Donderdag 23/09/2021

Politiek

Tobback: "Belachelijke communautaire discussie" rond klimaatakkoord

Vlaams parlementslid Bruno Tobback (sp.a). Beeld PHOTO_NEWS
Vlaams parlementslid Bruno Tobback (sp.a).Beeld PHOTO_NEWS

Vlaams parlementslid Bruno Tobback (sp.a) laakt de 'absurditeit' van de hele discussie rond het klimaatakkoord. Omdat N-VA volgens Tobback het hele debat aan het communautariseren is, ontstaat de 'belachelijke situatie' waarbij de Vlaamse regering een akkoord met een lagere ambitie dan haar eigen doelstellingen, niet aanvaardt omdat Vlaanderen te veel zou moeten inleveren. Ook de federale oppositie reageert erg scherp.

"Terwijl de hele wereld in Parijs gaat praten over hoe we moeten verdergaan in onze klimaatdoelstellingen, is er bij ons één partij die blijft steken in keukentafelredeneringen", zegt de Vlaamse socialist.

Hij vindt dat N-VA de Vlaamse regering belachelijk maakt door het beeld te creëren dat het klimaatbeleid stopt aan de taalgrens. "Als puntje bij paaltje komt, vindt N-VA een communautaire discussie dermate onweerstaanbaar dat die primeert boven een akkoord". Daardoor slaat de Vlaamse regering een modderfiguur en maakt België zich belachelijk, aldus Tobback.

Voor sp.a zit de verhouding tussen de inspanningen tussen de gewesten en het federale niveau goed en is er niets mis mee dat het federale niveau een deel van de investeringsmiddelen uit het klimaatfonds toegewezen krijgt. Wat Tobback in deze discussie nog dwarszit, is dat het debat nu blijft hangen in een communautaire discussie, terwijl het in de sterren geschreven staat dat Vlaanderen meer zal moeten doen dan wat in dit akkoord staat tegen 2030 of 2050, besluit hij.

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) bevestigt dat verschillende elementen uit het klimaatakkoord dat de Milieuministers van de verschillende entiteiten afgelopen weekend bereikten, voor zijn partij "niet erg evenwichtig" zijn. "Ook op federaal niveau zijn er vragen", zei Jambon op Matin Première (RTBF). Volgens de vicepremier moeten de verschillende partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten om dat probleem op te lossen. "De kostenlast is te hoog voor Vlaanderen", luidde het.

Marghem: "We blijven correct werken"

Federaal minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) wanhoopt niet na het verzet van coalitiepartner N-VA tegen het voorakkoord. "In Belgische onderhandelingen is er altijd wel een fase van dramatisering", nuanceert ze. "We blijven correct voortwerken en het doel blijft een akkoord."

Volgens Marghem is er geen sprake van een mislukking. "We mogen de kar niet voor het paard spannen. Het was duidelijk dat dit een ontwerpakkoord is en nog geen akkoord", zei de minister in de wandelgangen van de Kamer. "We gingen terugkoppelen naar onze regeringen en dat overleg loopt nu."

Marghem is ervan overtuigd dat het wel tot een akkoord zal komen. Op een deadline laat ze zich niet vastpinnen, "maar het zou toch goed zijn om voor de klimaattop in Parijs (in december, nvdr.) klaar te zijn."

Of ze het betreurt dat N-VA er opnieuw een communautair dossier van lijkt te maken? "Ik ga daar in elk geval niet in mee. Ik zal dit correct blijven behandelen."

Marie-Christine Marghem. Beeld PHOTO_NEWS
Marie-Christine Marghem.Beeld PHOTO_NEWS

Getackeld door Jambon

De federale oppositie pikt de uitleg van Marghem niet. "Laat ons serieus blijven. Het akkoord draait net over de cijfers, dus kom niet zeggen dat er al een akkoord is, behalve over de cijfers. Dan is er simpelweg nog geen akkoord", foeterde Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet. "Er was nochtans zelfs al een persconferentie aangekondigd", trad sp.a-collega Karin Temmerman hem bij.

Voor de oppositie is het duidelijk dat N-VA - en met name vicepremier Jan Jambon - minister Marghem met beide voeten tackelt. "Hij is vicepremier en zegt dat u uw job niet goed gedaan hebt", onderstreepte Laurette Onkelinx (PS). "De N-VA hoefde dit helemaal niet publiek te zeggen, Jambon had dat ook achter gesloten deuren kunnen meedelen."

"De N-VA zet u een pad in de korf. Uw eigen regering zegt dat u een slecht akkoord gemaakt hebt", sneerde ook Temmerman. "Dit kan u toch niet gewoon negeren? "

Dat de Kamerleden van N-VA en Open Vld de lippen intussen stijf op mekaar hielden, sterkte Onkelinx tot slot in de overtuiging dat er sprake is van problemen binnen de meerderheid. Enkel Marghems partijgenoten lieten van zich horen.

Laurette Onkelinx. Beeld BELGA
Laurette Onkelinx.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234