Zaterdag 04/02/2023

Tijdverdrijf

Jack is back. Sinds zondag moet Jack Bauer op KanaalTwee weer de wereld - lees: Amerika - behoeden voor een terreuraanslag in amper 24 uur. Hij doet dat al voor de vijfde keer, en naar aanleiding van die verjaardag lanceert de crew een fotoboek met nooit eerder vertoonde beelden van achter de schermen.

door veerle helsen / foto's Twentieth Century Fox Film Corporation

24: Behind the Scenes is een boek voor de diehardfans. De foto's tonen onder meer hoe de auto-explosie in scène wordt gezet die Michelle Dessler doodde, het setdesign van Air Force One, de opzet van special effects, een make-upartieste die Kiefer Sutherland onder handen neemt met een camouflagestift, en zelfs hoe liefde tussen acteurs kan groeien op de set. Fotograaf van dienst is Jon Cassar, ook regisseur en coproducer van de show. De foto's zouden naar eigen zeggen vooral privékiekjes zijn, bedoeld voor de eigen fotoboeken.

Kiefer Sutherland pende de inleiding: "Tijdens het schrijven van dit voorwoord realiseerde ik me plots dat mijn herinneringen aan de opnamen niet zijn opgesplitst in seizoenen, zelfs niet in afleveringen. Voor mij passeert de tijd tijdens de opnamen in één vloeiende lijn: 315 dagen per jaar aan het werk, en 50 dagen per jaar aan het wachten op de volgende opnamen. De mensen op de foto's in dit boek zijn mijn beste vrienden geworden, mijn zelfgekozen familie", klinkt het. Niet echt stoere taal van Jack.

Cassar schreef dan weer de bijschriften onder de foto's, en die geven pas echt een blik achter de schermen. Zo toont een van de foto's de hele crew die naar een televisiescherm staart. Op zich geen bijzondere foto, maar het bijschrift verduidelijkt veel: "Datum: 11 september 2001." De eerste beelden van de aanval op het New Yorkse World Trade Center verschijnen op televisie. Onmiddellijk daarna worden de eerste afleveringen van het eerste seizoen gescreend door de juristen van Fox (de zender waarop 24 in de VS wordt uitgezonden). In dat seizoen zit immers een scène waarin een Boeing 747 wordt opgeblazen boven de Mohavewoestijn. De advocaten beslissen de ontploffing niet effectief te tonen.

Nog een weetje is dat de crew haast elke dag taart kreeg geserveerd. "Er lopen wel 200 mensen op de set", vertelt Cassar. "De kans is dus groot dat er wel elke dag iemand jarig is." n

INFO

24: Behind the Scenes, © 2007 Twentieth Century Fox Film Corporation, uitgegeven bij Insight Editions, www.insighteditions.com. Alle rechten voorbehouden. Gebruikt met toestemming.

Kiefer Sutherlands favoriete tijdverdrijf op de set is schaken, met eender wie het tegen hem wil opnemen. Naar het schijnt speelt hij zo vaak schaak dat de crew voor hem een op maat gemaakte draagbare schaaktafel liet bouwen (foto rechts). Zijn tegenspeler op de foto links is Lou Diamond Philips, die een bijrol had in het eerste seizoen. In het vijfde keert hij terug naar de set, deze keer om zijn dochter Grace te begeleiden bij haar eerste grote tv-rol. Op de achtergrond zit zijn vrouw Kelly haar post door te nemen. Het leven zoals het is, op de set van 24.

Partners in crime

Acteur Xander Berkeley vastgeketend aan Sarah Clarke. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op de set van het eerste seizoen, en tegen het midden van het tweede waren ze al getrouwd. Hij speelde in die seizoenen de rol van George Mason, de baas van de Counter Terrorist Unit. In het tweede gaat hij ten onder aan radioactieve straling. Clarkes personage was dat van Nina Myers in de eerste drie seizoenen. Ze stond eerst trouw aan de zijde van Jack Bauer, maar bleek later een vuige verraadster en een inslecht mens.

Trucs op de set

Een beeld uit het vijfde seizoen, dat momenteel op KanaalTwee loopt. Ex-president David Palmer is net gedood door een kogel die werd afgevuurd door het raam. Op de foto zijn onder anderen een make-upartieste, een kledingstyliste en attributenspecialist te zien. De zogenaamde hersenspatten op de grond zijn in werkelijkheid proppen tissues in setbloed gedrenkt.

24 uur film, 121 medewerkers

Als we ons niet misteld hebben, staan op deze foto 121 mensen. Het gaat om samengeplakte foto's van cast, crew en producers van het derde seizoen. Het zal niet het juiste aantal medewerkers zijn, want blijkbaar vonden sommigen het leuk om bij de foto-opnamen van plaats te verwisselen, zodat ze zeker op elke foto te zien waren. Wie zoekt die vindt.

Onder het bloed

Actrice Kim Raver, die in het vijfde seizoen Audrey Raines speelt, de dochter van een ex-minister en een ex-geliefde van Jack Bauer, wilde per se een shot van zichzelf bedekt onder het bloed. Volgens fotograaf Cassar draagt dit beeld bijna de handtekening van Cindy Sherman, de Amerikaanse fotografe die graag zelfportretten maakt waarin ze met behulp van make-up, protheses en andere accessoires een andere gedaante aanneemt.

© Twentieth Century Fox Film Corporation

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234