Zondag 18/08/2019

Timothy Leary @9 PROFIEL identikit:WIE?

Richard Nixon noemde de hogepriester van de lsd 'de gevaarlijkste man van Amerika'

Timothy Leary, lsd-goeroe en sixtiesicoon

IN HET NIEUWS?

Canvas zendt vanavond een documentaire uit over de man: Timothy Leary: the Man who Turned America On

@0 KOP 2 mager:Een leven als een lsd-trip

Hij wilde herinnerd worden als een groot filosoof, maar is de geschiedenis ingegaan als lsd-goeroe. Timothy Leary haalde de drugs de universiteitscampussen binnen en riep de hippiejeugd op 'to turn on, tune in and drop out'. 'De gevaarlijkste man van Amerika', zoals Nixon hem noemde, was hij wellicht niet. Wel een heel opmerkelijke.

Door Sarah Theerlynck

"Ik zou liever verhongeren in de goot dan een honderd procent goede jongen te zijn", schrijft de student Timothy Leary (1920-'96) in 1941 aan zijn moeder. Als hij vijfenvijftig jaar en twintig arrestaties later sterft, is hij opvallend goed in die opdracht geslaagd.

Het begint allemaal met een beet in een magic mushroom, ergens in Mexico. Tot dan is Leary een gewone professor psychologie aan Harvard, een "anonieme werknemer die elke morgen samen met andere pendelaars in de file staat en elke avond naar huis rijdt en martini's drinkt, zoals zoveel andere progressieve, intellectuele robots". Nu "leert hij meer over de mogelijkheden van het menselijk brein in vijf uur dan hij de voorbije vijftien jaar deed".

Leary begint aan de universiteit psychologische tests uit te voeren met paddo's en lsd. Hij test ze op gevangenen, studenten en collega's en komt telkens tot dezelfde conclusie: psychedelische drugs leiden tot uitzonderlijke religieuze ervaringen en kunnen de samenleving voorgoed veranderen. Alle studenten willen onderzoek doen bij professor Leary. Zijn collega's hebben alle moeite van de wereld om aan de nodige thesisstudenten en doctorandi te raken.

Zijn oversten zijn echter minder enthousiast over Leary's grensverleggende experimenten en zetten hem en zijn medeonderzoeker Richard Alpert aan de deur. Waarna hij zijn onderzoek doodleuk voortzet op zijn landgoed in Millbrook. Elk weekend ontvangt de voormalige Harvardprofessor er honderden 'volgelingen', onder wie een aantal beroemdheden. In Millbrook laat Leary beatnikdichter Allen Ginsberg kennismaken met lsd en verklaart hij Jimi Hendrix' dromen. Als hij in een zotte bui aankondigt gouverneur van Californië te willen worden, schrijft John Lennon zijn campagnelied: 'Come Together'. Het is ook de periode waarin Leary samen met kompaan Alpert The Psychedelic Experience: a Manual Based on the Tibetan Book of the Dead op de wereld loslaat. Op een bijeenkomst in het Golden Gate Park in San Francisco in 1967 roept hij de 30.000 aanwezige hippies op "to turn on, tune in, drop out". Ondertussen toert Leary rond met de multimediashow 'The Death of the Mind', waarin hij 'de lsd-ervaring' met kunstige projecties probeert op te roepen. Leary is de hogepriester van de lsd geworden en geniet met volle teugen.

Drie jaar later komt aan het wilde leven van Leary abrupt een einde als hij voor twee jointjes de gevangenis in vliegt. Na twintig arrestaties in vier jaar tijd gebeurt waar zijn omgeving al langer voor vreesde. In de cel krijgt hij psychologische tests voorgeschoteld die hij nog zelf heeft helpen te ontwerpen. Hij vult ze zo in dat hij een ongevaarlijk sujet lijkt, mag de minst bewaakte zone van de gevangenis in en slaagt er met de hulp van de hippiebewegingen The Brotherhood of Eternal Love en The Weathermen in om te ontsnappen en te vluchten naar Algerije. Na omzwervingen door Zwitserland, Oostenrijk, Beiroet en Afghanistan wordt de volgens president Richard Nixon "gevaarlijkste man van Amerika" gevat en opnieuw de cel in gegooid, naast Charles Manson. "Al jaren wil ik met je spreken", vertrouwt die andere goeroe hem toe.

Eens vrij stort Leary zich op de "wetenschap" van de "ruimtekolonisatie" en noemt zichzelf SMI2LE, een afkorting van Space Migration Intelligence increase Life Extension. Hij sticht ook een van de eerste sites op het wereldwijde web en beschrijft het internet als "de lsd van de jaren negentig". Wanneer hij in 1995 hoort dat hij prostaatkanker heeft en stervende is, besluit hij het net in te zetten voor een laatste stunt: de livevertoning van zijn eigen dood. Daarna gaat zijn as in een raket de ruimte in en zweeft er zes jaar rond.

De weken voor zijn dood, zo vertelt zijn assistente in de documentaire Timothy Leary: the Man who Turned America On, vroeg Leary opvallend vaak of "hij wel een goede jongen was geweest".

Timothy Leary: The Man who Turned America On, vanavond op Canvas om 22.15 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden