Maandag 19/04/2021

dubbelinterview

Tim Wellens aan protegé Benoot: "Wees niet bang om te verliezen"

Tim Wellens en Tiesj Benoot. Beeld Photo News
Tim Wellens en Tiesj Benoot.Beeld Photo News

Er komt zwier in Lotto-Soudal. Maar dat maakt het gemiste Vlaamse voorjaar niet goed. Een zege in de Gold Race of de Waalse klassiekers kan dat wel. Tiesj Benoot (23) krijgt zondag zijn laatste kans in Nederland, Tim Wellens (25) mikt op winst in de Ardennen.

Het voorjaar tot nu was best spectaculair. Voor Tim Wellens steekt de prestatie van Philippe Gilbert in de Ronde van Vlaanderen erbovenuit. "Dat was indrukwekkend, 55 kilometer solo." Tiesj Benoot beaamt: "Het zegt genoeg dat niemand sinds Merckx dat in de Ronde kon. Hij reed ook niet zomaar weg. Terwijl Sky een halve ploeg opofferde om de rest vooraan af te zetten, reed Gilbert even op kop naar de Muur en demarreerde hij op die Muur."

De rekening van Lotto-Soudal in het klassieke voorjaar is: geen hoofdrol.

Wellens: "Het is niet leuk dat er geen echt resultaat gereden is. Het zorgt voor meer druk voor de Waalse klassiekers. We hadden liever dat Lotto-Soudal al vier koersen gewonnen had."

Wat liep er verkeerd?

Benoot: "Ik denk niet dat het om een foute beslissing of een tactisch probleem ging. Ik zie het als een samenloop van omstandigheden. Mijn conditie was goed, anders keer ik in Waregem en Harelbeke niet uit een verloren positie terug. In de Ronde heb ik wel fouten gemaakt. Maar het is moeilijk om zonder een groot resultaat aan de Ronde te starten. Ik heb voor mezelf een klik gemaakt na de Ronde. Ik moet meer mijn intuïtie volgen."

Dat zei André Greipel ook: je denkt te veel na.

Benoot: "Ja, in het verleden deed ik dat in het voorjaar nooit. Dan viel ik zelf aan in Wevelgem of in de Ronde. Nu was ik de eerste keer alleen kopman. Onbewust koers je dan anders, terwijl je je zeker in de kasseiklassiekers moet smijten."

Tim, jij bent al wat ouder en staat verder. Heb je dat vroeger zelf ervaren?

Wellens: "Eigenlijk demarreerde ik in het begin altijd veel te vroeg, terwijl ik toen nog niet goed genoeg was om tot in de finale te komen. Ik ben gewoon geëvolueerd en voel beter het juiste moment aan om aan te vallen."

Zondag kan Lotto-Soudal in de Gold Race iets goedmaken. Zal het nieuwe parcours jullie liggen?

Benoot: "Het parcours is lastig genoeg om iets te proberen. Het hangt ervan af hoe de andere ploegen koersen. Rijdt Sunweb volledig in dienst van Matthews, bijvoorbeeld?"

Wellens: "Iedereen zegt dat de Amstel nu meer voor aanvallers is. Maar ik weet niet of het echt een groot voordeel voor de aanvallers is dat de Cauberg verder van de meet ligt. Na de Geulhemmerberg heb je nog een grote afdaling. Voor aanvallers is die nefast."

Benoot: "Iedereen die wacht op de Cauberg moet in principe nu vroeger gaan. Maar als een ploeg sterk genoeg is om het bijeen te houden, kan een sprint."

Tim, jij hebt het profiel om een ploeg onder druk omhoog te trekken. Ben je graag leider?

Wellens: "Ik ben niet echt een leider van nature, maar het is makkelijker als je een paar grote koersen gewonnen hebt om meer mensen achter je te krijgen. Dan luistert iedereen beter. Ik ben ook veel liever leider dan dat ik drinkbussen moet halen. Het is een luxepositie, ook al komt er meer stress en druk bij kijken."

Heeft ploegmanager Marc Sergeant al gezegd: 'Tim, jij moet de meubelen redden.'

