Zaterdag 04/02/2023

Update

Tilly Lauwers: "Ik pleit schuldig voor wat ik deed"

De 43-jarige Tilly Lauwers (midden). Beeld BELGA
De 43-jarige Tilly Lauwers (midden).Beeld BELGA

De twaalf gezworenen van het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven zijn vanavond in beraad over de mogelijke schuld van Tilly Lauwers. De beschuldigde kreeg net voordien zelf het laatste woord.

De 43-jarige Tilly Lauwers wordt beschuldigd van moord op haar zoon Sven Dreesen in Grimbergen in de nacht van 3 op 4 december 2013. De 12-jarige jongen kwam om het leven na een brand in de ouderlijke woning. Hij bezweek aan een acute intoxicatie van koolmonoxide.

Het laatste woord voor de sluiting van de debatten was voor Tilly Lauwers. "Ik wil schuldig pleiten voor wat ik heb gedaan", zei ze.

De gezworenen beraden zich over schuld en onschuld met slechts twee vragen op zak. De eerste handelt over doodslag, de tweede over voorbedachtheid.

Overigens zijn die gezworenen sinds deze week geen juryleden meer. Die term is afgeschaft in de nieuwe regelgeving over assisen die op 29 februari van kracht werd. De juryleden van weleer vormen nu samen met de drie beroepsrechters "het college van gezworenen".

Voor het eerst in de Belgische geschiedenis wonen de drie beroepsrechters het beraad over de schuldvraag bij, in een open discussie. Zij beslissen wel niet mee. De beslissing van de gezworenen gaat naadloos over in het opstellen van de motivering, samen met de rechters. De tussenstap met de bekendmaking van het arrest aan de beroepsrechters via een verklaring op de zitting valt weg.

Verdediging betwist moord niet

De verdediging van Tilly Lauwers had eerder vandaag de moord op Sven Dreesen niet betwist. "Wij pleiten zowel schuldig aan opzettelijke doding als aan de voorbedachtheid", zei haar raadsman Jorg Bruyndonckx.

Jorg Bruyndonckx vertelde de gezworenen over zijn eerste ontmoeting met Tilly Lauwers op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis in Aalst. "Vanaf het begin heeft ze bekend. Tilly heeft zelf de politie op het juiste spoor gezet. Haar versie klopt volledig."

Toen Sven door ademhalingsproblemen pijn in de borst kreeg, is Tilly volgens haar raadsman weer wakker geschoten. "Ze heeft alles gedaan om de film terug te draaien en Sven te redden. Maar de klik is te laat gekomen. Het reddingsmanoeuvre had geen kans meer om te slagen."

"Wij strijden met open vizier en hebben geen geheimen. Vanaf het begin hebben we beslist om meteen de waarheid te vertellen. Tilly is altijd bij haar oorspronkelijke versie gebleven. De kwalificatie van moord kwam hard aan maar ze legde er zich bij neer. Dit proces is een belangrijke fase in haar verwerking."

Voor het eerst in vier dagen assisenproces kwam artikel 71 ter sprake: de onweerstaanbare drang die maakt dat iemand geen controle meer heeft over zijn of haar daden. "Ik geef toe dat ik naar elementen heb gezocht", zei Bruyndonckx. "En ik heb er ook gevonden. Zoals de volkomen emotionele ontreddering en de poging om die nacht haar plan nog terug te draaien. Samen met Tilly heb ik beslist om die weg niet te bewandelen. Wij pleiten schuldig aan moord."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234