Maandag 18/10/2021

Buitenland

Tijdstip, locatie en kostprijs: alles wat u moet weten over de top tussen Donald Trump en Kim Jong-un

null Beeld AP
Beeld AP

Morgen vindt de langverwachte ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un plaats in Singapore. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over die unieke ontmoeting.

Waarom is deze top historisch?

De ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un is historisch omdat het de eerste keer is in de geschiedenis dat de regerende president van de Verenigde Staten en de leider van Noord-Korea elkaar ontmoeten. Opmerkelijk ook, omdat beide landen op dit moment géén diplomatieke banden hebben en officieel zelfs nog in oorlog zijn met elkaar.

Lees: Wat Trump en Kim kunnen leren van Nixon en Mao (+)

Waar en wanneer ontmoeten ze elkaar?

Trump en Kim Jong-un zullen elkaar ontmoeten in Singapore om 9 uur 's ochtends lokale tijd, dat is 3 uur 's nachts in België. Ze ontmoeten elkaar op het eiland Sentosa, in hotel Capella, een luxueus resort met 112 kamers en twee presidentiële suites. Eén van die presidentiële suites – kostprijs 7.000 euro per nacht – wordt mogelijk de plaats waar Trump en Kim Jong-un elkaar ontmoeten.

Een niet onbelangrijke vereiste voor de ruimte waar het Amerikaanse en Noord-Koreaanse staatshoofd elkaar ontmoeten, is dat ze meerdere ingangen heeft. Het is namelijk not done dat een van de twee leiders al aanwezig is in de ruimte en moet 'wachten' op de andere. Daarom moeten ze allebei tegelijkertijd via een andere ingang de ruimte kunnen betreden.

Hoe wordt de top georganiseerd?

Donald Trump en Kim Jong-un spreken elkaar aan het begin van hun topconferentie in Singapore 45 minuten onder vier ogen - dat wil zeggen: alleen met tolken erbij. Dat heeft het Witte Huis laten weten. Na hun tête-à-tête zijn er gesprekken met meer functionarissen erbij, onder wie Trumps buitenlandminister Mike Pompeo en Kims rechterhand Kim Yong-chol. De top wordt afgerond met "een werklunch".

Uiteindelijk kan de top uitlopen tot het begin van de middag, maar om 14 uur lokale tijd zou de terugvlucht van Kim Jong-un al gepland staan, zeggen anonieme bronnen. Voor de Noord-Koreaanse leider is het trouwens zijn verste diplomatieke reis ooit.

Trump vertrekt vijf uur later. Hij spreekt om 16 uur (10 uur onze tijd) met de pers. Eerder werd gemeld dat Trump in de avond met de pers zou spreken, maar hij vertrekt nu eerder dan aanvankelijk gepland leek te zijn.

Voor de ontmoeting worden – uiteraard – enorme veiligheidsmaatregelen genomen. De zones rond de hotels waar de ontmoeting doorgaat en waar beide staatshoofden verblijven, zijn afgesloten als speciale veiligheidszones, met zowel zwaarbewapende agenten als militairen die moeten instaan voor de veiligheid. Singapore heeft daarnaast extra manschappen ingehuurd om de veiligheid te garanderen: Ghurka’s, Nepalese elitetroepen.

Lees verder onder de afbeelding.

Het veiligheidspersoneel in Singapore staat op scherp voor de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Beeld EPA
Het veiligheidspersoneel in Singapore staat op scherp voor de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un.Beeld EPA

De historische ontmoeting wordt natuurlijk door media vanuit de hele wereld gevolgd. Zo worden liefst 3.000 journalisten verwacht om de top te verslaan. Zij worden ontvangen in het centrum van Singapore, in de F1 Pit Building.

Wie betaalt voor deze topontmoeting?

De kosten voor de top tussen Trump en Kim Jong-un lopen dan ook aanzienlijk op. Volgens schattingen zal de rekening in totaal zo'n 20 miljoen dollar bedragen. Zoals de traditie het wil, zal het gastland – in dit geval dus Singapore – de logistieke en veiligheidskosten op zich nemen. Wie de rest van de (verblijfs)kosten zal betalen, is voorlopig onduidelijk.

Wel zeker is dat Noord-Korea zo weinig mogelijk wil betalen. Waarschijnlijk zullen Zuid-Korea en/of de Verenigde Staten de kosten voor bijvoorbeeld het verblijf van de Noord-Koreaanse delegatie op zich nemen. Net zoals Zuid-Korea eerder al betaalde voor de ontmoeting tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Lees verder onder de afbeelding.

