Donderdag 02/12/2021

tips.food

New & noteworthy in culiland

Vlaanderen zendt zijn sommeliers uit

Sommelier Willem Van Den Broeck (28) gaat dit najaar aan de slag bij Noma, het unieke restaurant van René Redzepi in Kopenhagen.

Was je al eens bij Noma gaan eten voor je deze jobaanbieding kreeg?

"Al acht keer! In mijn vorige restaurant in Lier gingen we samen met de collega's. We gebruikten het geld uit de fooienpot. 's Morgens vlogen we naar Kopenhagen, 's middags aten we er en 's avonds kwamen we weer terug."

Vanwaar je liefde?

"De Scandinavische, warme sfeer, gecombineerd met gastronomie op het hoogste niveau. De bediening is perfect, en toch los. En de wijn is super. Er is een beperkt aanbod, met alleen Franse, Italiaanse, Duitse en Oostenrijkse wijnen van kleine domeinen. Alle wijnen zijn biologisch of biodynamisch."

Last van plankenkoorts?

"Ik heb een try-outweek achter de rug. Die viel heel goed mee, dus ik ben gerustgesteld. Maar mijn eerste service voelde aan als een examen. In de zaal staat maar twaalf tafels, maar de mensen komen uit Hong Kong, Canada, de VS, Singapore... Jij wilt niet de persoon zijn die hun etentje bij Noma verknalt."

Ga je tijd hebben om Kopenhagen te verkennen?

"Zeker, want ik mag maar vier dagen per week werken. Zo willen ze ervoor zorgen dat het zaalpersonaal zich honderd procent geeft."

Totdat Willem zijn koffers pakt, blijft hij aan de slag in zijn wijnbistro Bistro Bicyclette, www.bistrobicyclette.be

Hertog Jan is dood, leve Hertog Jan!

Sinds eind juli waakt driesterrenchef Gert De Mangeleer over zijn kookpotten op een nieuwe locatie: een 180 jaar oude schuur in Zedelgem bij Brugge, midden in het groen. 'Happy eater' Agnes Goyvaerts is er al gaan eten en was behoorlijk onder de indruk. Lees haar kennismaking met De Hoeve op p.55 van dit magazine!

www.hertog-jan.com

3x straatvoer

Eindelijk vindt hoogstaande Aziatische streetfood weerklank in onze contreien.

1. Een van Brussels beste Japanners, Samouraï, opende aan de overkant van het restaurant een ramenbar waar u voor Japanse noedels terechtkunt. Drie soorten noedels, drie soorten saus en een klein assortiment aan topping. Samouraï, Wolvengracht 28/B, Brussel

2. De authentieke Vietnamese street-keuken komt naar Antwerpen met BÚN. Denk: gestoomde rijstpannenkoekjes, vermicellisoepen of verrassende hapjes als gedroogde inktvis of schelpjes bereid op de barbecue. BÚN, Sint-Jorispoort 22, Antwerpen

3. In Londen is de Aziatische keten ITSU ondertussen een volwaardig begrip. Wie blijft snakken naar hun gerechten, kan vanaf nu zelf aan de slag met het kookboek.
ITSU, het kookboek, 20 euro, vanaf 25/9 bij Veltman Uitgevers

Prijsbeesten

Nu het imago van de vleesindustrie deuken heeft gekregen, grijpen steeds meer mensen terug naar authentieke, kleinschalige vleesproducenten. Zo wordt bij de Brusselse broodjeszaak Pistolet al het vlees aangekocht bij kwaliteitsslagerij Dierendonck uit Nieuwpoort.

Chef Bart De Pooter van restaurants De Pastorale en WY kon dan weer een deal sluiten om elke maand Japans wagyu beef in te voeren: met dunne lijntjes vet gemarmerd rundvlees. Hij gaat het te koop aanbieden via een paar slagers, Colruyt en een onlineshop.

En in Brussel opent slager Jack O'Shea een tweede Ierse slagerij, of Chophouse, in de Sint-Katelijnestraat, naast bruine kroeg De Monk. Die Ier maakte een kunst van gerijpt vlees en biedt verder kwaliteitsworstjes, -koteletjes en veel meer.

Atelier Dierendonck, Albert I laan 106, Nieuwpoort
Wagyuvlees via www.wagyudirect.com

Wereldtop

De West-Vlaamse Hannah Van Ongevalle maakte een straffe indruk tijdens de finaleweek van World Class, de cocktailwedstrijd van Diageo voor de beste bartenders uit de hele wereld.

Hannah werd in juni verkozen tot beste bartender van België en stootte door tot de top-12 van de wereld. Ze viel op door haar grappige presentaties en haar persoonlijkheid. Half actrice, half cocktailgenie. Een droge ernstige Amerikaan won de wedstrijd. Maar wij hangen liever aan de toog bij Hannah, in The Parmacy in Knokke-Heist.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234