Woensdag 11/12/2019

Tine VAN DEN BRANDE (42), presentatrice

‘Elke vrouw moet benutten wat Moeder Natuur haar geeft, voordat Vadertje Tijd het weer afpakt’, grapte de vermaarde opvoedkundige Laurence J. Peter. Wat doen mooie vrouwen als ze verouderen?

Van den Brande: “Pas toen ik voor de televisie begon te werken, besefte ik dat anderen vonden dat ik een mooi snoetje heb. Als kind was dat wel anders. Tot mijn tiende dacht iedereen dat ik een jongen was. Mijn moeder corrigeerde de mensen na enkele jaren niet meer, omdat het mij toen sowieso niet kon schelen. Ook als tiener besteedde ik geen aandacht aan hoe ik eruitzag. Maar toen aan het begin van mijn opleiding aan theaterschool Studio Herman Teirlinck de tweedejaarsmeisjes me zeiden: ‘Wat hebben al die jongens toch met u, zeg? Zo schoon zijt ge nu toch ook niet!’, dacht ik: ‘Oh, vinden ze me schoon misschien?’ Ik stond daar echt niet bij stil. Op school functioneerde ik zoals elke andere beginnende actrice. Maar eenmaal in het beroep, was er een kentering.

“Ik kreeg plots veel meer kansen dan andere meisjes, die net als ik waren afgestudeerd en die evenveel of zelfs veel meer talent hadden dan ik. Dat vond ik wel wat bizar. Maar het was pas toen een journalist me rechtuit vroeg: ‘Hoe belangrijk denk je dat je uiterlijk is in alle aanbiedingen die je voor de tv krijgt?’, dat ik schrok. Op dat moment besefte ik voor het eerst dat het dat vermoedelijk was. Mijn verschijning heeft me geholpen in mijn leven.

“Ook in het dagelijkse leven ervaar ik dat mensen me heel aimabel bejegenen. Op tv komen vergroot dat aspect natuurlijk enkel nog. Door mijn zogenaamde koele charme, waar weleens naar verwezen wordt, durven mensen me ook niet zo snel aanspreken. Dat is soms jammer. Maar langs de andere kant zullen ze daardoor ook niet snel over me heen lopen.

“De meesten vermoeden meteen een sterke persoonlijkheid achter mijn uiterlijk. Sterk ben ik, en in publiek vaak gereserveerd. Maar koel - of erger nog, kil - ben ik helemaal niet. Mijn groot hart, mijn goedlachs karakter en mijn warmte kun je nu eenmaal niet meteen van mijn gezicht aflezen. Daarvoor moet je me leren kennen. Ach, over het algemeen ben ik niet ondankbaar om die koele look, want vermoedelijk daardoor word ik al mijn hele leven met een zeker respect behandeld.”

Je bent de kaap van de veertig gepasseerd. Nog geen botoxspuitje of fillers in de huidplooien laten spuiten?

“(fronst nadrukkelijk het voorhoofd) Als ik frons, zie je mijn rimpels. Dat is het bewijs van het tegendeel. Ik verouder, en gelukkig maar. Want het enige alternatief voor veroudering is vroeg sterven. (lacht) Als ik geschminkt word voor een tv-presentatie, dan pols ik af en toe bij de make-upartieste naar de mogelijkheden van kleine correcties, en ik vraag of ze vindt dat het mijn tijd is om te laten ingrijpen. Doorgaans stellen die make-upartiestes me nog gerust. Maar moest het binnenkort toch nodig blijken voor mijn job, dan zou ik geen seconde twijfelen. Uiteindelijk zijn het maar heel kleine ingrepen, hé. Veel verschilt het niet meer met het verven van je haren, me dunkt. Er kruipt bij wijze van spreken ook minder tijd in dan een volledige behandelingsbeurt bij de kapper. (lacht)

“Als zo’n spuitje kan helpen om er wat frisser en onbezorgder uit te zien, dan vind ik dat je het niet moet laten. Wij, presentatrices en actrices, zien er op tv vaak op ons best uit. Dat hebben we echt wel in de eerste plaats aan de cameramensen te danken. Zij bepalen bijvoorbeeld hoe het licht op je gezicht valt. Ook de make-upprofessionals spelen een belangrijke rol. Zij kennen hun job en doen heel wat moeite voor je uiteindelijke look op het scherm. Hen ben ik dankbaar. In het vtm-programma Het zesde zintuig werd ik enorm goed gesoigneerd door de ploeg, dat zie je op beeld. Dus ja, ook boven de veertig lukt dat nog best.”

‘Een vrouw die tevreden is met haar foto’s, dat is pas een unieke zeldzaamheid’, bekende de Amerikaanse actrice Elizabeth Metcalf. Nooit gevraagd om een prent te laten fotoshoppen?

“Tegenwoordig vraag ik de fotografen om niet superclose te gaan. En ik durf ook informeren of ze willen fotoshoppen, of ze er vertrouwd mee zijn. Ach, ik ben gelukkig en gezond nu, uiteindelijk is dat veel zichtbaarder dan die enkele jaartjes meer. (Tine Van den Brande onderging een niertransplantatie in 2007, ND) Ik weet dat die ziekteperiode een stuk van mijn uiterlijke schoonheid heeft gesloopt. Dat is wat me het meeste opvalt als ik in de spiegel kijk: de veranderingen die het verdriet en het ziek-zijn bij me teweeg hebben gebracht. Ik koppel het minder aan mijn ouderdom. Ik ben te dankbaar dat ik nog leef, denk ik.”

