Zondag 27/09/2020

'Tja, hij heeft gelogen hé, hij wou zijn hachje redden'

De raadkamer in Dendermonde heeft de aanhouding bevestigd van Leo Stevens. De gevallen Mechelse schepen legde bekentenissen af over giften van zowel de Group Janssens als vastgoedmakelaar Johan Willemen.

door Douglas De Coninck

DENDERMONDE l Het ging eerst om zo'n 2.500 euro en daarna nog eens om ruim 9.000 euro. Het geld, zegt Stevens, werd gebruikt om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen folders te drukken. 'En daartoe is het ook beperkt gebleven', zegt Stevens advocaat Joris Vercammen.

Nadat hij vrijdagochtend nog zijn Mechelse collega-schepenen op het hart had gedrukt "niks te hebben ontvangen van niemand", werd Stevens 's middags voorgeleid en aangehouden door onderzoeksrechter Paul De Brucker. Hij legde bekentenissen af, naar eigen zeggen "volledige bekentenissen". Ja, hij ontving zo'n 2.500 euro van verkeersbordenproducent Group Janssens. En daarna nog eens ruim 9.000 euro van bouwondernemer Johan Willemen. Stevens hoopte gisterochtend dat dit zou volstaan om terug naar huis te kunnen, maar niks daarvan.

"De raadkamer achtte het risico op collusie te groot", zegt advocaat Vercammen. "Men vreest dat mijn cliënt contact zal opnemen met andere betrokkenen in het dossier en bewijzen zal doen verdwijnen. Wij moeten ons neerleggen bij de uitspraak, maar gaan in beroep. De verklaringen tegen Stevens (door Wim Verschuere, rechterhand van 'keizer van de wegwijzer' Glenn Janssens, ddc) dateren van in juni. In de maanden daarna hebben de media uitvoerig bericht over de zaak-Janssens. Al die tijd wist mijn cliënt dat de kans bestond dat hij de politie voor de deur zou krijgen. Uit niets blijkt dat hij toen bewijsstukken deed verdwijnen."

Het inroepen van collusiegevaar kan erop wijzen dat de speurders in Dendermonde nog niet klaar zijn met Stevens. Hijzelf houdt vol dat er niks meer te ontdekken valt. Vervelend voor Stevens is dat hij vorige week nog met net zo'n grote heftigheid zowel in de media als tegenover speurders en collega-schepenen ontkende "ook maar één gift, in speciën of in natura", te hebben ontvangen. "Tja, hij heeft toen gelogen hé, hij wou z'n hachje redden", zegt Vercammen.

Veel te ontkennen viel er sinds gisterochtend overigens al niet meer. In Gazet van Antwerpen verscheen een opmerkelijk interview met Johan Willemen die toegaf dat hij vorig jaar de factuur betaalde voor de folder '30 jaar Leo Stevens'. Willemen zegt nu dat hij het deed om "om hem een plezier te doen en omdat ik vond dat het wel eens in het daglicht mocht worden gezet dat het beter gaat met Mechelen". Stevens en Willemen zijn jeugdvrienden. Hij was trots, zegt hij, te zien hoe zijn vriend het tot schepen schopte: "Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen 2006 is Leo naar mij gekomen. Na interne heibel bij CD&V is hij opgestapt. Ik heb dat altijd enorm betreurd. Leo vertelde me dat hij op zoek was naar middelen voor de campagne van zijn nieuwe partij CDO. Als goede vriend wilde ik Leo Stevens daar graag in steunen."

Hoewel de wet op de partijfinanciering geen enkele gift van bedrijven toelaat en Willemen als consulair handelsrechter mag verondersteld worden die te kennen, betaalde hij de factuur: "Ik dacht niet dat ik iets verkeerds had gedaan. In zo'n verkiezingsperiode loopt de temperatuur op. Ik ben misschien naïef geweest."

Stevens blijft er intussen bij dat al het geld "enkel werd gebruikt voor folders", er niets wegvloeide naar zijn privé-rekening en hij ook geen enkele wederdienst leverde aan de twee bedrijfsleiders. Hen waren kort daarvoor allebei lucratieve contracten bij de stad Mechelen in de schoot gevallen. Stevens trachtte zijn ondervragers ervan te overtuigen dat er "geen enkel verband is".

Ook Glenn Janssens blijft intussen volhouden dat hij nooit politici of overheidsdiensten heeft gecorrumpeerd. Hij blijft bij monde van zijn advocaat Johan Verbist betwisten zich ooit te te hebben bezondigd aan prijsafspraken met andere leveranciers. Janssens zit samen met twee andere zaakvoerders van bedrijven in de sector van verkeerssignalisatie in voorarrest.

Janssens betwist niet dat Verschueren, zoals die zelf in juni al tegenover de speurders toegaf, de factuur voor verkiezingsdrukwerk van Stevens betaalde, maar insinueert nu dat dat buiten zijn medeweten gebeurde en stelt dat dit "niet correct" was.

Leo Stevens bekende volledig, maar houdt vol dat het geld 'enkel werd gebruikt voor folders'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234