Maandag 10/05/2021

‘Tijd om af te kicken van brugpensioenverslaving’

Werkgevers zien de economische toestand rooskleuriger in dan een paar maanden geleden. Uit onderzoek van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) blijkt dat slechts een vijfde van de ondernemingen een verdere terugval van hun activiteiten verwacht. De helft verwacht een status-quo. Een kwart ziet zijn activiteiten zelfs toenemen. Ook op het vlak van de werkgelegenheid zijn de werkgevers minder somber. Bijna een kwart van de werkgevers verwacht nog een verdere verslechtering, terwijl meer dan 60 procent van de bedrijfsleiders de toestand op de arbeidsmarkt ziet stabiliseren.

De bedrijven zien de toekomst met meer vertrouwen tegemoet?

Thomas Leysen: “Het ergste van de crisis is achter de rug. De werkloosheid loopt wel achter. Maar de voorspelling van het Federaal Planbureau dat er 175.000 banen sneuvelen, is wellicht te pessimistisch. Het is vandaag bon ton in Vlaanderen om smalend over de federale regering te doen. Maar ze heeft het afgelopen jaar goed gewerkt geleverd. De terugval van de werkgelegenheid is minder erg dan in andere landen. Op het vlak van economische achteruitgang is België geen koploper.”

Vicegouverneur Luc Coene van de Nationale Bank noemt de huidige heropleving artificieel. Is het optimisme van de bedrijfsleiders wel terecht?

“Ik ben niet zeker of het herstel artificieel is. Wel geloof ik niet dat we een snelle heropleving krijgen. Het zal nog jaren duren voor we weer op het oude niveau zitten. Zowel in de VS als in Europa zal de groei de komende jaren onder de 2 procent blijven hangen. De groei die we in de aanloop naar de crisis hebben gehad, was artificieel. Dat was onder meer het gevolg van de hoge schuldopbouw in het verleden. Die schuldenlast moeten we eerst afbouwen.”

Moet de overheid onmiddellijk besparen?

“Het is nog te vroeg om alle steunmaatregelen af te bouwen en massaal te saneren. Het ziet ernaar uit dat in 2010 het water nog bij talloze ondernemingen aan de lippen zal staan. De volgende regering wacht de moeilijke taak om jaarlijks om massaal te saneren. Dat kan alleen maar als we nu maatregelen nemen die op lange termijn meegaan. We kunnen ons niet beperken tot wat lapwerk in de komende jaren. De kernuitstap kan extra middelen opleveren en enig soelaas brengen, maar het is geen structurele maatregel.”

Uit uw enquête blijkt dat 90 procent van de bedrijfsleiders de brugpensioenleeftijd bij herstructurering wil optrekken.

“Brugpensioen werd in het verleden gezien als de meeste sociale maatregel om herstructureringen te begeleiden. Zowel door bonden als door ondernemingen. Maar de financiële en maatschappelijke kosten zijn enorm. De kosten van de herstructurering worden afgewenteld op de samenleving en oudere werknemers worden definitief uit de arbeidsmarkt gestoten. Het gros van de werkgevers gaat ermee akkoord dat dit niet langer kan en dat de leeftijd voor brugpensioen moet worden opgetrokken, zelfs als wordt herstructureren daardoor in de toekomst moeilijker.”

De minimumleeftijd bij herstructurering ligt vandaag op 50 à 52 jaar. Tot welke leeftijd wilt u dat optrekken?

“Dat zal in overleg moeten gebeuren. Een aanpassing is nodig, anders dreigt de financiering van de pensioenen spaak te lopen. Toen mijn vader (André Leysen, JCS) nog bedrijfsleider was, reikte hij medailles uit aan arbeiders die 50 jaar gewerkt hadden. Straks kunnen we medailles uitreiken aan mensen die al 50 jaar op pensioen zijn. Die situatie is niet langer houdbaar. Dit kan geen tien jaar meer wachten.”

Een ander idee van de werkgevers om te besparen is beknibbelen op de gezondheidszorg. Wat is er mis met een toekomstfonds om de vergrijzingsuitgaven te betalen?

“Waarom moeten we eerst geld opzijzetten, terwijl we weten dat het in de gezondheidszorg ook met minder kan? We moeten dat geld onmiddellijk aanwenden voor het verkleinen van het overheidstekort in plaats van onze schulden te laten oplopen. Iedereen weet dat er onvoldoende draagvlak is om de gezondheidszorg jaarlijks met 4,5 procent te laten groeien. Hetzelfde geldt trouwens voor de afspraken die we hebben gemaakt over het welvaartsvast maken van de uitkeringen. Die stijgen jaarlijks met 1,75 procent. Het lijkt me optimistisch dat we de komende jaren die groeicijfers halen. De vakbonden moeten beseffen dat deze afspraken op budgettair drijfzand zijn gebouwd.”

Werkgevers kregen in ruil voor de 4,5 procent loonlastenverlaging. De socialistische vakbond vindt dat de bedrijven die dan moeten terugbetalen.

“Zelfs na verschillende operaties van lastenverlaging zijn we nog steeds wereldrecordhouder op het vlak van loonlasten.”

Vindt u het correct dat de banken een crisisbelasting moeten betalen?

“Men doet precies alsof de banken grote cadeaus hebben gekregen. Maar dat is niet waar. De banken en hun aandeelhouders hebben zwaar betaald voor de crisis. De overheid heeft bijzonder goed onderhandeld met de banken. Die moeten flink betalen voor de staatsgaranties en achtergestelde leningen die ze hebben gekregen.”

Moet er een nieuwe kerncentrale in België worden gebouwd?

“Ik ben blij dat ik niet meer alleen sta met mijn pleidooi voor het openhouden van onze kerncentrales. De wereld kan niet zonder kerncentrales. Zowel ecologisch als economisch gezien zijn ze verantwoord. De bouw van nieuwe kerncentrales moet bespreekbaar zijn. Ik zie wat dat betreft nog mogelijkheden in Doel. Als Belgen mogen we onze kennis over de bouw van nieuwe kerncentrales niet verloren laten gaan.”

Umicore, het bedrijf waarvan u voorzitter bent, wordt genoemd als overnamedoelwit van Solvay. Hebt u al iets gehoord?

“Ik heb nog geen telefoontje gekregen van Solvay. Ik zie Solvay en Umicore niet als een natuurlijke combinatie. Umicore is als bedrijf zonder referentieaandeelhouder kwetsbaar voor een overnamepoging. Het enige wat we kunnen doen is de markt overtuigen van onze strategie, zodat bij een overname de overnemer heel veel geld zal moeten betalen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234