Woensdag 28/09/2022

Mandaten en vergoedingen

Toch weer extra postjes en zitpenningen in Brussel?

Leegstand in Brussel. Sinds de aanslagen gingen veel winkels, cafés en restaurants failliet. Tekst: Sven Spoormakers. Beeld Jan Aelberts
Leegstand in Brussel. Sinds de aanslagen gingen veel winkels, cafés en restaurants failliet. Tekst: Sven Spoormakers.Beeld Jan Aelberts

Te veel mandaten en te hoge zitpenningen deden de Brusselse regering vallen, maar toch zou er nog een nieuwe instelling bijkomen: de openbare commerciële vastgoedmaatschappij. "Waar hebben we dat voor nodig? Juist, voor nieuwe postjes."

Bruno Struys

Op de agenda van de commissie economische zaken van het Brussels Parlement staat de oprichting van de openbare commerciële vastgoedmaatschappij (OCVM). Vier Parlementsleden hebben daartoe een resolutie ingediend. Het gaat om PS, cdH, DéFI en sp.a.

Dat schiet in het verkeerde keelgat bij Els Ampe (Open Vld), schepen van Stad Brussel, maar ook fractieleider van Open Vld in het Brussels Parlement. Op Facebook schrijft ze: "Terwijl Stad Brussel mandaten en structuren schrapt willen sp.a, cdH en DéFI er nieuwe invoeren. Waar hebben we dat voor nodig? Juist, om nieuwe postjes te creëren. Tot zover de 'bevriezing' van John Crombez, de verontwaardiging van cdH en de voorwaarden van Maingain."

Ter herinnering: na de schandalen bij Samusocial en De Brusselse Keukens trok cdH de stekker uit de Brusselse, de Waalse en de Franse Gemeenschapsregering. De partij wou niet meer verder regeren met PS.

In de onderhandelingen voor een nieuwe regering stelt het DéFI van Olivier Maingain dan weer strenge voorwaarden: alle politici van PS, MR en cdH die in opspraak zijn gekomen, moeten weg.

En de sp.a van Crombez poetste eerder al haar blazoen op, met het ontslag van Brussels schepen Ans Persoons. Crombez eiste dat het betalen van zitpenningen en vergoedingen in Brusselse instellingen tijdelijk werd stopgezet.

Uitgerekend die partijen maken ondertussen werk van een nieuwe instelling op gewestelijk niveau. Alweer een nieuwe. Zoals Stad Brussel de afgelopen jaren een wildgroei kende van het aantal stadsvzw's, zo ontstond ook in het Gewest de ene na de andere nieuwe structuur, telkens met een eigen raad van bestuur.

Van parkeeragentschap parking.brussels tot homegrade.brussels, dat particulieren begeleidt om hun woning te verbeteren. Op tien jaar tijd zou het aantal gewestelijke instellingen met de 50 procent zijn toegenomen.

Immokantoor tegen 'kebabisering'

De nieuw op te richten OCVM zal als een soort immokantoor op zoek gaan naar handelaars voor leegstaande panden in Brussel.

"Er staan veel te veel panden leeg in onze stad en tegelijkertijd hebben veel handelaars het moeilijk om een geschikte ruimte te vinden", zegt Hannelore Goeman (sp.a), die de resolutie opstelde. "Er moet dus absoluut werk worden gemaakt van een inventaris van alle leegstaande handelspanden om handelaars te helpen en onze handelskernen te versterken."

De resolutie gaat dieper in op wat blijkbaar een sociologisch fenomeen is: de 'kebabisering'. In sommige wijken is er een overvloed aan snackbars en een tekort aan buurtwinkels. Een ingreep in de markt waar Open Vld tegen is, zegt Ampe. Maar vooral vraagt ze zich af: "Hoe kom je erbij om op dit moment alweer een nieuwe structuur op te richten met alweer nieuwe mandaten?"

Zonder vergoedingen?

"Dat hoeft helemaal niet", antwoordt Hannelore Goeman. "Deze resolutie is een eerste aanzet. Het ligt nog totaal open onder welke vorm dat moet. Wat ons betreft kan het als onderdeel van een bestaand agentschap." In dat geval zou het kunnen functioneren zonder raad van bestuur en dus zonder vergoedingen.

Ook Benoît Cerexhe, die voor cdH aan de resolutie werkte, ziet het als een onderdeel van een bestaande structuur. De resolutie vermeldt dat overigens: "Logischerwijs zou de openbare commerciële vastgoedmaatschappij volledig moeten vallen onder het Gewestelijk Agentschap voor Onderneming en Handel."

Ook dat agentschap is een nieuw op te richten structuur, een koepel waaronder ook Atrium en Impulse zouden vallen. Die twee gewestelijke instellingen hebben wél een raad van bestuur.

Als het OCVM onder het nieuwe Gewestelijk Agentschap voor Onderneming en Handel zou vallen, zou het dus een dochterstructuur kunnen zijn. Met toch een eigen raad van bestuur en dus met zitjes en eventuele vergoedingen. Komende donderdag behandelt de commissie de oprichting van de OCVM.

Ondertussen blijkt dat vier bestuurders bij Vivaqua, waaronder Yvan Mayeur (PS), opnieuw ruim 65.000 euro bruto per jaar zullen verdienen. De Algemene Vergadering van de intercommunale heeft dat beslist op 1 juni, net toen het Samusocial-schandaal losbarstte.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234