Vrijdag 09/12/2022

'Tik strafbaar maken zal taboe creëren'

CD&V-volksvertegenwoordiger Mia De Schamphelaere eiste op de VN-Werelddag van het Kind dat België de pedagogische tik strafbaar stelt. Kind en Gezin is daar niet voor te vinden.

Door Katrijn Serneels

Brussel l 'In Nederland en Scandinavië is er al een verbod, met goede resultaten', zegt De Schampelaere. 'Akkoord, de tik is niet goed, maar het strafbaar maken is niet de beste aanpak', antwoordt Kind en Gezin.

"Mishandeling is de tweede doodsoorzaak bij kleuters in ons land", zegt Mia De Schamphelaere. "De cijfers over geweld tegen kinderen blijven stijgen. Een tik kan ontsporen in geweld als ouders onder stress staan. Daarom is zo'n verbod nodig. De Raad van Europa, Unicef en het Kinderrechtencommissariaat zijn er ook voorstander van. In Nederland en Scandinavië is dat verbod er al, met goede resultaten. Het heeft daar een hele mentaliteitswijziging op gang gebracht. Iemand even een tik geven is daar niet langer vanzelfsprekend. Dat doe je gewoon niet meer."

Een tik strafbaar stellen, betekent dat er ook een straf komt voor wie de wet overtreedt. "Welke straf dat moet zijn, daar zijn we nog over in debat. Het belangrijkste effect van deze wet is echter niet de straf voor enkelingen die de wet overtreden, maar de verandering in mentaliteit bij velen. Voor een echte straf wordt uitgesproken moeten de feiten trouwens eerst bewezen worden. En dat op zich is niet makkelijk, dat zie je nu al in geweldzaken. Ondanks foto's van blauwe plekken en verwondingen heeft men het moeilijk om iemand voor geweld te veroordelen. Voorkomen is altijd beter dan veroordelen."

Bij Kind en Gezin hebben ze hun vragen bij het strafbaar maken van de tik. "Laat er geen twijfel over bestaan: wij zijn ertegen dat ouders een pedagogische tik aan hun kinderen geven. Maar het strafbaar stellen kan een taboe creëren. Nu durven ouders openlijk toe te geven dat ze uit onmacht hun kinderen weleens een mep geven. Het onderwerp is bespreekbaar, je kunt ouders uitleggen welke andere opties ze hebben naast die tik. Maak het strafbaar en niemand praat nog over die onmacht, die momenten dat ze een mep geven of willen geven." Ouders positieve manieren leren om met lastige momenten om te gaan, vindt Kind en Gezin een beter idee. "Vorming van ouders zal meer effect hebben dan een verbod", gelooft woordvoerster Leen Dubois.

Een tik uit ongeduld mag niet, maar een tik moet wel kunnen, in gevaarlijke, uitzonderlijke situaties, aldus psychologe Marijke Bisschops, die verscheidene opvoedingsboeken schreef. "Je mag je kind wel een tik op de vingers geven als het met de breinaald in het stopcontact zit", zegt Bisschops. "Mijn ouders hebben mij een tik gegeven, mijn grootouders ook, als ik echt gevaarlijke dingen deed. Ik doe het ook bij mijn kinderen. Als ze uit de crèche komen en heel baldadig over straat rennen zonder te kijken, dan neem ik hen vast bij de arm en geef hen een pets op de billen. Meteen op straat. Het voordeel van de tik is dat ze zich die herinneren: zoiets doen ze geen twee keer."

De tik mag niet te pas en te onpas gebruikt worden. "Het moet iets uitzonderlijks blijven, iets wat je alleen in gevaarsituaties toepast. Niet als je kind met zijn hand in de koekendoos zit: dan kijk je hem lang aan en zeg je nee. Of je zet ze even apart in de hoek. Of je negeert ze. Al die alternatieve methodes zijn ook goed. Maar als je kind iets gevaarlijks doet, kun je dat niet negeren. Voor normale ouders met gezond verstand is er niks mis met de pedagogische tik. Een tik is niet in het gezicht slaan, hé. Een verbod van de tik, daar ben ik dan ook niet voor te vinden."

Psychologe Marijke Bisschops:

Je mag je kind wel een tik op de vingers geven als het met de breinaald in het stopcontact zit, dus als het iets gevaarlijks doet

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234