Donderdag 01/06/2023

NieuwsSociale media

TikTok geeft onomwonden toe: data Europese gebruikers gedeeld met China

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Voor het eerst geeft TikTok toe dat de gegevens van Europese gebruikers kunnen worden gedeeld met Chinese werknemers. De populaire app ligt vanwege zijn Chinese herkomst onder vuur.

Laurens Verhagen

De gebruiksgegevens van Europese TikTok-gebruikers zijn toegankelijk voor werknemers van het Chinese moederbedrijf ByteDance vanuit andere locaties dan Europa, waaronder Brazilië, de Verenigde Staten, Israël, maar ook thuisbasis China. Dit zal het bedrijf achter de populaire filmpjesapp expliciet duidelijk maken in de gebruiksvoorwaarden waaraan het nu werkt, zo meldt de Britse krant The Guardian. Die nieuwe voorwaarden moeten begin december in werking treden.

Het is voor het eerst dat het Chinese bedrijf toegeeft dat de Europese data inderdaad de Chinese grens kunnen passeren. Naar buiten toe beklemtoont Bytedance altijd dat de westerse versie van TikTok heel anders is dan de Chinese app, die ook een andere naam heeft.

TikTok is dit jaar de meest gedownloade app ter wereld. De onstuimige groei van de afgelopen jaren gaat gepaard met zorgen over de banden tussen de app en de Chinese overheid.

Diverse nieuwsmedia kwamen in 2019 met onthullingen over bedenkelijke beheerpraktijken van ByteDance en vergaande invloed van Beijing op het beleid rond gevoelige politieke onderwerpen, zoals het verwijderen van onwelgevallige video’s. Ook is bekend dat veel TikTok-medewerkers eerder een baan hebben gehad bij de Chinese staatspropagandasector.

De toekomst van TikTok zag er in de VS twee jaar geleden nog inktzwart, toen toenmalig president Donald Trump de app dreigde te verbieden vanwege de banden met de Chinese staat. Inmiddels heeft ByteDance beterschap beloofd: alle data van Amerikaanse gebruikers blijven in de VS, terwijl alle algoritmes en contentmoderatiegereedschap onder de loep zijn genomen door het Amerikaanse techbedrijf Oracle.

Toch lekken er nog altijd Amerikaanse data naar China, blijkt uit recente onthullingen. Maar Europeanen lijken nog veel minder goed beschermd tegen spiedende Chinese ogen.

TikToks Europese privacybaas Elaine Fox stelt tegenover The Guardian dat “bepaalde werknemers” toegang hebben tot Europese gebruiksgegevens om hun werk goed te kunnen doen. Het zou bijvoorbeeld gaan om het detecteren van bots of het verbeteren van TikToks veelgeroemde algoritmes. Fox benadrukt dat alles met de grootste zorgvuldigheid gebeurt en onder de Europese privacywetgeving GDPR valt.

Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en recht aan de Radboud Universiteit, wijst op de warme banden met de Chinese staat: “Het zal niet in de voorwaarden staan, maar als gebruiker zou ik er rekening mee houden dat de staat mijn gegevens kan inzien.” Hij vreest voor een toekomst met veel meer Chinese apps: “Ik hoop dat dit de mensen wakker schudt.”

De Ierse datawaakhond DPC, die over TikTok in de hele EU gaat omdat het Europese hoofdkantoor in Dublin is gevestigd, stelde al eerder een onderzoek in naar het doorgeven door TikTok van persoonlijke gegevens (specifiek van kinderen) aan China.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234