NieuwsEthiopië
Tigrese rebellen rukken op in Ethiopië: historische stad Lalibela ingenomen
In Ethiopië hebben strijders uit de regio Tigray donderdag de historische plaats Lalibela ingenomen. Lalibela is beroemd om zijn eeuwenoude, tot werelderfgoed uitgeroepen rotskerken. De VS hebben de Tigrese strijders opgeroepen om de gebedsplaatsen intact te laten.
Bij de inname van Lalibela is volgens inwoners geen geweld gebruikt. Een hoteleigenaar in het stadje liet telefonisch aan de Volkskrant weten dat lokale veiligheidstroepen eerder al waren weggetrokken. Een deel van de inwoners zou inmiddels ‘naar de bossen’ rondom Lalibela zijn gevlucht.
De elf uit rotsen gehouwen kerken in Lalibela stammen uit de twaalfde en dertiende eeuw en staan sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Lalibela geldt als een van de heiligste plaatsen in de Ethiopische orthodoxie, de grootste godsdienst van het land. Behalve als bedevaartsoord is de plaats populair als bestemming voor buitenlandse toeristen.
Door deze symbolische plek te veroveren, onderstrepen de rebellen uit Tigray dat zij aan een flinke opmars bezig zijn in hun strijd tegen de Ethiopische regering en haar bondgenoten. In november vorig jaar brak in Tigray oorlog uit en werden brede delen van deze regio bezet. Afgelopen juni keerden de kansen en gingen de Tigrese strijders in het offensief. Lalibela ligt in de aangrenzende deelstaat Amhara, waar volgens de VN naar schatting al zo’n 200.000 mensen ontheemd zijn geraakt.
De escalatie van het Tigray-conflict vormt volgens waarnemers een ernstig gevaar voor de stabiliteit van Ethiopië. De gevechten dreigen het land zelfs ‘uit elkaar te trekken’, zo waarschuwt de denktank International Crisis Group.