Tipgever Virgin-overval is namen van mededaders vergeten
Brussel
Van onze medewerker
Gewezen Sabena-medewerker Bernard S. en acht medeverdachten stonden dinsdag terecht voor de Brusselse correctionele rechter. Zij moeten zich verantwoorden voor de spectaculaire overval op een Brinks-Ziegler-geldwagen op het platform van de luchthaven van Zaventem. Op 17 februari 1999 meldden zich vier overvallers, in Sabena-uniformen en met een Sabena-dienstwagen, bij een Virgin-vliegtuig. Gewapend met oorlogswapens maakten zij de inhoud buit van een geldwagen onder het vliegtuig en verdwenen met 74 miljoen.
Toen een personeelslid zich de nummerplaat van een personenauto herinnerde waarvan de chauffeur veel belangstelling had getoond voor het vliegtuig, leidde dat tot de aanhouding van tien verdachten, van wie één ook de 'Sabena-mol' aan de galg praatte.
Op basis van de ondervragingen opende het gerecht ook een onderzoek naar de betrokkenheid van Bernard S. bij een nog stoutmoediger overval op 3 oktober 1995 op een Swissair-toestel. Die overval, waarbij 45 miljoen verdween, is nog altijd in onderzoek, maar het gerecht vermoedt een verband.
S. bekent voorlopig alleen dat hij de tip voor de Virgin-overval gaf. Maar tegen de rechter zei hij gisteren dat hij geen van medeverdachten persoonlijk kende. "Ook niet diegene die u herkende en noemde tijdens het onderzoek?" vroeg de openbare aanklager gisteren. "Ik heb een vrouw en twee kinderen", repliceerde S. en deed er overigens het zwijgen toe.
Feit is dat het harde bewijsmateriaal van het parket tegen de acht medeverdachten hoofdzakelijk steunt op DNA-gegevens op sigarettenpeuken en bivakmutsen in een zak met de oorlogswapens die bij de overval gebruikt werden. De zak werd aangetroffen bij een van de verdachten. (JPDS)
Sabena-mol: 'Ik heb een vrouw en twee kinderen'