Zondag 20/10/2019

Timesplitters 2

tijdloze classic

De langverwachte nieuwe look van Lara Croft mag er dan niet meer komen dit jaar, ontwikkelaar Eidos, die aan onze avonturierster hopen geld heeft verdiend, hoeft dit eindejaar niet te vrezen. Met het puike Hitman 2 (MIX 30/10) en nu de absoluut fantastische shooter Timesplitters 2 in het arsenaal zal de kerstboom niet gespaard blijven van Eidos-games.

Laat de cijfers maar even spreken: als we ze juist geteld hebben, biedt deze Timesplitters 2 maar liefst zeventien verschillende spelmogelijkheden, van story tot arcade. De arcade-varianten zijn zowel traditioneel als innoverend: van een deathmatch solo of dubbel tot een ongelooflijk leuke shrink, waarin je speler altijd maar kleiner wordt en moeilijker te raken.

In de challenger league wachten je dan meteen nog eens 21 spellen. In totaal zijn er 80 personages uitgetekend en liggen er twintig wapens klaar. En met genoeg tv's en games kun je met zestien man op elkaar knallen. Voorlopig toch, want gehoopt wordt dat binnen een half jaar of zo - van zodra de on line mogelijkheden beschikbaar zijn - ook op internet gespeeld kan worden. Technisch zou het hele boeltje alvast klaar zijn. Timesplitters 2 geeft dus een arsenaal aan mogelijkheden. Fijn is dat, maar daarom hoeft het nog geen goed game te zijn. TS2 is ook geen goed game maar een absolute klassieker die zowel een zeer sterke single- als multiplayer neerzet en eigenlijk in geen enkele van al die aangeboden mogelijkheden ook maar een moment van zwakte toont.

Grafisch in topconditie en wat speelplezier betreft als vingervlugge shooter dit jaar eigenlijk ook onovertroffen. Eentje van het niveau van Return To Castle Wolfenstein of het al even briljante Medal Of Honor dus. Alleen hebben bij TimeSplitters 2 alle historische details en een uitgekiend, stipt nageleefd scenario plaats moeten ruimen voor het opperste schietcomfort. Soms kan een beetje moeilijk mikken of krampachtig moeten herladen immers een heel mooi game verknallen, zoals dat bijvoorbeeld nog bij Turok Evolution een beetje het geval was. Zelfs het grootse Medal Of Honor was op dat vlak nu en dan frustrerend gecompliceerd.

Twee jaar geleden was Timesplitters een van de games die PlayStation 2 mochten begeleiden bij de lancering. Toen waren de meningen nog verdeeld. Er zat weinig samenhang in het game, maar het was solo maar zeker op multiplayer erg beloftevol. Zowel de vlotte besturing als de heel vloeiende graphics leken van een andere wereld, maar het oogde wat onaf, nog niet op punt, verliep wat warrig en niet alle onderdelen stonden even sterk op poten. Blijkbaar heeft men bij Eidos wel oren naar die kritiek gehad.

Wat het verhaal betreft, is er weinig veranderd: het gaat nog steeds over een interventieteam uit een verre toekomst dat moet ingrijpen in allerhande tijdperken uit de recente geschiedenis. Een stel onverlaten uit een andere wereld schopt daar namelijk amok door tijdskristallen te roven en dreigt de wereldgeschiedenis om zeep te helpen. Hoewel niet erg samenhangend levert dat alvast tien tijdslevels - ook alweer ontdubbelbaar - op in de story mode.

Een game dat van Siberië tot Tokio langs Parijs leidt door diverse tijdsperiodes is er eentje om je schrap voor te zetten. Bij TimeSplitters 2 is het hart van het game - die story mode dus - één wervelende brok aktie. Wie onbesuisd de geweren leegschiet, is een vogel voor de kat. Knallen mag en moet maar enig sluipwerk en wat computergestuurde vindingrijkheid is al even noodzakelijk.

Bovendien heeft Eidos hier wat artificiële intelligentie van de vijand betreft een mijlpaal neergezet. De vijanden anticiperen en reageren zo alert en inventief, trekken zich terug of hergroeperen zich dat elke stap die je zet weloverwogen moet zijn. In de wetenschap dat saven uitzonderlijk is, wacht je van zodra je niet voor de easy mode kiest een helse klus.

Wie ook maar een beetje van shooters houdt, moet dit game absoluut gespeeld hebben. TimeSplitters 2 heeft zijn plaats in de gamesgeschiedenis geschreven door uit te groeien tot een spel dat een nieuwe evolutie betekent en een nieuwe standaard zet. Eentje dus van het niveau van de originele Doom, de eerste Quake, de pc-versie van Medal Of Honor en Half Life.

WAT: TIMESPLITTERS 2 PLATFORM: PLAYSTATION 2, XBOX, GAMECUBE DISTRIBUTEUR: ATOLL SOFT

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234