Donderdag 22/10/2020

Euthanasiedebat

Tine kreeg euthanasie, maar was dat wel nodig?

De zussen van Tine Nys begrijpen niet dat het zo gelopen is.Beeld © VRT

Tine Nys wilde dood, en ze kreeg ook de dood. Maar heeft ze ook alle hulp gekregen om haar psychisch lijden te stoppen, of zijn artsen te snel ingegaan op haar vraag om euthanasie? Haar zussen vermoeden het laatste: 'Dit is heel moeilijk om te begrijpen.'

Waarom Tine Nys precies dood wilde, is niet helemaal duidelijk. Ze had een verleden in de psychiatrie, maar dat was alweer 15 jaar voor haar dood. "Ze had een moeilijke jeugd en een psychiatrisch verleden, maar dat was ze ontgroeid", getuigen haar zussen inTerzake. Toch trok Nys op 38-jarige leeftijd naar haar huisarts met haar wens voor euthanasie. Volgens haar zussen waren door een stukgelopen relatie weer oude gevoelens van afwijzing en gebrek aan liefde opgeborreld.

De gevraagde euthanasie zou ze uiteindelijk krijgen. Wettelijk lijkt aan de voorwaarden voldaan. Drie artsen, onder wie één psychiater, gaven hun akkoord voor euthanasie. Toch stellen haar zussen nu vraagtekens bij hoe dat is verlopen. "Die drie partijen zijn door Tine bij elkaar gezocht", zegt haar zus. "Ze hebben nooit samen een verslag opgesteld of diagnoses uitgewisseld."

De wet schrijft verder voor dat de situatie medisch uitzichtloos moet zijn. "Maar eigenlijk had Tine zelfs geen psychisch ongeneeslijke ziekte", zeggen haar zussen nu, vijf jaar na haar overlijden. "Ze heeft twee maanden voor haar dood na testen een nieuwe diagnose gekregen: autisme. We hebben nooit de kans gekregen om Tine op die manier te bekijken, benaderen of begrijpen." Volgens de zussen is er veel te snel overgegaan tot euthanasie. "Dat er behalve euthanasie geen andere behandelopties zijn voorgesteld, is voor ons heel moeilijk te begrijpen."

De arts die de euthanasie uitvoerde, wordt door de zussen beschreven als "nonchalant". Hij vergeleek het overlijden met een geliefd huisdier met pijn dat een spuitje krijgt. Volgens de zussen beschikte de arts ook niet over het nodige materiaal om een euthanasie uit te voeren. "De baxter hing niet omhoog, maar lag naast haar op de zetel en viel uiteindelijk zelfs op Tines gezicht. Mijn vader moest met trillende knieën de naald vastdrukken in haar arm, omdat de arts er niet aan had gedacht om pleisters mee te nemen."

De dokter zou na het overlijden ook aan de ouders gevraagd hebben om door de stethoscoop naar het hart wilde luisteren, zodat ze konden horen dat hun dochter was gestorven. "Een ongelooflijk perverse vraag", vinden de zussen.

De familie ging na het overlijden zelf langs bij de betrokken artsen om verhaal te halen. Ze namen die gesprekken ook op. "Ik denk dat Tine bij heel veel dokters geshopt heeft", klinkt het bij een van hen. "Ik ben een beetje kwaad op de arts die de injectie gaf." Dan blijkt ook dat het registratiedocument, dat na het overlijden moet worden overgemaakt, te laat werd ingediend bij de euthanasiecommissie door de uitvoerende arts.

Beeld VRT

'Lat moet hoger'

"Ik hoop dat dit pech was, maar ik vrees ervoor dat dit geen alleenstaand geval is", zegt Joris Vandenberghe, bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie in een reactie. "Dit is echt wel heel zorgwekkend." De lat voor euthanasie moet hoger, vindt hij.

"De tijd die volgt op een euthanasieverzoek moet volgens de wet minstens een maand zijn. Maar eigenlijk is een jaar in zo'n geval nog kort. De wet richt zich grotendeels op mensen in een terminale situatie", haalt Vandenberghe aan. "Dit gaat over mensen die psychisch lijden. Is een evaluatie vooraf, waarbij een commissie op voorhand een zaak bespreekt, niet veel zinniger?"

De Euthanasiecommissie heeft geoordeeld dat de wettelijke voorwaarden van euthanasie bij Tine Nys zijn nageleefd. Tegen de artsen loopt een gerechtelijke procedure.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234