Dinsdag 19/01/2021

Marokko-Algerije

Tientallen vluchtelingen vast in "niemandslandwoestijn" tussen Marokko en Algerije

Het Marokkaanse leger bouwt een mobiele legerpost bij de Marokkaans-Algerijnse grens.Beeld AFP

Al bijna een maand zit een groep van tientallen Syriërs vast in het niemandsland tussen Algerije en Marokko. Geen van beide landen wil ze opnemen. Zonder fatsoenlijk onderkomen, en met nauwelijks eten en drinken, zitten de vluchtelingen te wachten in de woestijn.

Het zijn vooral vrouwen en kinderen die klem zitten tussen de twee landen: onder de 55 mensen waren 20 vrouwen en 22 kinderen, rapporteerde Human Rights Watch. Een van de vrouwen zou onlangs zelfs zijn bevallen van een baby, melden plaatselijke hulpverleners in Marokkaanse media. Ze zeggen dat ze haar via de telefoon en Facebook hielpen bij de bevalling.

Gezinshereniging

De vluchtelingen reizen meestal hun echtgenoten achterna, die eerder uit Syrië zijn gevlucht en nu een verblijfsvergunning hebben gekregen. Ze kwamen midden april vanuit Algerije in twee groepen aan bij de grens: een groep van 41, en een groep van 14. Die laatste groep zou inmiddels terug in Algerije zijn.

Bovendien heeft Marokko 9 mensen binnengelaten die een beroep deden op gezinshereniging. Zij hebben familieleden die al legaal in Marokko verblijven. Aanvankelijk hield de Marokkaanse minister van Migratie staande dat ze de gebruikelijke kanalen moesten volgen, door bij een ambassade in Tunesië of Turkije om gezinshereniging te vragen.

Het probleem is dat de grens tussen Algerije en Marokko gesloten is, al sinds 1994. Dat was destijds een beslissing van Algerije, uit boosheid over de visumplicht die Marokko voor Algerijnen invoerde na een aanslag in Marrakech. De relatie tussen de twee buren is verre van vriendschappelijk. Tegenwoordig zegt Algerije de smokkel van drugs en brandstof te vrezen en Marokko is nog steeds bang voor terroristen die de grens over komen. Op sommige delen van de grens zijn zelfs muren en hekken verrezen.

Humanitaire oplossing

"Als we mensen aanmoedigen via gesloten grenzen te komen, wordt de situatie oncontroleerbaar", zei de migratieminister, Abdelkrim Benatiq, tegen persbureau AFP. Hij wees erop dat Marokko al meer dan vijfduizend Syriërs heeft opgenomen. 

Algerije verweert zich door te stellen dat deze Syriërs al op Marokkaans grondgebied waren, in de grensstad Figuig, en dat ze toen de grens weer over zijn gezet. De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken liet weten "de neiging van de Marokkaanse autoriteiten om menselijke drama's te gebruiken voor vijandelijke propaganda diep te betreuren".

Binnen Marokko gaan er ondertussen stemmen op de vluchtelingen op te nemen. "Marokko, dat zich erop laat voorstaan het stabielste en welvarendste land in de regio te zijn, zou het voortouw moeten nemen en trouw moeten zijn aan zijn traditie van gastvrijheid", schreef Ali Amar, hoofdredacteur van Le Desk, in een commentaar. Ook Human Rights Watch wijst naar Marokko: dáár willen de Syriërs naartoe, en daar zouden ze dus de kans moeten krijgen om een asielverzoek in te dienen.

De plaatselijke hulpverleners vragen ondertussen om een humanitaire oplossing, want ondanks de hulp die ze bieden gaat de toestand van de Syriërs elke dag achteruit, zeggen ze. In de woestijn is het niet alleen bloedheet, maar ook gevaarlijk. Zo werden de vluchtelingen op een nacht, vorige week, belaagd door slangen. De Syriërs werden gedwongen hun provisorische tenten in brand te steken, berichtten Marokkaanse media, zodat de reptielen op de vlucht zouden slaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234