Zondag 19/09/2021

Woonzorgcentra

Tijdelijk werklozen moeten bijspringen in rusthuizen

Bevoegd minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Beeld BELGA
Bevoegd minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld BELGA

Tijdelijk werklozen zullen het dreigend personeelstekort moeten helpen opvangen in de woon-zorgcentra. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bekendgemaakt in het Vlaams Parlement. 'Too little, too late', vindt de oppositie.

De tsunami van coronabesmettingen heeft ook onze woon-zorgcentra bereikt. Vorige week vrijdag waren er nog 894 vermoedelijke besmettingen, dinsdag liep dat aantal al op tot 1.286. Een stijging van 44 procent. En dat terwijl het zorgpersoneel nu al op zijn tandvlees zit. Uit een enquête van ZorgSamen bij 1.280 medewerkers van ziekenhuizen en woon-zorgcentra, blijkt dat 55 procent van hen met oververmoeidheid kampt en 42 procent slaaptekort ervaart. Al bijna 2.000 medewerkers uit de woon-zorgcentra zitten intussen thuis.

In het Vlaams Parlement werd Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) stevig bevraagd over zijn strategie om de tweede golf en het dreigend personeelstekort in de WZC's op te vangen. Beke wil daarvoor mensen overplaatsen uit andere zorgsectoren en tijdelijk werklozen inzetten om het zorgpersoneel te ondersteunen. Ze zouden ingezet worden voor niet-verpleegkundige zaken zoals ontsmetten, kleren wassen, het onthaal van bezoekers regelen of andere administratieve taken vervullen.

Tijdelijk werklozen inschakelen om het personeel in de WZC's te ondersteunen was een van de 95 aanbevelingen die de coronacommissie van het Vlaams Parlement eind juli al deed. De oppositie vraagt zich af waarom Beke nu pas beslist om nieuw personeel aan te werven, wanneer de tweede golf al volop bezig is. "Maar het is niet zo dat we de voorbije maanden stilgezeten hebben. Eerst hebben we gekeken om mensen uit andere zorgcentra over te plaatsen. Nu blijkt dat er heel wat tijdelijk werklozen van de horeca en evenementensector thuiszitten, kunnen we op hen een beroep doen", zegt Wouter Beke bij monde van zijn woordvoerder.

"Too little, too late", vindt Vlaams parlementslid en ondervoorzitter van de coronacommissie Hannes Anaf (sp.a). "Het is wraakroepend dat men nu pas in actie schiet. Dat er eerst geschoven werd met personeel uit andere zorgsectoren is gewoon een fabeltje. De hele zorgsector zit met personeelstekorten, waar moet je mensen dan vandaan halen?" Anaf vindt bovendien niet dat de Vlaamse regering moest wachten tot de recente verstrengingen om mensen te rekruteren. "Ook in de zomermaanden hadden we al mensen in tijdelijke werkloosheid zitten. Die had je al kunnen opleiden om tekorten op te vangen."

Ook voorzitter van de coronacommissie Björn Rzoska (Groen) vindt de maatregelen rijkelijk laat. "In de coronacommissie hebben we mensen uit de hele zorgsector aan het woord gelaten om aan te tonen hoe nijpend de personeelstekorten waren. Bij de eerste golf werden we allemaal verrast, maar nu lopen we opnieuw achter de feiten aan." Rzoska pleit ervoor om naast tijdelijk werklozen ook vrijwilligers en mantelzorgers in te schakelen. "Ook daar kregen we geen sluitend antwoord op. Nochtans ontvang ik heel wat mails van mensen die zouden willen bijspringen, maar er is geen structuur om hen in te schakelen."

Bezoek wordt behouden

Het doet de vraag rijzen of woon-zorgcentra klaar zijn om uitbraken op te vangen en - anders dan in maart - bezoek gewoon te laten doorgaan. In het parlement zei Beke dat er beperkende maatregelen komen, maar dat bewoners het recht op bezoek en één knuffelcontact behouden. Ook zouden WZC's bij personeelstekorten kunnen aankloppen bij de zorgraad. In het zwaar getroffen West-Vlaanderen is het personeelstekort al erg nijpend. "Woon-zorgcentra waar hevige uitbraken zijn, sluiten we tijdelijk. Bij alle woon-zorgcentra in code rood laten we nog één bezoeker per week toe. We hebben geleerd van de eerste golf, maar we kunnen dringend meer mensen gebruiken", zegt Dirk Lips van woon-zorgnetwerk Curando.

Met het plan wil Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) het dreigend personeelstekort opvangen. Beeld Photo News
Met het plan wil Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) het dreigend personeelstekort opvangen.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234