpfonds Prins en Prinses Alexander, in een poging goodwill te creëren bij de Brusselse politieke beau monde.

Delperée ontkent echter met klem dat hij lid is van de Orde van Malta, zoals de nieuwssite Newsmonkey vanmiddag schreef op basis van zijn CV. Wel werd hij in 2002 benoemd tot "grootkruis in de Orde van Malta".

Geen band
De cdH'er spreekt van "politieke intoxicatie". Hij benadrukt dat hij naast de decoratie geen enkele band heeft met de club en de vertegenwoordigers ervan niet kent. "Ik ben grootkruis in de Orde van Malta gemaakt, zoals ook ridder van de Légion d'honneur en commandeur van de Ordine al merito della Repubblica italiana. Dat maakt van mij nog geen Frans of Italiaans staatsburger", verduidelijkt hij. Volgens Delperée kreeg hij die onderscheidingen vanwege de merites die de organisaties hem toedichten op het vlak van onderwijs.

"Ik ken de Orde van Malta niet, net zomin als haar werking of haar vertegenwoordigers. Het gaat om een internationale organisatie met een grootkanselier. Ik heb dat allemaal de laatste dagen geleerd in de pers", aldus nog de cdH'er. "Ik ben geen ridder van de Orde van Malta, ik maak er geen deel van uit. Ik heb niets te maken met die organisatie."

Orde van Malta reageert

De Orde van Malta ging de jongste dagen meermaals over de tongen als het ging om Kazachgate. De organisatie zou een rol gespeeld hebben bij de contacten tussen verschillende spilfiguren uit het dossier.

Liefdadigheid
In een persbericht reageert de orde nu zelf. Daarin beklemtoont de organisatie dat ze vooral bezig is met liefdadigheid en in dat verband al sinds halfweg de jaren '80 officiële betrekkingen onderhoudt met de Belgische regering. "In het kader van hun functies" had de orde zo ook contacten met "verschillende politieke persoonlijkheden" onder wie oud-senator Armand De Decker en MR-vicepremier Didier Reynders.

Tegelijk beklemtonen zowel de orde als de Belgische Vereniging van de leden van de Orde van Malta "na controles" dat ze nooit giften gedaan hebben aan de Fondsen Prinses Lea van België. "Dit kan met zekerheid bevestigd worden door bedoelde fondsen", klinkt het.

Subsidies kreeg de Belgische afdeling de voorbije tien jaar wel. Het geld ging naar ziekenhuisinfrastructuur in Congo (DRC) en Palestina. En dat sinds 2006, "dus lang vóór de recente perspublicaties". In totaal gaat het om 1,479 miljoen euro, "goedgekeurd door de publieke instanties hiervoor bekwam van de FOD Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking".

13.500 leden
Meer algemeen schetst het persbericht de Orde van Malta als "een religieuze instelling, rechtspersoon naar internationaal publiekrecht, erkend als soevereine staat door meer dan 100 landen, waarvan de helft leden zijn van de Europese gemeenschap en de Europese gemeenschap zelf. De orde van Malta wordt officieel vertegenwoordigd bij de Verenigde Naties en de Raad van Europa". "De Orde is actief in 120 landen en telt 13.500 leden, 100.000 vrijwilligers en bezoldigden (de meesten zijn artsen)", luidt het voorts.

De Belgische afdeling bestaat sinds 1930 en ondersteunt onder meer dagopvangcentra, jeugdkampen voor kinderen met een handicap en de omhaling van materiaal om hulp te bieden aan de armsten en vluchtelingen. De financiering komt voornamelijk van giften van de leden, publieke en private fondsen en specifieke fondsen voor onder andere de dagcentra. De rekeningen worden geauditeerd en gepubliceerd door de Nationale Bank, aldus nog het persbericht.

De vlag van de orde van Malta. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234