Zondag 26/01/2020

Toekomst Antwerpse Bayer-vestiging staat op het spel

De toekomst van de Antwerpse Bayervestiging met zijn 842 werknemers wordt daardoor bedreigd. De directie wil een saneringsplan rond krijgen voor midden december. Want dan beslist de top in Leverkusen waar een capaciteit van 200.000 ton polycarbonaat wordt weggesneden, in Antwerpen of in Urdingen.

Over een ding zijn de directie en de vakbonden het eens. Als de top van Bayer beslist dat in Antwerpen 200.000 ton polycarbonaat wordt weggesneden, betekent dat voor Bayer Antwerpen dat ook de rest van de fabriek niet meer leefbaar is. De situatie is dringend en de directie roept morgen al een verzoeningsvergadering in Brussel samen. Die zal voorgezeten worden door sociaal bemiddelaar Roger Serbruyns. “De Antwerpse directie wil een gebaar stellen tegenover de top in Leverkusen om die cruciale beslissing over de capaciteitsafbouw ten voordele van Antwerpen te beslechten”, zegt Lisette Mertens, woordvoerster. “Wanneer Antwerpen een saneringsvoorstel aanvaardt, kan de site zelfs rekenen op nieuwe investeringen”, meent Mertens.In een gemeenschappelijke verklaring gisteren in Antwerpen stellen alle betrokken vakbonden bij Bayer Antwerpen dat ze morgen op de verzoeningsvergadering geen duimbreed zullen toegeven. Ze sloten bovendien ook een akkoord met de Duitse vakbonden om een wedloop tussen Antwerpen en Urdingen over de meeste toegevingen te vermijden.“We kunnen niet laten raken aan verworven rechten’, zegt Bruno Verlaeckt, secretaris van het ABVV. De verworven ADV-dagen bij Bayer zijn verbonden aan de invoering van het vijfploegenstelsel, waarbij nog 33,6 uur per week wordt gewerkt. Ook de arbeiders die niet in dat ploegenstelsel zitten krijgen die ADV-dagen. Dat zijn er 38,5 per jaar, boven op de gewone vakantiedagen. De directie wil dat ze er daar nu 14 van inleveren. In ruil belooft de directie werkzekerheid voor iedereen gedurende vier jaar. In Duitsland waren de vakbonden eerder al bereid langer te werken zonder compensatie.“Toegeven brengt de verworven rechten van alle arbeiders die in dat ploegenstelsel werken in de hele chemie in gevaar”, zegt ook Rob Prins, hoofdsecretaris van het ACV. Het stelsel is sterk verspreid in de Antwerpse chemiesector, zoals bij Monsanto, Hercules, 3M, Exxon Mobil, Oleon en bij Lanxess. Het gaat om meer dan 3.000 mensen of een derde van alle arbeiders. “Als we bij Bayer toegeven, moeten we dat overal doen”, meent Verlaeckt.Volgens de vakbonden misbruikt de directie de hangende beslissing over de capaciteitsafbouw van polycarbonaat (pc) om sociale toegevingen af te dwingen. Polycarbonaat, verkocht onder de merknaam Makrolon, is veruit het belangrijkste product in Antwerpen met 200 werknemers. De capaciteit bedraagt 230.000 ton. In Urdingen wordt 300.000 ton aangemaakt.Bayertopman Werner Wenning zei al in augustus dat hij minstens 200.000 ton wil wegsnijden. De vraag naar polycarbonaat is sterk teruggevallen vanuit de auto-industrie. Bovendien is de informatica-wereld overgeschakeld van cd’s en dvd’s op basis van polycarbonaat naar usb-sticks en het internet. De crisis en de opkomst van Aziatische producenten hebben de overcapaciteit in Europa nog versterkt.

Mogelijke acties

De vakbonden wezen er gisteren tijdens een persbijeenkomst nog op dat Bayer in Antwerpen nog altijd grote winsten maakt, vooral via het mechanisme van de notionele intrestaftrek. Wel loopt de bedrijfswinst gestadig achteruit van 82 miljoen euro in 2004 tot 25 miljoen euro in 2008, ondanks alle saneringsplannen die de directie in die periode doorvoerde.Als de directie van Bayer de inlevering zonder compensatie van ADV-dagen blijft eisen, sluiten de vakbonden weldra een actie op alle Antwerpse chemiebedrijven niet uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234