Zaterdag 28/01/2023

Update

Tilly Lauwers schuldig aan moord op haar zoon Sven

Tilly Lauwers (midden). Beeld BELGA
Tilly Lauwers (midden).Beeld BELGA

De gezworenen van het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven hebben vanavond Tilly Lauwers schuldig verklaard aan moord op Sven Dreesen. De 43-jarige vrouw doodde haar zoon van 12 jaar met voorbedachten rade in Grimbergen in de nacht van 3 op 4 december 2013. De jongen bezweek aan intoxicatie van koolmonoxide, na een brand in de ouderlijke woning.

De beraadslaging van de gezworenen duurde 2 uur en 45 minuten. Zij gaven een ja-antwoord op de twee vragen. Daarmee bevonden ze Tilly Lauwers schuldig aan doodslag en aan voorbedachtheid. De gezworenen sloten zich in de motivering aan bij de bevindingen van de wetsgeneesheren en de toxicoloog en van in latere instantie ook de branddeskundige. "Daaruit kan worden afgeleid dat Sven Dreesen onmiskenbaar overleed aan de gevolgen van het inhaleren van rook en giftige gassen, door de brand die kort voordien was ontstaan", zei assisenvoorzitter Peter Hartoch.

"Tilly Lauwers heeft ononderbroken erkend dat zij de brand heeft aangestoken, ter hoogte van de kleine sofa, op korte afstand van het gordijn, waaronder ze een kaars had gehouden. Ze handelde uitsluitend om zichzelf en Sven van het leven te beroven. Dat blijkt uit haar dagboek en het feit dat ze niet meteen de hulpdiensten verwittigde."

De voorbedachtheid moet blijken uit haar nooit ingetrokken bekentenissen, de verklaringen aan haar nicht Wendy Lauwers en notities in haar dagboek. "Ze handelde weloverwogen en bedacht het plan lang vooraf", stelde Hartoch.

De voorzitter noemde Potpourri II van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) "een pot rottigheid". Hij deed dat tijdens de zitting, voor een volle zaal. Hartoch verwees daarmee onder meer naar de verplichte voorlichting van de gezworenen in aanloop naar het beraad. "Dat werd behouden. De voorzitter moet hen nog steeds op de zitting instrueren." Terwijl ze enkele minuten later apart samenzitten voor de beraadslaging.

Eerder op de dag had Jorg Bruyndonckx, de raadsman van Tilly Lauwers, verzocht om een confrater te komen laten getuigen over een uit de hand gelopen ruzie tussen zijn cliënte en haar ex-partner Fabian Dreesen voor de jeugdrechter in 2007. Met tegenzin ging de voorzitter op het verzoek in. De advocate, die negen jaar geleden het debat volgde, kwam vanuit Machelen naar Leuven maar het werd een maat voor niets. Ze beriep zich op haar beroepsgeheim en zwijgrecht, op aangeven van de stafhouder van haar balie.

De gezworenen en de drie beroepsrechters buigen zich morgen over de strafmaat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234