Zondag 05/12/2021

Syrië

Tillerson: "Rusland moet 'onbetrouwbare partner' Assad laten vallen"

De ministers van Buitenlandse Zaken tijdens een G7-meeting in Italië. Beeld AP
De ministers van Buitenlandse Zaken tijdens een G7-meeting in Italië.Beeld AP

De gemoederen tussen Rusland en de VS over de positie van Syrisch president Bashar al-Assad blijven verhitten. Terwijl Amerika Rusland aanmaant om Assad te laten vallen, stuurt Poetin berichten de wereld in dat de VS nieuwe raketaanvallen plannen in Syrië. Eerder op de dag verkondigden de G7-landen, waaronder de VS, nog dat ze niet geloven in een militaire oplossing in Syrië.

"We geloven niet dat de militaire oplossing de juiste is", aldus de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano, die een vergadering voorzat van de G7 over Syrië in het Toscaanse Lucca. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Jordanië namen deel aan de vergadering.

De ministers kwamen overeen dat Rusland niet moet geïsoleerd worden, maar "in zover als mogelijk betrokken worden bij het politieke overgangsproces in Syrië", aldus Alfano.

Poetin: "Amerika zal opnieuw toeslaan"

Vervolgens stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson Rusland een ultimatum, een dag voor zijn bezoek aan Moskou. Kiezen tussen de Verenigde Staten of het regime van de Syrische president Bashar Al Assad, zo legde Tillerson Rusland voor in de marge van de G7-vergadering.

Maar de Russische president Vladimir Poetin trok zich niets aan van het ultimatum van Tillerson. Integendeel, Poetin sprak straffe taal en maakte bekend dat hij over informatie beschikt waaruit blijkt dat Amerika opnieuw raketaanvallen zal lanceren in Syrië. Nog volgens Poetin zouden er ook Amerikaanse plannen zijn om chemische aanvallen te "faken", om zo het Assad-regime in diskrediet te brengen.

Volgens de Russische president zou het gaan om aanvallen in de zuidelijke voorsteden van Damascus. "Ze zijn er van plan om opnieuw toe te slaan en vervolgens de Syrische autoriteiten te beschuldigen van het gebruik van chemische wapens", aldus Poetin. Hij had evenwel geen bewijs voor zijn stellingen.

Verder kondigde Poetin aan dat hij de Verenigde Naties zal vragen om een onderzoek te voeren naar de gifgasaanval van vorige week in Syrië.

"Assad uit de weg ruimen"

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault kwamen alle G7-landen overeen dat Syrisch president Bashar al-Assad geen deel van de toekomst van Syrië kan zijn. "Het is duidelijk dat de macht van de familie Assad tot een einde komt", voegde Rex Tillerson, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, toe. "We hopen dat de Russische overheid inziet dat ze zich heeft verbonden met een onbetrouwbare partner, zijnde Bashar Al-Assad."

Hij benadrukte wel dat de Amerikaanse prioriteit in Syrië en Irak nog steeds is om IS te verslaan.

Geen verdere sancties tegen Rusland

Nog volgens Ayrault is er geen akkoord bereikt om de sancties tegen Rusland en Syrië uit te breiden. Nochtans had het Verenigd Koninkrijk daar wel voor geijverd. Volgens de Britse krant The Independent had ook Amerika een plan klaar voor nieuwe strafmaatregelen voor Moskou naar aanleiding van de gifgasaanval in Syrië. Verder zouden ook de EU en Duitsland het plan wel "oké" gevonden hebben.

Nieuwe sancties komen er dus niet, maar de Franse minister van Buitenlandse Zaken benadrukte wel dat "Rusland niet hypocriet mag zijn en zijn verantwoordelijkheden moet aanvaarden in Syrië".

Rex Tillerson (r.) en Boris Johnson (midden) zouden een plan voorgelegd hebben om de sancties tegen Rusland uit te breiden. Er werd daarover door de volledige G7 geen akkoord bereikt. Beeld REUTERS
Rex Tillerson (r.) en Boris Johnson (midden) zouden een plan voorgelegd hebben om de sancties tegen Rusland uit te breiden. Er werd daarover door de volledige G7 geen akkoord bereikt.Beeld REUTERS

Er kan geen militaire oplossing zijn voor Syrië en Rusland moet "in zover als mogelijk" betrokken worden bij de vredesinspanningen.

VS: "Rusland was op de hoogte van gifgasaanval"

Ondertussen zeggen de VS dat Rusland op de hoogte was van de Syrische aanval met chemische wapens van vorige week. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben echter geen bewijs gevonden dat Moskou betrokken was bij de aanval.

Washington heeft de Russen er tot nu toe nooit van beticht dat ze op de hoogte waren van de Syrische aanvallen van de afgelopen jaren met chemische wapens.

De beschuldiging kan vergaande consequenties hebben voor de toch al moeizame relatie tussen beide supermachten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de relaties met de Verenigde Staten "de moeilijkste sinds het einde van de Koude Oorlog".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234