Zaterdag 04/02/2023

Update

Tilly Lauwers bedankt jury na milde straf voor moord op 12-jarige zoon

Tilly Lauwers werd gisteren schuldig bevonden en vandaag veroordeeld tot 10 jaar cel. Beeld photo_news
Tilly Lauwers werd gisteren schuldig bevonden en vandaag veroordeeld tot 10 jaar cel.Beeld photo_news

Het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft Tilly Lauwers veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor de moord op Sven Dreesen. De 43-jarige vrouw doodde haar zoon van 12 jaar met voorbedachten rade in Grimbergen in de nacht van 3 op 4 december 2013. De jongen bezweek aan intoxicatie van koolmonoxide, na een brand in de ouderlijke woning.

De beraadslaging door de twaalf gezworenen en de drie beroepsmagistraten heeft 4 uur en 15 minuten geduurd. Het ging er bepaald emotioneel aan toe. Een vrouwelijk jurylid werd zelfs overmand door haar emoties. "Dat de beslissing zo lang op zich liet wachten, heeft maar één reden: wij geloven dat u de kans hebt om nog iets van uw leven te maken", zei assisenvoorzitter Peter Hartoch na voorlezing van het arrest. "Daardoor krijgt u ook de kans om iets terug te geven van wat u ontnomen hebt: het leven van een kind. Daarmee hebt u ons allemaal geraakt maar zeker Fabian Dreesen, de vader van Sven. U kan niet alles teruggeven maar wel iets."

"U hebt het ons niet gemakkelijk gemaakt. Uw zoon is in dramatische omstandigheden om het leven gekomen. Maar u kan ook nog iets maken van uw leven. U bent op een jury gevallen die blijk heeft gegeven van een ongelooflijke menselijkheid", stelde Hartoch. De strafmaat is een hele opluchting voor Lauwers, die spontaan de jury dankte. Haar advocaat had twaalf jaar gevraagd.

Het college van gezworenen hield rekening met de uitzonderlijke ernst van de feiten en met de persoonlijkheid van de veroordeelde. "Door een drastische beslissing werd een kind zonder verweer de dood ingejaagd. De gevolgen van een ongenuanceerde mentaliteit waren verschrikkelijk voor de nabestaanden. In het bijzonder voor de vader, die tweemaal in een jaar tijd een kind verloren heeft."

Verzachtende omstandigheden
Vijf verzachtende omstandigheden brachten het hof en de gezworenen tot de milde stafmaat. "Een smetteloos gerechtelijk verleden, een groot schuldinzicht en het feit dat ze de feiten spontaan heeft gemeld, speelden een grote rol. Andere elementen waren de moeilijke gezinssituatie, ook in de jeugdjaren, en de psychiatrische persoonlijkheidsproblematiek. De straf moet haar blijvend bewust maken van de verantwoordelijkheid voor het overlijden van haar zoon maar biedt ook voldoende uitzicht op reïntegratie."

Tilly Lauwers zit sinds 9 januari 2014 in voorhechtenis. Door de strafmaat van tien jaar cel komt ze al over veertien maanden in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Daarover beslist de strafuitvoeringsrechtbank. Het arrest van het hof van assisen staat daar volledig los van, maar toch bevat het een advies voor een residentiële behandeling in een gestructureerd psychiatrisch zorgcentrum.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234