Woensdag 16/06/2021

AchtergrondTijdskrediet

Tijdskrediet nemen, iets voor de happy few? ‘Dat is financieel niet haalbaar voor mijn gezin’

Nathalie Van Hoof: ‘Via de VDAB kan je wel een betaalde opleiding volgen. Maar daarvoor moet ik dan mijn job opgeven en dat wil ik echt niet.’
 Beeld Bob Van Mol
Nathalie Van Hoof: ‘Via de VDAB kan je wel een betaalde opleiding volgen. Maar daarvoor moet ik dan mijn job opgeven en dat wil ik echt niet.’Beeld Bob Van Mol

Tijdskrediet en thematische verloven moeten ervoor zorgen dat men makkelijker werk en privé gecombineerd krijgt. Maar de uitkeringen zijn te laag, klaagt het ACV. Vooral vrouwen zijn daarvan de dupe.

Nathalie Van Hoof (33) wil vooruit in haar leven. Ze werkt in de thuiszorg, maar wil meer. “Ik wil al lang een opleiding sociaal werk volgen”, zegt de mama van twee jonge kinderen. Sinds februari volgt ze een aantal lessen online. Het echte werk begint in september. Dan zou ze graag aan de driejarige bachelor kunnen beginnen. “Maar met de combinatie gezin, werk en opleiding lukt dat niet. Een onderdeel van de opleiding is een stage van 300 uren. Hoe ik die moet inlassen is mij een raadsel.”

Tijdskrediet opnemen is echter geen optie voor Nathalie. Het stelsel van tijdskrediet geeft werknemers de kans om hun beroepsactiviteit tijdelijk te onderbreken of te verminderen, met een maandelijkse RVA-uitkering tijdens die onderbreking, eventueel aangevuld met een Vlaamse aanmoedigingspremie, een bescherming tegen ontslag en behoud van socialezekerheidsrechten.

Nathalie Van Hoof: “Ik zou terugvallen op een uitkering van zowat 460 euro netto. Dat is financieel niet haalbaar voor ons gezin. Het frustreert me dat je via de VDAB wel een betaalde opleiding kan volgen. Maar daarvoor moet ik dan mijn job opgeven en dat wil ik echt niet. Ik heb een goede werkgever en ik doe mijn job veel te graag.”

Armoedegrens

Nathalie Van Hoof vreest dat haar droom aan diggelen valt als er geen hogere uitkering komt. Die vaststelling maakt Piet Van den Bergh van de ACV-studiedienst ook. “De huidige uitkeringen voor tijdskrediet zijn te laag waardoor minder werken voor velen financieel niet haalbaar is.” De bedragen waar werknemers recht op hebben zijn erg afhankelijk van de individuele situatie. Vooral wie voltijds of halftijds zijn werk wil onderbreken lijdt zwaar inkomensverlies, ondanks de uitkering. Voor een volledig tijdskrediet zit je snel in de grootteorde van 520 tot 607 euro. “Dat zijn brutobedragen, daar mag je dus nog makkelijk 10 procent van aftrekken”, zegt Van den Bergh.

Ook voor de thematische verloven zijn de uitkeringen te laag. Wie voor een ziek familielid of kinderen zorgt, of op het einde van zijn loopbaan minder wil werken (landingsbaanprincipe) kan hiervan gebruikmaken. Een uitkering van de sociale zekerheid compenseert dan deels het inkomensverlies. Maar ook hier is het financiële plaatje niet florissant. Dat drukt onder andere ook de carrièrekansen van vrouwen, want zeker wanneer het totale gezinsinkomen laag is, neemt nu vaak de partner met het laagste loon noodgedwongen het zorgverlof op. In de praktijk zijn dat vaak vrouwen.

Het ACV stelt voor de uitkeringen te verhogen, minstens tot de Europese armoedegrens. Voor een alleenstaande moet de uitkering zo’n 1.230 euro per maand bedragen. Voor gezinshoofden zou dat 1.846 euro per maand moeten worden. Volgens de studiedienst van het ACV zou dat een extra financiering vergen van 200 miljoen euro op het huidige budget van 750 miljoen euro. Een fikse slok op de borrel. “Het is een ruwe schatting op basis van de huidige gegevens”, zegt Piet Van den Berghe.

Rouwverlof

Daarenboven wil het ACV ook een uitbreiding van het aantal personen die aanspraak zouden kunnen maken op het systeem van tijdskrediet. “Voor wie werkt in een onderneming met tien werknemers of minder is tijdkrediet geen recht”, stelt Piet Van den Bergh. “De werkgever moet in dat geval zijn toestemming geven. Zo wordt een betere combinatie van werk en privé in deze ondernemingen een gunst. We pleiten voor een interprofessioneel recht op tijdskrediet voor alle werknemers.”

Door de afschaffing van het tijdskrediet zonder motief is er bovendien nood aan bijkomende verloven of de uitbreiding van de motieven. “Te veel mensen kunnen nu geen tijdkrediet opnemen omdat hun nood aan minder werken onvoldoende in de huidige motieven past.” Het ACV wil daarom praten over passende regelingen voor rouwverlof, grootouderverlof en zorgverlof voor wie voor zichzelf moet zorgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234