Woensdag 01/02/2023

Economie

Tijdelijke werkloosheid bij meer dan 30.000 bedrijven

De productie bij Volvo Car Gent is gefaseerd stilgelegd. Beeld BELGA
De productie bij Volvo Car Gent is gefaseerd stilgelegd.Beeld BELGA

Onder druk van personeelsleden sloten tal van bedrijven gisteren, nog voor de verscherpte maatregelen aangekondigd werden, al hun deuren of legden ze de productie stil. Ze zijn bezorgd omdat ze tijdens het werk onvoldoende voorzorgsmaatregelen kunnen hanteren in de strijd tegen het coronavirus.

Lieven Desmet

Al meer dan 30.000 bedrijven hebben van het systeem van tijdelijke werkloosheid gebruikgemaakt. Zowat 200.000 tot 300.000 werknemers zijn momenteel in tijdelijke werkloosheid. In een dergelijk geval ontvangen de arbeiders een vervangingsinkomen dat zowat 65 procent van hun gemiddeld loon bedraagt. Dit blijkt uit cijfers van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Dat aantal zal snel aangroeien want steeds meer bedrijven schakelen over naar dat tijdelijke noodregime. Al blijft het vooralsnog koffiedik kijken naar de gevolgen op tal van werkplekken nu de regering heeft besloten tot het stilleggen van het openbare leven. Gaan werken blijft de bedoeling, maar hoe een en ander zal verlopen moet nog blijken. Bedrijven moeten de regels van social distancing respecteren. Wie dat niet doet, moet sluiten. Bij niet-naleving komen er boetes.

VBO-topman Pieter Timmermans pleit zelf voor een nultolerantie. “Wie de regels niet respecteert, is onverantwoord bezig. Dit is stilaan een oorlogssituatie, eenheid is nodig om hier samen door te komen. Als bedrijven moeten we de beslissingen van de overheid dus steunen.”

In tal van productie- en retailbedrijven was het dinsdag al tot een stilstand gekomen. Dat gebeurde voornamelijk door de druk van het personeel. In de industrie was de situatie de voorbije dagen al explosief, zegt William Van Erdeghem van vakbond ACV Metea. Niet toevallig begon die onrust in de autofabrieken. “In sommige fabrieken moet men met vier of vijf mensen op een vierkante meter werken.” Bij Audi in Brussel werd dinsdagochtend al tijdelijke werkloosheid ingevoerd na “heel zware druk”. Ook de productie bij Volvo Car Gent is gefaseerd stilgelegd. Het is met 6.500 werknemers de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen. “Laat de gezondheid primeren en pas tijdelijke werkloosheid toe”, zegt de vakbondsman, verwijzend naar bedrijven in de retail die wel al de deuren hebben gesloten. “Dat moet in de industrie ook kunnen.”

Bij de bouwvakkers heerst eveneens veel ongerustheid, bevestigt Patrick Vandenberghe, voorzitter van ACV Bouw, Industrie en Energie (ACVBIE). “Vooral dat zij vaak lang samen onderweg zijn en daarvoor dicht tegen elkaar in camionettes moeten zitten baart zorgen.” De overheid zegt nu ook dat het de verantwoordelijkheid is van de werkgever om gedurende het transport van en naar het werk de regels van social distancing te respecteren.

Bedrijven nemen maatregelen tegen het coronavirus. Beeld Photo News
Bedrijven nemen maatregelen tegen het coronavirus.Beeld Photo News

De Confederatie Bouw ijvert alvast voor de algemene erkenning van tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht bij bouwbedrijven. “Telewerk is onmogelijk voor wie op een werf werkt, social distancing is in de bouw ook niet evident”, klinkt het. Ook Federgon, dat onder meer de dienstenchequesector vertegenwoordigt, vraagt aan de overheid om de dienstenchequesector te sluiten. Het gaat dan zowel om de poetshulpen als de strijkateliers.

Geen vluchten tot 19 april

Inmiddels is de lijst van winkels en bedrijven die tijdelijk sluiten niet meer te overzien. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, wil eventueel die werknemers inzetten mochten de eigen werknemers uitvallen door ziekte. Ook Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo, wil tijdelijk werkloze werknemers inzetten in zogeheten strategische sectoren die absoluut actief moeten blijven. Over de lockdown zegt hij: “Het land was zelf al deels in lockdown gegaan. Nu moeten we zien wat de draagwijdte van deze maatregel zal zijn op tal van bedrijven en sectoren.”

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines bouwt de komende dagen haar vluchtaanbod helemaal af. Vrijdag landen de laatste vliegtuigen en vanaf zaterdag worden alle reguliere vluchten opgeschort, en dat zeker tot en met zondag 19 april. Voor het overgrote deel van het personeel, dat sinds maandag in een regime van 30 procent tijdelijke technische werkloosheid zit, zal een volledige technische werkloosheid worden aangevraagd. Dat betekent dat ze dan volledig op non-actief komen te staan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234