Maandag 24/02/2020

Tindersticks telkens met een schone lei

vier dagen na elkaar in de Botanique:

Brussel / Van onze medewerker

Koen De Meester

De meeslepende muziek van de Schotse formatie Tindersticks past uitstekend bij de vervallen grandeur van Brussel. Toen bekend werd gemaakt dat de groep maar liefst vier dagen na elkaar in de Botanique kwam optreden, had dat dan ook iets vertrouwds. Het Schotse gezelschap nodigde voor zijn tienjarig bestaan vrienden en bekenden uit. Stuart Staples, zanger / gitarist bij Tindersticks, was even in Brussel om de concertreeks toe te lichten.

We treffen Staples aan in een Brusselse tapas-bar, na een voor de man hectische dag. Hij heeft een reeks interviews gegeven en is daarna nog snel de finesses van de hele operatie in de Botanique gaan vastleggen. In het halfuurtje dat hem rest voor zijn vertrek naar Parijs nemen we plaats aan een tafel vol hapjes. De kerel met de uit duizenden herkenbare baritonstem ziet er bekaf uit, maar tegelijkertijd ook erg tevreden. "Wij hebben al een lange geschiedenis gemeen met de Botanique en ons eerste concert daar zullen we nooit vergeten. Ik liep al veel jaren rond met het idee om er een concertreeks te organiseren, toch verwachtte ik nooit dat te verwezenlijken. Ik moest het hier maar een keer vernoemen en heel de zaak kwam als een sneeuwbal in beweging. Ik begin me op dit moment ook pas alles te realiseren... euh... het leek nochtans een goed idee indertijd, maar ja, zo gaat het nu al heel mijn leven lang!" (lacht)

De groep is nochtans niet aan haar proefstuk toe, want ook in de Londense ICA hebben ze vijf jaar terug al eens een midweek lang opgetreden. Staples schetst het verschil: "Dat speelde zich toen louter op muzikaal vlak af. Nu is het extremer, want in plaats van gewoon op te treden, komen er ook filmvoorstellingen en een fototentoonstelling bij."

Die visuele kant komt onder andere van Claire Denis, de Franse regisseur met wie de groep al diverse keren werkte. "Wij zorgden voor de soundtrack van Nenette et Boni uit 1996 en we maakten ook de muziek voor Trouble Every Day, haar nieuwste prent, die op uitkomen staat en geselecteerd is voor het filmfestival van Cannes. Natuurlijk zullen er foto's van onze vaste huisfotograaf Phil Nicholls te zien zijn, met hem werken we al van voor onze eerste plaat."

Er staan verder namen op de guestlist die vrij verrassend aandoen, zoals bij voorbeeld Andrew Weatherall en de legendarische producer Arthur Baker, die zullen draaien op de afterparty's. Weatherall is onder meer het brein achter Screamadelica van Primal Scream, terwijl Arthur Baker onder meer met New Order en Afrika Bambaata triomfen vierde. Staples hoopt dat zij benieuwd zullen zijn: "Wij denken dat het voor hen een even grote uitdaging betekent als voor ons en de toeschouwers. Zolang als de luisteraars maar komen en weten dat ze eens iets anders zullen meemaken."

Een andere gast is de zangeres Paula Frazer, ex-lid van de Amerikaanse band Tarnation, die net een eerste soloplaat Indoor Universe uit heeft. Met Frazer werkte Tindersticks al eerder samen. "Het is een gouden kans om eindelijk eens live met haar te duetteren. Het is ideaal qua timing, nu Paula's nieuwe cd net uit is. Wij kunnen trouwens ook profiteren van het feit dat de strijkers van het Ensemble Musique Nouvelle zullen meespelen."

Toch is het niet zo uitgekiend als het op het eerste zicht lijkt, verzekert Staples. "We hadden geen plan hoor, we zijn gewoon hier aanbeland, bij allemaal mensen die wij als goed aanvoelden. Piano Magic is bij voorbeeld een groep die ik al heel lang bewonder en het scheen perfect om ze uit te nodigen. Ik hoop dat de toeschouwers net als ons nieuwe zaken zullen ontdekken. Wij gaan elke dag met een schone lei beginnen en niet alleen de arrangementen, maar ook de sets zullen enorm verschillen."

Een week na de concertreeks verschijnt ook de nieuwste cd van de groep, Can Our Love... en wie naar de verscheidene concerten trekt, zal een goed idee van de nieuwe plaat krijgen, vindt Staples. "We zullen de recente songs over de verschillende avonden spreiden. De laatste avond laten we volledig aan onze inspiratie van het moment over. Het is zeker zo dat wij er erg naar uitzien om de verse songs te spelen, maar ze mogen niet domineren, die liedjes zullen opgenomen worden in het grote geheel."

Die nieuwe songs gaan zeker opvallen tussen de rest. De komende plaat wordt door Stuart niet als ingrijpend anders omschreven, maar toch is ze gemaakt op heel andere gronden dan we van Tindersticks gewend zijn: "We hadden deze keer geen plan, maar werkten gewoon een reeks ideeën uit. We lieten ons door het moment inspireren om zo een veel lossere aanpak te verkrijgen. Er zitten zekere verrassende zaken in, zo zingt Dickon (Hinchcliffe, KoD), onze violist, nogal wat op de cd. Hij is zo'n beetje de nieuwe stem, heeft heel wat ideeën aangebracht en wij zijn hem daarin gevolgd. Voor mezelf vind ik dat zeer positief, omdat het heel wat dynamiek heeft losgemaakt. Zo is mijn rol serieus veranderd en dat geeft mij een heel ander gevoel. Alles moet niet meer vanuit mij komen, want de zaak is nu volledig opengetrokken en dat maakt het allemaal weer veel aangenamer."

Het complete programma in de Botanique:

Woensdag 9 mei: Tindersticks early songs, verder Les Hurleurs (F) en als aftershow-dj Nick Brown (Intoxica).

Donderdag 10 mei: Tindersticks with strings featuring EMN, als voorprogramma Michael Sheehy en Paula Frazer en de aftershow-dj is Andy Weatherall.

Vrijdag 11 mei: Tindersticks with backing singers and brass section en voorprogramma David Kitt. Als aftershow-dj's fungeren Johnny Chandler en David Boulter.

Zaterdag 12 mei: Tindersticks acoustic om 15 uur en om 20 uur Tindersticks met in het voorprogramma Piano Magic. De aftershow-dj's van dienst zijn Al Macaualy en Arthur Baker.

Alle concerten beginnen om 20 uur behalve het eerste op 12 mei.

Prijzen: 750/850 frank, reserveren op 02/218.37.32

Tindersticks zullen meer doen dan enkel hun nieuwe cd voorstellen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234