Vrijdag 02/12/2022

Tip voor Osama bin Laden: ga niet naar Somalië

De Verenigde Staten en hun bondgenoten nemen aan Osama bin Laden en zijn kompanen, zodra Afghanistan zich van hen heeft bevrijd, een onderkomen zullen zoeken in Somalië. Toch is het om verscheidene redenen onwaarschijnlijk dat Bin Laden en co. zich ooit zullen schuilhouden in Somalië.

Toen ik als kind opgroeide in Somalië werd ik grootgebracht met het idee dat satan tijdens de ramadan werd opgesloten, zodat hij geen kwaad meer kon doen. De afgelopen dagen denk ik nog vaak terug aan die mythe, die, rekening houdend met wat er de laatste tijd allemaal gebeurd is, dringend aan een nieuwe versie toe is.

Niemand weet wat de 'destructieve krachten' en 'hun achtervolgers' zullen doen zodra Aghanistan zich - ogenschijnlijk - van Osama bin Laden en diens kompanen bevrijd heeft. Maar algemeen wordt aangenomen dat die 'destructieve krachten' een onderdak zullen zoeken in Somalië, omdat dat land nu eenmaal geen centraal gezag heeft dat hen weer over de grenzen kan jagen.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten - die zeer lang doof bleven voor de klachten van het geruïneerde Somalië - zullen nu wel overwegen om dat land, dat al decennialang geen vrede meer heeft gekend, met kruisraketten te bestoken. Misschien willen ze er zelfs binnenvallen. Als het ernst is met het uitroeien van het terrorisme, dan wil ik argumenteren dat Somalië toch niet het meest geknipte doelwit is.

Een Amerikaanse invasie in Somalië zou een broze vrede, die door het voorlopige bewind tot stand werd gebracht, in gevaar brengen. En met welk doel ?

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn de Al-Qaeda-cellen in Somalië minder actief dan die die in Italië en Duitsland opereren.

Het feit dat die cellen in Somalië zwak gestructureerd zijn, is evenwel niet de enige reden waarom het onwaarschijnlijk is dat Bin Laden en zijn bondgenoten ooit naar Somalië zullen komen.

De meeste Somaliërs willen allerminst gastvrijheid bieden aan de man die vooral voor dood en vernieling zal zorgen. We hebben zelf al problemen genoeg, we moeten die van anderen er zeker niet bijnemen, vooral niet wanneer dat betekent dat we ook nog eens in conflict geraken met het Amerikaanse leger.

Welke krijgsheer of strijdende partij zou Bin Laden trouwens als gastheer kiezen? En hij kan moeilijk verwachten dat ze zich verenigen onder zijn vlag, daarvoor zitten de onderlinge rivaliteiten te diep.

Iemand op wiens hoofd een prijs van 25 miljoen dollar staat zal ook wel niet zo gek zijn om naar een land te vluchten waar verraad binnen de politieke elite ronduit een plaag mag worden genoemd. Hij zou beter naar een land gaan waar men loyaler is en waar hij minder kans loopt dat hij 'verkocht' wordt.

Hij zou zich in Somalië ook moeilijk kunnen verbergen. Wij, Somaliërs, zijn ruziemakers, die elkaar voortdurend in het haar zitten en elkaar voortdurend verklikken. Voor de krijgsheren en hun bondgenoten betekent dat dat ze voortdurend in de gaten houden wie de vrienden van hun vijanden zijn, wie wat van plan is, wie tegen wie aan het complotteren is en waarom ze dat doen.

Ik kan me dan ook niet voorstellen dat Bin Laden of iemand van zijn bondgenoten zich ook maar één weekend kan schuilhouden in een land waar geen geheimen bestaan. Ik denk ook dat Bin Laden onder de werklozen niet genoeg soldaten kan rekruteren om onder zijn vlag te vechten. De meeste Somaliërs willen best wel vechten voor hun familieclan of voor geld, maar niet voor een abstract begrip, want dat is godsdienst toch voor al wie amper geletterd is.

Bovendien denk ik dat er maar weinigen van mijn landgenoten bereid zijn om hun leven voor de islam te geven. De almachtige heeft immers onder zijn gelovigen over ter wereld genoeg vrijwilligers die bereid zijn om een martelaarsrol op zich te nemen.

Het Westen mag zich dan ook niet laten verblinden door de desinformatie van het Eyptische regime en hun handlangers in Somalië. Het is logisch dat zij een beschuldigende vinger uitsteken naar hun rivalen en hen omschrijven als bondgenoten van Al-Qaeda.

De internationale gemeenschap moet de Somalische regering steunen in haar poging om greep te krijgen op heel het land. Op een invasie zit niemand te wachten.

Nuruddin Farah is een Somalisch auteur. Onlangs schreef hij het non-fictiewerk Yesterday, Tomorrow: Voices from the Somali Diaspora. Zijn romans, in vertaling Geheimen en Kaarten, verschenen bij uitgeverij De Geus.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234