Woensdag 29/06/2022

Netflix-tipsBlijf in uw kot-gids

‘Tiger King’ gezien? Ook deze Netflixreeksen doen je mond openvallen

Tiger King - Joe Exotic. Beeld GF
Tiger King - Joe Exotic.Beeld GF

Heb jij ondertussen de achtste aflevering van ‘Tiger King’ bekeken en weet je nu niet meer wat je met je leven moet aanvangen? Geen nood, want wij maakten een overzicht van tien andere true crime reeksen op Netflix, die evenzeer niet te missen zijn. Geen wonder als je bedenkt dat moord, drugs en ingewikkelde complotten zowat de rode draad vormen in dit lijstje.

Isabelle Deridder

Abducted in Plain Sight

Onze eerste aanrader is geen reeks, maar wel een anderhalf uur durende documentaire. En daarbij vat de titel van de pret perfect de hele plot samen. Regisseuse Skye Borgman onderzoekt in ‘Abducted in Plain Sight’ immers hoe het mogelijk was dat de Amerikaanse tiener Jan Broberg in 1974 werd ontvoerd door haar buurman, Robert Berchtold.

Een tour de force, waarbij Berchtold geholpen wordt door - de door hem compleet gemanipuleerde - ouders van Jan. Na de eerste ontvoering slaagt Berchtold er zelfs in om de familie ervan te overtuigen dat ze hun aanklacht moeten intrekken. Bovendien kon hij Jans ouders overtuigen om hem nog meer tijd te laten doorbrengen met hun dochter. Wat er uiteindelijk voor zorgde dat Jan een tweede keer ontvoerd werd. Hoe de zaak juist aan het licht kwam, gaan we niet verklappen, maar dit verhaal maakt wel duidelijk dat slechte mensen echt overal te vinden zijn. En dat we ook twee keer moeten nadenken wanneer onze buren ons - na de lockdown, weliswaar - op de koffie vragen...

The Confession Killer

‘Deed ie het of deed ie het niet?’. Da’s zowat de base line van ‘The Confession Killer’. In deze serie draait alles rond de Amerikaan Henry Lee Lucas, die uiteindelijk veroordeeld werd voor drie moorden. Al zouden het er veel meer kunnen zijn, of misschien ook niet. Tijdens zijn ondervragingen begon Henry keer op keer immers een hele reeks andere slachtpartijen te bekennen, al zou hij die in bepaalde gevallen ingefluisterd gekregen hebben van sheriffs die maar al te graag enkele onopgeloste moorden wilden opgelost zien.

De makers van deze docureeks proberen nu uit te zoeken wat wel en niet klopt van alles wat Henry declameerde. Eerlijk? Wij weten - net als bij Joe Exotic - niet goed wat we van Henry moeten denken...

Wild Wild Country

Zot zijn doet geen zeer, maar in het geval van ‘Wild Wild Country’ durven we daar toch aan te twijfelen. Deze reeks gaat immers over de controversiële Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh, die een stuk grond kocht in de woestijn van de Amerikaanse staat Oregon en in 1981 probeerde een utopische samenleving op te bouwen. Samen met zijn volgelingen wilde Bhagwan een stad creëren, die de naam Rajneeshpuram moest krijgen en waarmee de goeroe zijn eigen religieuze Utopia wilde creëren.

Maar amper een jaar later zorgden de plannen van Bhagwan voor conflicten met de aanpalende stad Antelope. Volgens Netflix is het conflict tussen beide partijen goed voor een van de gekste periodes uit de recente Amerikaanse geschiedenis, en wij begrijpen wel waarom. Zo vormen verhitte debatten over landgebruik, electorale chaos en fraude, onderdrukking van kiezers, biologische oorlogsvoering, moordpogingen, deportaties, drugs, seks en meer van dat fraais de hoofdingrediënten in deze zesdelige reeks.

Evil Genius

Net zoals bij de bovenstaande shows is het verhaal achter ‘Evil Genius’ vreemder dan alles wat je zelf zou kunnen bedenken. Deze vierdelige reeks draait om een Amerikaanse misdaadzaak uit 2003 die bekend staat als ‘the collar bomb case’. Daarbij draait alles rond de 46-jarige pizzabezorger Brian Wells die een bank overvalt. Niet uit vrije wil, maar wel omdat hij een bom om z’n nek heeft en zelf slachtoffer is. Vrij letterlijk zelfs, want wanneer Brian gearresteerd wordt, ontploft even later ook de bom.

Uit het onderzoek van de FBI blijkt de mentaal gehandicapte Marjorie Diehl-Armstrong een van de spilfiguren achter dit onwaarschijnlijke verhaal. Dankzij ‘Evil Genius’ kom je ook te weten hoe Marjorie en haar kompaan uiteindelijk in de gevangenis belandden.

Don’t f**k with Cats

Na ‘Tiger King’ helemaal verslingerd aan alles wat met katachtigen te maken heeft? Dan mag ‘Don’t f**k with Cats’ zeker niet op je kijklijstje ontbreken. Daarin draait alles om een (aanvankelijk) anonieme internetmoordenaar, die begin 2010 op YouTube gruwelijke video’s begon te posten waarin jonge katjes om het leven werden gebracht. Maar... Onderschat nooit de link tussen schattige katjes en het internet.

