Zaterdag 31/07/2021

Toekomstig premier gaat voor 'volwaardig' regeerakkoord

Peter Poulussen, woordvoerder Yves Leterme:

Brussel l Yves Leterme scherpt het vergaderritme aan. Na een ronde langs alle partijen roepen hij en Didier Reynders vandaag de partijvoorzitters bijeen. Wellicht wordt dan eens en voorgoed de uitbreiding van de coalitie verworpen. De volgende dagen moet ook het regeerakkoord in een tekst gegoten worden. Leterme kondigde alvast een 'volwaardig programma voor een echte regering' aan.

Vooral de PS rekent nog op een uitbreiding van de coalitie: "Die discussie is niet afgerond." Die reactie is niet onbegrijpelijk: met de groenen en de sp.a in de oppositie vrezen ze schade aan hun linkerflank. Bij de andere partijen klinkt een ander verhaal, zelfs CD&V gaat er niet meer van uit dat er extra partijen aan boord gehesen worden.

"Er is een dynamiek met vijf ontstaan en we zijn niet van plan Open Vld in de rug te schieten", zegt Luc Vanmaercke, woordvoerder van CD&V-voorzitter Etienne Schouppe. Binnenskamers zou Leterme de Vlaamse liberalen ook al gerustgesteld hebben dat er geen klassieke tripartite komt. In die mate dat ze zich aan de Melssenstraat geen zorgen meer maken: "Die discussie is afgesloten."

Dan rest Yves Leterme niet bijzonder veel werk meer, behalve in het eigen kartel (zie elders op deze pagina). "Als iedereen rustig blijft, is het grootste werk gedaan", zegt Vanmaercke. De akkoorden over de staatshervorming en de begroting liggen er en vormen de basis voor het regeerakkoord. Leterme toonde zich gisteren desondanks ambitieus en voorspelde een heus regeerakkoord: "Het is mijn ambitie de komende dagen een volwaardig programma voor een echte regering te maken."

Dat betekent volgens liberale bronnen dat er straks een handvol alinea's over justitie, veiligheid en buitenlandse zaken aan de wettekst bij de begroting worden toegevoegd. Het sociaaleconomische programma van Reynders zou zich beperken tot de stelling dat de lasten omlaag moeten en de koopkracht omhoog. "Het zal een stuk minder gedetailleerd zijn dan de oranje-blauwe akkoorden", zo wordt beaamd in christendemocratische hoek. "Het zal gaan over krachtlijnen en principeverklaringen." "Het wordt in elk geval een origineel regeerakkoord", zegt Letermes woordvoerder Peter Poulussen.

Het moeilijkste werk wordt wellicht de samenstelling van de regering. Zeker van Didier Reynders wordt verwacht dat hij een extra ministerpost vraagt of minstens zwaardere bevoegdheden opeist. Omdat daar tegeneisen van de andere partijen tegenover zullen staan, is het de verwachting dat Leterme niet te veel aan de samenstelling van de regering wil morrelen. Hoe dan ook moeten de departementen Werk van de afscheidnemende Josly Piette (cdH) en Begroting en Mobiliteit van Leterme worden verdeeld. (FL/GoV)

Het wordt in ieder geval een origineel regeerakkoord

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234