Wellens: "Nog niet, maar ik ben er zeker van dat hij zal zeggen: 'Het was niet goed tot nu, het is tijd om het goed te maken.' Het is een feit dat er meer druk zal zijn. Maar ik kan er wel mee om."

"Ik was er niet bij in de Vlaamse klassiekers, maar het ontbrak mij wat aan grinta. Ik had meer Lotto's in beeld willen zien. Pas in Parijs-Roubaix zag ik veel Lotto-Soudal. Ik hoop dat we ook zo in de Waalse klassiekers koersen."

Moet de ploegleiding strenger zijn voor de 'brave' renners? Misschien zou bij andere ploegen het kot nu in brand staan.

Benoot: "Voor mij mocht er intern iets meer gezegd zijn. Maar het is ook belangrijk om vertrouwen te blijven houden in je renners en te zeggen: 'Tot die periode, en dan maken we een evaluatie.'"

Wellens: "Ik vind het top dat de leiding kalm blijft. Liever rustig dan agressief druk zetten. Iedereen op het hoogste niveau is professioneel genoeg om zelf druk te zetten en mentaal te vechten. Marc moet niet agressief tegen ons zijn opdat we extra risico's gaan nemen."

Benoot: "De renners zitten er misschien nog het meeste mee in. We leven er echt wel voor. Maar we hadden zeker meer verwacht. Op papier hadden we een van de sterkste ploegen in de laatste jaren voor deze klassiekers. En we begonnen ook sterk aan het seizoen in Mallorca en de Algarve, ook in de Strade Bianche was heel de ploeg goed."

Zou één zege in de Gold Race, Waalse Pijl of Luik het hele voorjaar goedmaken?

Benoot: "Voor de ploeg wel."

Wellens: "Ja, dan is alles vergeten. Zeker omdat het een van de laatste koersen is. Die Waalse klassiekers onthouden ze dan meer dan die eerste Vlaamse koersen."

Wat verwacht je van jezelf voor dit luik, Tim?

Wellens: "Vorig jaar deed ik mee voor de zege in de Amstel. Dat wil ik nu ook, en anders een mooi resultaat zoals top vijf. Maar ik start niet voor top vijf, ik ga om te winnen. Als blok moeten we hard en aanvallend koersen."

Zul je sterker staan in de Waalse klassiekers?

Wellens: "Mijn motor is nu groter voor de lange inspanning. Luik is een vrij lastige koers. De vorige jaren was ik 'dood' voor de Côte de Saint-Nicolas. Nu hoop ik dat ik daar nog betere benen heb. Ik probeer beter te pieken. Vorig jaar was de ploeg misschien te goed in het Baskenland. Nu namen we wat gas terug om beter te zijn in de Waalse klassiekers."

Sergeant zegt dat Benoot een zege nodig heeft. Hoe belangrijk is die eerste zege?

Wellens: "Er is toch een groot verschil tussen winnen, wat iedereen onthoudt, en een tweede of derde plek die ze vergeten. Mijn eerste zege haalde ik in de Eneco Tour in 2014. Dat was superbelangrijk. Ik liet mooie namen achter mij, het was WorldTour en ik won in één klap de eindstand. Toen maakte ik de klik: ik kan winnen en ik koers om te winnen. Daarna heb ik elk jaar nieuwe zeges gehaald. Je mag niet bang zijn om te verliezen, Tiesj."

Benoot: "Dat klopt. Ik denk ook wel dat die zege belangrijk is om te weten dat ik het kan. Daarom mijn klik na de Ronde. Ik ga meer alles of niets spelen."

Hoe mooi zou het zijn eens te winnen in je eerste Tour deze zomer. Heb je een goede raad voor Tiesj?

Wellens:(lacht) "Dat je zeker niet moet zeggen dat je zult proberen een rit te winnen. Want als dat niet lukt, schieten ze je af."

Benoot: "Ik kijk ernaar uit."

Wellens: "Het is een superervaring. Alles is daar zo uitvergroot. In de Tour kun je je motor uitbouwen. Ik heb in mijn eerste Tour getwijfeld om op te geven, maar deed dat gelukkig niet. De Tour heeft me sterker gemaakt. Daarna won ik mooie koersen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234