Zondag 15/12/2019

voorzittersstrijd

Tobback bedelt buiten de stad

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Beeld BELGA

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback krijgt steun uit onverwachte hoek. Sven De Leijer van 'De ideale wereld' en enkele plattelandsgemeentes lijken hem aan 5.000 leden te helpen voor een geldige kandidatuur voor de voorzittersstrijd. "Daar zit geen strategisch plan achter", lacht Tobback. "Alle hulp is welkom." Op Antwerpen hoeft hij alvast niet meer te rekenen.

"We hebben nog een paar afdelingen nodig. Als u er nog enkele kunt vinden, zal dat zeer gewaardeerd worden." In het satirische actuaprogramma 'De ideale wereld' gaf Bruno Tobback dinsdagavond voor het eerst toe dat hij op bedeltocht is langs lokale sp.a-afdelingen. Als kandidaat om zichzelf op te volgen, moet hij 5.000 leden vinden die hem steunen. Tegenkandidaat John Crombez heeft dat aantal al lang gehaald, Tobback is er altijd onduidelijk over gebleven. Hij keurt het af om publiekelijk een scorebord bij te houden omdat zoiets 'de partij verdeelt'.

Sven De Leijer, 'Wetstraatjournalist' van 'De ideale wereld', begon na de bekentenis van Tobback stemmen te sprokkelen. "We zijn op de wilde boef beginnen te bellen nadat we Tobback bij hem thuis hadden geïnterviewd", zegt hij. "We zijn gewoon naar de afdelingen gereden die hun steun toezegden." De Leijer kreeg Tielt-Winge, Bekkevoort, Herent, Glabbeek, Diest en Zwijndrecht mee. Al die kleine afdelingen samen geven Tobback meer dan 1.000 leden extra, waardoor hij nu bijna 3.000 leden achter zich heeft.

Sven De Leijer, 'Wetstraatjournalist' van het satirische programma 'De ideale wereld'. Beeld Joris Casaer

Stadsmens

Op Zwijndrecht na liggen die afdelingen allemaal in het Vlaams-Brabantse hinterland van de Tobbacks, wat hun steun niet uitzonderlijk maakt. "Ik wil hiermee absoluut geen kant kiezen", zegt De Leijer nog. "Ik vind het gewoon plezanter, voor mezelf en mijn collega's in de Wetstraat, dat er een echte wedstrijd is tussen twee kandidaten. (lacht) Eigenlijk red ik het politieke debat." Tobback mag nog andere afdelingen afvinken die in zijn achtertuin liggen: Aarschot, Landen, Holsbeek, Kortenberg, Lubbeek, Haacht, Boortmeertbeek en Hoegaarden schaarden zich achter de huidige voorzitter.

Tobback mikt op die kleinere en landelijke gemeentes omdat hij niet anders kan. Niet omdat er een groot strategisch plan achter zit. "Ik leg nergens de nadruk op", lacht hij. "Als socialist moet ik op de kleintjes letten."

Hij erkent wel dat die 'kleintjes' meer aandacht verdienen. "Als we een brede progressieve partij willen worden, moeten we uit de steden breken. Ik ben zelf een stadsmens, maar misschien zijn we wel te snel tevreden met het succes in de steden. Vaak scoren we in die kleine afdelingen beter dan verwacht, zeker bij gemeenteraadsverkiezingen. Daar ligt potentieel dat we nu onbenut laten. Ik neem trouwens mijn hoed af voor al die verbeten mensen die in deze afdelingen met weinig mensen en middelen toch doorzetten."

Op een extra duwtje uit een grote stad hoeft Tobback niet meer te rekenen. Antwerpen heeft ervoor gekozen niet te kiezen. Oorspronkelijk speelden de Antwerpenaren met het idee om een minicongres te houden, waar beide kandidaten zich konden voorstellen. Dat plan laten ze varen omdat ze vrezen voor nog meer strubbelingen.

"Wat de keuze moeilijk maakt", zegt lokaal voorzitter Frank Geudens, "is dat er twee Antwerpse running mates zijn. Over die verscheurende keuze wilden wij niet ruziën." De running mate van Tobback is Antwerps provincievoorzitter Inga Verhaert, die van Crombez de Borgerhoutse districtsschepen Stephanie Van Houtven.

Stijfkoppig

Versta: de Antwerpse afdeling heeft de handen vol met haar eigen besognes. Twee weken geleden barstte de bom er toen Yasmine Kherbache haar ontslag als fractieleidster aanbood omdat ze de spanningen beu was. Binnen de afdeling zijn nu volop gesprekken bezig om de kopstukken en hun botsende visies weer te verzoenen.

Verhaert kreeg in de Kempen al haar eigen gemeente Kalmthout mee en het eerder genoemde Zwijndrecht. Of er nog meer afdelingen uit die contreien Tobback steunen, wil het duo niet kwijt. Tobback blijft wel een stijfkoppig optimist. "Ik ben op de goede weg", lacht hij. "Maar ik ben er nog niet helemaal. Mag ik wel vragen om daar (lacht) bij te zetten?"

John Crombez is kandidaat-voorzitter. Beeld Eric de Mildt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234