Eind april ontmoette Kim Jong-un al de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Ook toen betaalde Zuid-Korea de kosten van de ontmoeting. Beeld AP
Eind april ontmoette Kim Jong-un al de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Ook toen betaalde Zuid-Korea de kosten van de ontmoeting.Beeld AP

Wie nemen de twee staatshoofden mee?

Trump en Kim Jong-un komen natuurlijk niet alleen naar Singapore. Beide heren nemen een uitgebreide delegatie mee in hun zog. Voor de Amerikaanse president bestaat die al zeker uit zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die eerder al twee keer naar Noord-Korea afreisde om de top voor te bereiden, zijn stafchef John Kelly en zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Wie er zeker niét bij zal zijn is first lady Melania Trump. Ook vicepresident Mike Pence en minister van Defensie James Mattis blijven beiden in de Verenigde Staten.

Aan Noord-Koreaanse zijde is het nog onduidelijk wie hun leider zal vergezellen bij de ontmoeting met Trump. In het verleden speelden onder meer Kim Yo Jong, de zus van Kim Jong-un en Kim Yong Chol, die bekeken wordt als de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider, een belangrijke rol. Ook Ri Yong Ho, de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea zou aanwezig kunnen zijn bij de historische top.

Waarover zullen Trump en Kim Jong-un het hebben?

Het lijkt zeker dat de Amerikaanse president verder wil inzetten op de denuclearisatie van Noord-Korea. In aanloop naar de top schreef Trumps buitenlandminister Mike Pompeo op Twitter dat zijn land inzet op de "volledige, verifieerbare en onomkeerbare denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland". In lijn daarmee wil de VS Noord-Korea ook afstand doen nemen van biologische en chemische wapens.

Lees: Welk spel zullen Kim en Trump spelen in Singapore? (+)

Daarnaast komen mogelijk ook het respecteren van de mensenrechten en de lokale verhoudingen en spanningen tussen Noord-Korea, Japan en Zuid-Korea aan bod. Al vrezen sommige waarnemers dat Trump die onderwerpen niét zal aansnijden.

Kim Jong-un van zijn kant komt, zo verwachten waarnemers, met een waslijst aan wensen aan de onderhandelingstafel. Zo wil hij iets doen aan de Amerikaanse en internationale strafmaatregelen tegen zijn land, hoopt hij de banden tussen zijn land en de Verenigde Staten te normaliseren, de economie in zijn land aan te wakkeren door investeringen aan te trekken, veiligheidsgaranties voor zijn land te krijgen en net géén gesprek over mensenrechten te moeten voeren.

Wanneer mogen we de top een succes noemen?

Dat Trump en Kim Jong-un samenzitten voor deze historische ontmoeting, is op zich al een overwinning voor beide heren. Trump wijst vriend en vijand er maar al te graag op dat hij in staat is tot iets wat geen zijn voorgangers is gelukt, terwijl het Kim Jong-un sterkt in zijn overtuiging 'er bij te horen' en als gelijkwaardige gesprekspartner behandeld te worden.

Lees het standpunt van commentator Koen Vidal: "Trump had een topweekend. En ook in Singapore riskeert hij niets" (+)

Experten wijzen er echter op dat het succes van deze top afhangt van de concrete maatregelen die er uit volgen. "Ongeacht de uitkomst van de top zal Trump waarschijnlijk een overwinning claimen", zegt Kelsey Davenport van de Arms Control Association aan Time. "Maar de denuclearisatie van het Koreaans schiereiland is een uitdaging van verschillende jaren. Het echte succes van de ontmoeting zal er in bestaan of Noord-Korea concrete actie onderneemt in het reduceren van zijn nucleaire capaciteit."

Lees ook: Hoezo, Trump kan goed deals sluiten? "Hij plant niets" (+)

In het verleden hebben de VS en Noord-Korea namelijk wel vaker toenadering gezocht, maar vijandelijke handelingen of uitspraken zorgden er keer op keer voor dat de relatie tussen beide landen opnieuw verzuurde. Met twee onvoorspelbare staatshoofden aan beide zijden van de onderhandelingstafel, blijft die kans ook nu bestaan. Beste voorbeeld is misschien wel het feit dat de top van morgen enkele weken geleden nog werd afgeblazen door Trump.

In dat opzicht kan een voortzetting van de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea ná de top in Singapore al als een succes beschouwd worden. Trump zelf gaf eerder ook aan dat er mogelijk meerdere ontmoetingen nodig zullen zijn om zijn doelen te bereiken. Maar als de top een succes wordt, mag Kim Jong-un zich zelfs aan uitnodiging verwachten voor een bezoek aan het Witte Huis, zo liet Trump zich nog ontvallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234