De media zijn een van de vrouwonvriendelijkste milieus. Rijpere vrouwen worden er genadeloos gediskwalificeerd, terwijl de grootste lelijkaard in primetime mag. Of overdrijf ik nu?

“Dat was jaren geleden het geval. Maar anno 2010 is er veel veranderd. De tv-wereld is mee geëvolueerd met haar kijkers. Bij de opstart van vtm, in 1989, was alles nog nieuw en jong. Frisheid alom. Dat betekende ook veelal piepjonge presentatrices. Intussen zijn we meer dan twintig jaar verder en kijk, vandaag passeren heel wat ‘rijpere’ vrouwen de revue. Vrouwen zoals Francesca Vanthielen, Pascale Naessens, Rani De Coninck en Goedele Liekens hebben een zekere maturiteit die perfect bij de zender past. Jonge vrouwen zijn niet meer zo dwingend aanwezig als vroeger.”

Over rijpere vrouwen gesproken. Begrijp je de paniek van single vrouwen boven de veertig die hitsig jagen op een man?

“Neen, dat begrijp ik niet. Ik heb wel geluk dat ik omringd ben door ontzettend veel warme en lieve mensen: mijn dochter, mijn familie, mijn ex-vriend, mijn vriendenkring. Zij steunen me enorm. Door die warme entourage schrikt het single-zijn me helemaal niet zo af. Daarbij, ik ben al in mijn jeugdjaren tot het inzicht gekomen dat je je geluk niet mag laten afhangen van anderen. Ik kan heel goed in mijn eentje zijn.”

Ook jij zit in die categorie MILF’s (Mother I’d Like to Fuck). ‘Ik kan het niet uitstaan, wanneer verdwijnt dat woord eindelijk?’, gromde Michelle Pfeiffer over het begrip ‘cougars’ oftewel vrouwen boven de veertig die voor jongere mannen gaan.

“Oh, ja? Ik val doorgaans op mooie, intelligente, geestige, gespierde kerels, ongeacht hun leeftijd. (lacht) Hoe lang zij nog op mij zullen vallen, weet ik niet. Gelukkig reageren mannen vandaag niet anders op mij dan tien jaar geleden. Ik laat me trouwens graag omringen door oudere mannen. Ook mijn ex was tien jaar ouder dan ik. We zijn enkele jaren geleden uiteen gegaan, maar we blijven de beste vrienden. Ook het co-ouderschap loopt perfect.

“Waarom we uiteengingen, kan ik niet in een-twee-drie verwoorden. Ik was nog jong toen we mekaar ontmoetten en het jarenlange samenzijn deed me een stukje van mezelf verliezen. Ik begon de blauwdruk van mezelf te missen. Door weer single te zijn, kreeg ik de kans om dat te herstellen. Nu woon ik samen met mijn dochter in een supergezellig huisje aan het water. Toen ik het kocht, was het een bouwvallige keet, maar daar merk je ondertussen nog weinig van. Ava en ik voelen ons er heerlijk samen. We krijgen er ook veel bezoek. Ruimte voor een nieuwe partner is er momenteel niet, neen.”

Ik hoor het al: je bent een hartenbreekster.

“(zwijgt even) Niet intentioneel. Maar daar komt het helaas wel geregeld op neer. Als ik in het begin duidelijk aan een man zeg dat ik niet zal voldoen aan het gangbare verwachtingspatroon, dan knikt hij altijd instemmend. Maar na verloop van tijd gaat hij toch stilletjes hopen dat ik in een soort relatie zal stappen. Dat is best lastig, want ik wil niemand kwetsen. Maar ik wil ook niet oneerlijk zijn. Op dit moment weet ik niet welke richting dit zal uitgaan en hoe ik zal evolueren op dat punt.”

Is dat de boodschap die je je negenjarige dochter meegeeft: sterke vrouw worden, niet buigen voor de man?

“Tuurlijk niet. Daar gaat het ook helemaal niet om. Als ik echt verliefd zou worden, dan zou het ook allemaal anders kunnen lopen dan nu het geval is. Trouwens, wat moet ik op dit moment aan Ava zeggen? Ze is nog een kind van negen. Ze speelt en ravot graag met leeftijdsgenootjes. Aan jongens denkt ze helemaal niet. Ik ga haar ook niet bestoken met hoe de grotemensenwereld er volgens haar moeder uitziet, hé. Straks zit ze in haar puberjaren en zal ze zelf wel op ontdekking gaan. Ze lijkt in vele opzichten op mij, dus dat belooft.

“Ik ben wel blij dat ik nu al merk dat ik haar begrijp. De manier waarop ze met kleine verdrietjes omgaat, hoe ze de dingen verwerkt. Ik doe het op net dezelfde manier. Daarom snap ik haar. Als ik haar op termijn al een wijsheid over mannen wil meegeven, dan wel een gezegde van Ava Gardner: ‘We women love to follow our men, where ever we want them to go.’”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234