Donderdag 23/05/2019

Tijs Delbeke: 'Musiceren is net iets leuker dan doctoreren'

Tijs Delbeke is een van de meest geliefde (en onderschatte) instrumentalisten in de vaderlandse rockwereld. na gesmaakte passages bij onder meer dEUS en Dez Mona presenteert hij eindelijk zijn eigen project, Sir Yes Sir. Tinne Strauven

Debuteren op je achtentwintigste is schijnbaar laat, maar het levenspad van Tijs Delbeke maakte wel meer onvoorziene wendingen: het podium van Pukkelpop delen met Tom Barman en co. of kappen met een doctoraatsstudie om voluit voor de muziek te gaan. Een kordate keuze die hem nu, na bijdrages aan tal van andermans projecten, zijn eerste eigen langspeler oplevert.

We Should Talk is een grillige popplaat waarvan de invloeden tot diep in de jaren negentig reiken. Een groepseffort die begint en eindigt bij Delbeke. Toch is hij, in weerwil van de militaristisch klinkende groepsnaam, geen dictator. "Ik heb de anderen nodig, al is het maar om knopen door te hakken. Impulsieve beslissingen nemen kost me moeite, ik denk veel te hard na."

Twijfel je zo sterk aan jezelf?

Tijs Delbeke: "'s Nachts durfde ik wel eens te worstelen met onzekerheid. Ik was bezig met mijn debuutplaat, waarop ik me voor het eerst echt blootgeef aan het grote publiek, en ik ga niet ontkennen dat er af en toe een zekere terughoudendheid opspeelde. Ik heb erover gewaakt dat We Should Talk geen te persoonlijke indruk wekt, want dan haak ik zelf ook af.

"Afstand creëren en de luisteraar toch dichterbij trekken is de kunst die ik geprobeerd heb te vatten. Het moet universeel blijven en tegelijk moet de tekst iets bevatten waarin iedereen zichzelf herkent. De vraag of waar je mee bezig bent wel goed genoeg geacht wordt, is een bekommernis waar veel mensen mee kampen. Het afgelopen jaar spookte het ook geregeld door mijn hoofd. Voor je je zorgen begint te maken: ik loop niet voortdurend rond met een zwaarmoedige kop."

Angst om tijdverlies lijkt je aandacht vaker af te leiden.

"Dat is een slecht kantje aan mij, de voortdurende vrees dat ik mijn tijd verspeel. 'Zit ik nog wel op schema?', dat soort ridicule vragen, want je kunt het enkel op je laten afkomen. Toch diende de beslissing mijn studie stop te zetten zich aan vanuit de overtuiging dat het anders te laat zou zijn. Dat de stap bij nog langer uitstel simpelweg te groot zou zijn. Daarvoor beschouwde ik doctoreren als mijn toekomst - pas op, ik deed dat graag, maar van muziek hou ik nog net iets meer. Het blijft een van de weinige momenten waarop ik een ontegenzeggelijke urgentie ervoer.

"Hetzelfde gevoel overviel me drie jaar geleden bij het eerste nummer dat ik specifiek met Sir Yes Sir in gedachten schreef. De realisatie van deze plaat had niet langer op zich moeten laten wachten, maar veel vroeger kon ze er niet komen. Het blijft een tijdsdocument, ze handelt voor een groot stuk over zaken waarmee ik het laatste jaar geconfronteerd werd. Ik kan moeilijk loslaten, maar deze nummers moesten nú gebracht worden. Anders verloren ze hun relevantie."

Er brandt een gretigheid in jou.

"Sir Yes Sir is momenteel prioriteit nummer één, alle andere zaken moeten daarvoor wijken. Ook bij de andere leden heerst een enorme drive om live te spelen, we willen er staan als groep. Ik zou het jammer vinden als de idee zou ontstaan dat ik een aantal muzikanten heb ingehuurd om mijn songs te brengen. Zonder hen was de inkleuring van mijn ideeën en de gelaagdheid van dat geluid niet gelukt. Daar voel ik me misschien nog het meest trots over, dat we met vijf verschillende muzikanten toch een duidelijke sound hebben gecreëerd. Uiteraard kijk ik bang uit naar de eerste recensies, maar dat neemt niet weg dat ik tegelijk ongelooflijk benieuwd ben. Ik waan me nu in de kalmte voor de storm, maar ik kan niet wachten tot hij losbreekt."

We Should Talk komt uit op 1 februari bij EMI. Sir Yes Sir staat op 6 februari in de AB in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.