Woensdag 21/04/2021

Tim Berners-Lee

De wereld van het World Wide Web

Non-fictie

Uitgeverij Nieuwezijds

ISBN 90 5712 090 2 230 pagina's * 798 frank (19,78 euro)

Time Magazine riep Tim Berners-Lee - volkomen terecht - uit tot een van de honderd grootste geesten van de vorige eeuw. De Engelsman is (samen met de Vlaming Robert Caillau) de ontwerper van het world wide web.

Eigenlijk is het ontstaan ervan ontroerend simpel verlopen. Berners-Lee werkte op het Cern (het labo voor nucleaire fysica) in Genève en was geconfronteerd met het probleem dat de computers van de wetenschappers niet met elkaar konden praten én dat de informatie verspreid was over verschillende databases. Door de technologie van hypertekst (tekst met koppelingen) te combineren met internettechnologie, waarbij elk stukje informatie een eigen (www-)adres kreeg, creëerde hij het megabrein dat het world wide web nu is.

Dit boek is in een zeer bevattelijke taal geschreven en toont Berners-Lee als een bevlogen man die doordrongen is van het ideaal dat het www op termijn zal zorgen voor een betere wereld. En weet u, na 230 bladzijden geloof je hem op z'n woord.

Vlaamse roman

Stef Vancaeneghem

De ommegang

Uitgeverij Manteau

ISBN 90 2231 563 0 176 pagina's * 650 frank (16,11 euro)

Jos Borré was in 1997 niet écht in de wolken met La dolce vita, de vorige roman van Stef Vancaeneghem (°1950). Hij vond het boek "opgezet als een proeve van bekwaam schrijven, in het bijzonder in de reproductie van het bekakte taaltje van de betere standen van West-Vlaanderen", maar oordeelde dat de goede bedoelingen niet opwogen "tegen het grote gebrek aan samenhang, waarin geen van de personages die Vancaeneghem kort voor zich laat opdraven de kans krijgt zelf tot leven te komen." Drie jaar later laat de journalist-schrijver De ommegang verschijnen. Afwachten of de tekortkomingen van toen zijn weggewerkt.

Désiré Hofstadt observeert - als lid van de lokale persbond - de rituelen van zijn geboortestad Daelegem. Hij noteert de politieke achterklap, het kleinburgerlijke gekonkel en de dorpsroddel. Onderwijl schetst hij ook een levendig beeld van zijn jeugdjaren. Achter dit argeloze bestaan tekent zich echter gaandeweg een persoonlijk drama af. Daarin staat een verloren geliefde centraal, maar ook de crisis van de journalistiek.Vlaamse poëzie

Herman Leenders

Speelgoed

Uitgeverij De Arbeiderspers

ISBN 90 2952 796 X 59 pagina's * 599 frank (14;84 euro)

Herman Leenders (°1960) schrijft gestaag verder aan een pretentieloos, maar stilaan indrukwekkend poëtisch oeuvre. Ogentroost (1992) en Landlopen (1995) leverden hem complimenten op van de groten van de poëziekritiek. Zo loofde wijlen Herman De Coninck de 'prachtige visualiteit'. In Speelgoed is daar weinig van te merken, wat niet wegneemt dat zijn traditionele verzen soms uitgroeien tot pareltjes.

Centraal staat het thema van het 'spelen'. "Het spel relativeert het bestaan maar wijst ons tegelijk op de wreedheden ervan. De homo ludens houdt zich gaande, verstrooit zich en stelt zichzelf zo in staat niet de hele tijd na te hoeven denken over het leven." Het leven van de 'hoofdpersoon' is dan ook geen pretje. De relatie tot 'de andere' is verstoord en nieuw geluk lijkt onbereikbaar. "Ik zal altijd buiten staan", schrijft hij, of "ik ben er // voor niemand / en niemand is er voor mij." Wanneer hij op z'n best is, kan Leenders zijn gedichten een mild-ironische gelatenheid geven die doet denken aan Herman De Coninck in zijn late periode. Een compliment.

Nederlands proza

Arnon Grunberg

Fantoompijn

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar

ISBN 90 3882 696 6 254 pagina's * 799 frank (19,8 euro)

Arnon Grunberg (°1970) is voor velen de literaire wonderboy van de jaren negentig. De modieuze Nederlander woont en werkt in New York en elk geschrift dat hij afscheidt geeft aanleiding tot euforie. Zijn vorige romans Blauwe maandagen en Figuranten konden mij echter niet bekoren; zijn dichtbundel Liefde is business prijkte daarentegen in mijn top-10 van vorig jaar.

Afwachten wat het wordt met zijn derde roman Fantoompijn. Het uitgangspunt is alvast ironisch - gezien de vedettenstatus van Grunberg in de republiek der letteren. Robert G. Melhman wil schrijver worden en doorbreken met zijn geschriften. Hij breekt echter door met een kookboek: De Pools-joodse keuken in 69 recepten. Hij die zijn leven in scène wilde zetten en de werkelijkheid wilde produceren zoals anderen boeken, films en schilderijen produceren, moet al snel vaststellen dat de realiteit geen handzaam legoblokje is. De roem die het kookboek hem verschaft, blijkt ook al een lek luchtbed te zijn, maar ondertussen is hij afgedreven naar de volle zee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234