Een groepje dierenliefhebbers is immers zo gedegouteerd door wat ze te zien krijgen, dat ze alles op alles zetten om de moordenaar te vatten. Uiteindelijk ontdekken ze dat het gaat om de Canadees Luka Magnotta, een model, pornoster en - jawel - kannibaal. Hij wordt op dat moment al internationaal gezocht, omdat hij een video op internet postte waarin te zien is hoe hij de 33-jarige Chinese student Lin Jun martelt en daarna om het leven brengt.

The Staircase

Een dronken val of een kwaadwillige duw. Ziedaar het dilemma van ‘The Staircase’. Sinds 2001 proberen vrienden, familie en onderzoekers de dood van Kathleen, de tweede vrouw van de Amerikaanse romanschrijver Michael Peterson, te begrijpen. De politie is er zeker van dat Michael haar geduwd heeft en de man wordt ook veroordeeld, maar zelf blijft hij tot op de dag van vandaag volhouden dat hij onschuldig is...

The Devil Next Door

Misschien wel het meest onwaarschijnlijke verhaal uit dit rijtje. ‘The Devil Next Door’ schetst het verhaal van John Demanjuk. Hij is een Amerikaanse immigrant uit Oekraïne, die er eind jaren 70 plots van wordt beticht dat hij een nazi is. En niet zomaar eentje, maar wel ‘Ivan de Verschrikkelijke’, de kampbeul van vernietigingskamp Treblinka. Demanjuk wordt - na heel wat juridisch getouwtrek - in de eighties aan Israël uitgeleverd, waar hij voor het holocausttribunaal wordt gebracht.

Demanjuk wordt er veroordeeld voor verschillende misdaden, maar slaagt erin om in 1988 aan een terdoodveroordeling te ontsnappen. Niet dat het veel uithaalt, want na de val van de Berlijnse Muur in 1989 - en de vrijgave van heel wat Sovjet-documenten uit oorlogstijd - komt Demanjuk opnieuw onder vuur te liggen. De man wordt dit keer uitgeleverd aan Duitsland, waar hij veroordeeld wordt voor massamoord. Demanjuk tekent beroep aan, maar sterft in 2012 op 91-jarige leeftijd. Omdat de rechter geen uitspraak heeft kunnen doen, is Demanjuk volgens het Duitse recht onschuldig. En daarmee blijft onduidelijk of hij effectief de beul was waarvoor hij versleten werd.

Making a Murderer

Twee seizoenen, met als spilfiguur dezelfde man: Steven Avery. In 1985 opgesloten voor een aanranding die hij niet begaan had, na achttien jaar opnieuw vrij en twee jaar later opnieuw beticht en veroordeeld. Al zou hij dit keer een stapje verder zijn gegaan, want volgens het Amerikaanse gerecht is Steven schuldig aan de moord op fotograaf Theresa Halbach.

Of Steven het echt gedaan heeft, blijft ook vandaag de dag bijzonder onduidelijk. Heel wat mensen zijn er immers van overtuigd dat Steven - die na z’n vrijlating in 2003 een burgerlijke zaak aanspande tegen Manitowoc, de provincie waar hij woonde - door de plaatselijke politie in de val werd gelokt als vergelding. Met deze reeks zette Netflix zich trouwens een eerste keer op de kaart als leverancier van de betere true crime reeks, en da’s volgens ons niet meer dan terecht.

How to Fix a Drug Scandal

Wat gebeurt er als twee vrouwen, die de taak hebben om tienduizenden strafrechtelijke veroordelingen veilig te stellen, afzonderlijk worden betrapt nadat ze geknoeid hebben met bewijsmateriaal? En hoe kun je een rechtssysteem fiksen dat door en door rot is? Ziedaar de twee grote vragen uit de vierdelige reeks ‘How to Fix a Drug Scandal’.

Daarin wordt het verhaal gebracht van labomedewerksters Annie Dookhan en Sonja Farak. Zij kregen drugs toegestuurd die moesten getest worden in rechtszaken, maar deden dat beiden niet correct. Zo vulde Annie testresultaten in naar eigen willekeur en ging Sonja aan de haal met meth en andere drugs die het labo in feite moest testen.

Een ramp van formaat voor de Amerikaanse staat Massachusetts. Door het wangedrag van de dames stonden immers heel wat eerdere veroordelingen op losse schroeven, waardoor een doofpotoperatie vanjewelste werd opgezet. Aanklager Luke Ryan stelde het bedrog aan de kaak, en wist heel wat veroordelingen - die gebeurden op basis van ‘bewijs’ dat Annie of Sonja leverden - ongedaan te maken. In Massachussets denken ze er ongetwijfeld anders over, maar verschillende Amerikaanse kijkers riepen Ryan al uit tot hun nieuwe volksheld. Eat that, Kim Kardashian!

Shadows of Truth

De laatste, maar zeker niet de minste in het rijtje. ‘Shadows of Truth’ is een vierdelige serie die volledig draait rond de moord op Tair Rada uit 2006. Zij was een 13-jarig meisje uit Israël en werd vermoord teruggevonden in de toiletten van haar school. Al snel werd de Oekraïense immigrant Roman Zadorov, die op de school werkte, opgepakt en veroordeeld voor de moord. De schuld van Zadorov werd door verschillende instanties in twijfel getrokken, maar het Israëlische rechtssysteem wilde van geen wijken weten. Meer zelfs: toen ‘Shadows of Truth’ uitkwam, omschreef het Israëlische gerechtshof deze serie als een regelrechte aanval op de democratie. Een analyse waar de makers het (uiteraard) niet mee eens zijn, maar die wel aantoont hoe controversieel de reeks is.

tiger king Beeld rv
tiger kingBeeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234