Maandag 26/08/2019

Tirana ruilt stalinistisch grijs voor kleur

'Kleur geeft warmte aan een stad en verhoogt het veiligheidsgevoel.' Dat is de overtuiging van Edi Rama, burgervader van de Albanese hoofdstad Tirana, die het socialistische grijs langzamerhand uit de stad bant.

Door Frank Schlömer in Tirana

Tirana l Edi Rama (42) heeft opdracht gegeven de grauwe woonblokken een fris kleurtje te geven. Rood, geel, blauw, groen komen in de plaats van het stalinistische eenheidsgrijs.

Eigenlijk is Edi Rama kunstenaar en professor aan de Academie voor Schone Kunsten in Tirana, maar hij is stap voor stap in de politiek geraakt. "De mensen hebben mij gedwongen", zegt de man in académie française-Frans, die ook voorzitter van Socialistische Partij is. Dat Frans heeft hij tijdens zijn gedwongen emigratie geleerd, toen hij in 1997 het land uit ging. Hij was toen al behoorlijk populair in Albanië en dat zinde de huidige premier Sali Berisha niet echt. Een knokploeg van Berisha, die wel eens vaker met de maffia in verband wordt gebracht, heeft Rama voor zijn huis bijna doodgeslagen.

Na zijn terugkeer werd hij in 2004 tot burgemeester van zijn stad verkozen en het jaar daarna kreeg hij de onderscheiding 'beste burgemeester van de wereld', een prijs die misschien op zich niet veel voorstelt, maar die wel bijdroeg aan zijn bekendheid. Onlangs werd hij herkozen met 61 procent van de stemmen en is hij voorzitter van de SPA geworden, die hij opnieuw enig aanzien heeft weten te geven na het verlies van de regeringsmacht.

Rama wordt ook al getipt als toekomstig eerste minister van Albanië, maar in het koffiehuis van zijn partijhoofdkwartier in Tirana zegt hij dat hij "de beste job heeft die een mens kan hebben".

"Na de anticommunistische revolutie is een periode van tien jaar immobilisme gevolgd en is het land naar een niveau afgegleden waar wij nu nog onder lijden. Onze hoofdstad was grijs, grauw, vuil en smerig en op het stadhuis gebeurde niets. Na mijn komst heb ik nieuwe impulsen willen geven en het begrip kleur heb ik daarbij bewust als schoktherapie gebruikt. Kleur geeft warmte aan een stad en een verhoogd veiligheidsgevoel. Kleur verricht wonderen, maar er is meer. Door openbare discussies en door de mensen bij alles te betrekken, wil ik een heroriëntering van het sociale leven bereiken."

Volgens Edi Rama was Tirana vroeger geen stad maar "een chaotische puinhoop", waar het "immobiele leven van de communistische collectiviteit" plaatsgreep, terwijl het nu weer een samenleving is geworden. "De Tiranezen staan nu weer open voor initiatieven, vroeger trokken ze zich terug op hun privé-eiland. Ze krijgen weer respect voor iets als een park en gooien veel minder rotzooi op straat."

De middeltjes van Edi Rama zijn eenvoudig, maar brengen een revolutie teweeg. Naast het kleur geven aan lelijke gebouwen heeft hij in zijn ambtsperiode al elfduizend bomen laten planten, schoonmaakploegen lopen door de straten, braakliggende terreinen zijn parken met bloemen en banken geworden en straatlantaarns zijn in het stadsbeeld verschenen.

Edi Rama: "Bomen en bloemen zijn belangrijker dan nog meer stadspolitie. Die laatste moet trouwens minder een repressieapparaat zijn dan een orgaan dat waakt over de goede gang van zaken. Natuurlijk zal zij nog boetes voor foutparkeerders uitschrijven, maar misschien is het een kleine troost als je die boete hebt gekregen in de kleurrijkste stad van de Balkan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden