Zondag 01/08/2021
null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Tijd om me te bezinnen over het natuurlijke ritme en het echte contact

Guido Everaert is blogger, columnist en consultant.

Zondag in de auto, op weg naar zonnige bestemmingen en fijne gesprekken. Nog net een flard meegepikt in het radioprogramma van Friedl Lesage. Marli Huijer, denker des vaderlands (in Nederland dan wel te verstaan) heeft het over ritme in het leven en hoe belangrijk dat is. En hoe we dat onderschatten. Ik denk aan snel, jachtig, druk... Het lijkt onschuldig en vermakelijk, het is het niet. We hebben het druk, niet omdat dat zo is, maar omdat onze tijdsbeleving verstoord is, en dat is haar uitgangspunt.

De 'always on', 24/7 mentaliteit doet ons de das om. Het is nu mogelijk om op elk gewenst moment online te gaan en mensen over de hele wereld te spreken. 's Avonds en in het weekend werken is al lang geen taboe meer. Momenten die voorheen gescheiden waren, beginnen nu steeds meer door elkaar heen te lopen. Ritme kan er pas zijn als er afwisseling is. Een weekdag bestaat bij de gratie van een weekend, een dag door een avond.

Het maalt al twee dagen door mijn hoofd, omdat ik zelf altijd het grenzeloze optimisme genegen was (en beleed!) in deze. Ik houd van 'always on', en ik schrijf graag, ik nodig mensen uit om altijd en overal te reageren, dus doe ik dat wanneer en waar ik kan. Mijn studenten weten dat... En ik heb altijd gedacht dat ik nergens last van heb. Dat is ook zo, tenzij dan als je rekening moet houden met anderen. Die niet, of veel minder die instelling hebben. Die een lang weekend niet zien als een kans om verder te werken maar als een kans om bij te praten, om toffe dingen te doen.

En dat je op zo'n moment die opportuniteit niet ziet als welkom en aangenaam, maar eerder als een inbreuk op je tijdsgebruik. Ook dat is ritme. Het contrast bepaalt en geeft zin. Ergernis aan beide kanten bij ontstentenis van dat inzicht.

Tijd - daar zijn we het allemaal over eens, denk ik - is een erg schaars goed. Een schaars goed dat bovendien nog eens zijn eigen wetmatigheden heeft. Tijd heeft ook niet bepaald een vaste 'munteenheid'. Die eenheid is tenminste veel relatiever. Van een euro kun je zeggen dat hij relatief waardevast is, en relatief minder belangrijk voor iemand die er al veel van heeft. Eén minuut heeft weliswaar een bepaalde duurtijd, maar het belang, de waarde er van is zo moeilijk te bepalen, zowel voor degene die hem beleeft als voor degene aan wie hij geschonken wordt. Maar misschien is dat gewoon een eigen interpretatie en verder niet erg voldragen. Het maakt ook niet zoveel uit.

En zo vond ik mezelf terug, ruzie makend met iemand die ik doodgraag zie, over mijn verbetenheid om te werken, te schrijven. Omdat het dan en daar zo afgesproken was. En omdat er dan in mijn kop niet meer aan getornd kan worden. Iets wat prettig had moeten zijn, maar het uiteindelijk niet werd, omdat ik te koppig bleef denken aan mijn tijd, mijn werk, mijn ritme. Of de ontstentenis daarvan. Als ik er over na (durf) denk(en), dan heb ik zo al veel mensen gekwetst, eerder dan dat ik er trots op zou moeten zijn, op het feit dat ik altijd maar bezig ben...

Voor wie geen ritme meer heeft is de ontspanning enkel een onderbreking in een lang, slopend verhaal van bezig blijven, wegvluchten van. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Ik moet me dringend bezinnen over het natuurlijke ritme en het echte contact, het echte praten en het echte werken. Neemt u mij alstublieft niet kwalijk dat ik eventjes wat minder responsief ben vandaag?

Guido Everaert. Beeld Karin De Bruyn
Guido Everaert.Beeld Karin De Bruyn
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234