Zondag 20/09/2020

Financiën

Toekomstig ECB-voorzitter Christine Lagarde wil meer aandacht voor nadelen lage rentestand voor spaarders

Beoogd ECB-voorzitter Christine Lagarde.Beeld AP

Beoogd ECB-voorzitter Christine Lagarde vindt het tijd om het monetaire beleid van de Europese centrale bank te herzien. Ze wil meer oog voor de nadelen van het huidige lage rentebeleid voor spaarders en stelt dat de ECB mee moet helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zei ze woensdag in het Europees Parlement in Brussel.

Concrete voorstellen gaf Lagarde woensdag niet aan de europarlementariërs die haar in Brussel bestookten met vragen. Ze begint pas op 1 november als opvolger van de huidige ECB-baas Mario Draghi. Lagarde herhaalde verschillende keren dat het ECB-bestuur – de nationale bankdirecteuren van de eurolanden – de besluiten neemt. “Ik ben geen toverfee”, temperde ze de verwachtingen van de parlementariërs. Die moeten hun advies geven over de benoeming van Lagarde (zij werd in juni door de Europese regeringsleiders aangewezen als de nieuwe ECB-voorzitter).

Zonder spoor van nervositeit beantwoordde Lagarde de vragen van de parlementariërs. Ze wees erop dat de ECB onder Draghi een forse koerswijziging heeft ingezet onder druk van de eurocrisis en Griekse crisis. “Weinigen hier in de zaal verwachtten de instrumenten te zien die de ECB nu gebruikt”, zei ze doelend op het ruime geldbeleid van de ECB en de opkoop van staatsobligaties van eurolanden in problemen.

Het huidige ECB-mandaat dat een inflatie van ruwweg 2 procent als doel heeft, biedt volgens Lagarde redelijk wat flexibiliteit bij het kiezen van beleid. Zij is van plan hetzelfde als Draghi te doen in de toekomst: kijken naar de financiële en monetaire bedreigingen en daar creatief en behendig op reageren.

Minimale rente

Ze acht daartoe een herziening van het monetaire beleid “gerechtvaardigd”, iets wat Draghi ook al had aangekondigd. Lagarde beloofde de burgers uit te leggen waarom de ECB maatregelen neemt en welke. Spaarders in EU-landen klagen over de minimale rente op hun spaargelden, leners profiteren juist van het ruime geldbeleid en de lage rente.

Lagarde stelde dat de ECB niet als enige verantwoordelijk is voor een gezond monetair-financieel beleid. Nationale regeringen moeten ook een bijdrage leveren. Eurolanden als Duitsland en Nederland die nauwelijks een begrotingstekort hebben, zouden moeten investeren in infrastructuur. Lidstaten die dat niet hebben, dienen hun pensioen- en socialezekerheidsstelsels te hervormen.

Ze toonde zich meewarig over het nieuwe “eurozonebudget” waartoe de ministers van Financiën onlangs na lang nachtelijk beraad besloten. Volgens Lagarde zal dit budget te klein en beperkt zijn om landen in problemen te helpen. “Maar het zal de stabiliteit van de eurozone ook niet in gevaar brengen”, voegde ze eraan toe. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234