Zondag 27/09/2020

Toplonen

Toch geen 3 miljoen per jaar voor ING-baas: bank schroeft loonplan terug na publieke verontwaardiging

ING ziet af van een forse loonsverhoging voor topman Ralph Hamers, na publieke verontwaardiging.Beeld BELGA

De omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers gaat niet door. Onder druk van de publieke opinie ziet de bank af van de riante bonus. Politiek Nederland wil zelfs nieuwe maatregelen treffen.

Een opslag van 50 procent, toegegeven, er zijn weinig loonslaven die daarop kunnen bogen. Niet zo Ralph Hamers, de topman van de Nederlandse bank ING. Die zou een opslag krijgen die zijn totale vergoeding met de helft zou verhogen, waardoor de man tot 3 miljoen euro zou verdienen. 

De oorspronkelijke redenering van de groep ING was dat Hamers in vergelijking met zijn collega's bij vergelijkbare Europese banken een stuk minder verdiende. Maar de ophef die dat veroorzaakte deed de raad van commissarissen, het Nederlandse equivalent van onze raad van bestuur, terugdeinzen. 

De publieke opinie reageerde woest, alsook de Nederlandse politici. Het hele verhaal werd algauw een gênante vertoning, waarbij de imagoschade niet te overzien is. Zelfs na het afvoeren van het onbeholpen idee.

Ter vergelijking: Johan Thijs, de CEO van KBC, verdiende in 2016 iets meer dan 1,5 miljoen euro. Marc Raisière van de staatsbank Belfius kreeg 0,8 miljoen euro.

'Geen koekjesfabriek'

"Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat", liet president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring weten. "Wij als raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor dit voorstel en betreuren de commotie die het heeft veroorzaakt", aldus Van der Veer.

De christendemocratische minister van Financiën, Wopke Bastiaan Hoekstra, reageerde tevreden. Hij verzette zich de voorbije dagen tegen de loonsverhoging, nadat hij zich eerder vernietigend had uitgelaten. "ING is geen koekjesfabriek maar een financiële instelling. Dit ondermijnt het vertrouwen in de banken in zijn geheel en ING in het bijzonder”, stelde hij. 

Hoekstra onderzoekt nu of er een zogeheten 'loonwet' moet komen voor de banken. Het debat is bijgevolg nog niet meteen van de baan met het opblazen van de bonus voor Hamers.

Ook de vakbonden zeggen tevreden te zijn. "Vooral voor de werknemers van ING is dit goed. Zij werden door iedereen aangesproken en kregen alle shit over zich heen", klinkt het bij Ike Wiersinga van CNV. 

Ook al omdat het personeel van ING na meerdere ontslagrondes eindelijk uitzicht kreeg op een salarisverhoging van 1,7 procent. Intern lag de bonus voor de topman dan ook bijzonder gevoelig.

Staatssteun

Dat ING zich compleet heeft verkeken op de commotie is opmerkelijk. De instelling is dan wel een private onderneming, ze had dit moeten zien aankomen.

ING is, net als het gros van de financiële sector, tijdens de financiële crisis overeind gehouden door de overheid. "Banken zijn geen gewone bedrijven. Ze zijn in feite 'een soort semi-overheidsinstellingen' en hebben daarom niet dezelfde vrijheid als andere bedrijven om de beloning van hun topfiguren vast te stellen", zei de Nederlandse premier Mark Rutte daarover.

"De raad van commissarissen van ING heeft te weinig rekening gehouden met de maatschappelijke gevoeligheden", vindt Xavier Baeten, professor aan de Vlerick Business School en gespecialiseerd in verloningsbeleid. "Blijkbaar is de wonde van de financiële crisis nog onvoldoende geheeld. Als je dan met een loonopslag van 50 procent afkomt, moet je je toch rekenschap geven van die gevoeligheden."

Vergelijken

Al poogt Baeten wel te begrijpen hoe zo'n bonus tot stand komt. "Als je de mediaan van de Nederlandse topbedrijven neemt, dan is de vergoeding van de CEO's ongeveer 3 miljoen euro. In dat opzicht was de loonsverhoging van de CEO van ING niet exuberant. Ik begrijp dus het spagaat van de raad van commissarissen, die hun CEO marktconform willen verlonen."

Alleen moeten we misschien ook de vraag durven te stellen wat die markt is, en hoe we die moeten vergelijken, vindt Baeten. "De Angelsaksische wereld, met haar hoge lonen en exuberante bonussen, is niet representatief voor de Lage Landen. Maar een salarisvergelijking gebeurt wel op dat internationale speelveld." 

Zo krijg je een nivellering naar boven. Tot dat een halt wordt toegeroepen.  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234