NieuwsMozambique
Tientallen mensen afgeslacht in Mozambique, bevolking en expats proberen weg te komen
Tientallen mensen zijn de afgelopen dagen in de Mozambikaanse stad Palma afgeslacht door jihadistische opstandelingen. De gasrijke stad aan de kust werd vorige week woensdag aangevallen, en sindsdien proberen duizenden mensen weg te komen. Ooggetuigen zeggen tegen persbureaus en de BBC dat er talloze lichamen op straat en op het strand liggen, van wie er velen zouden zijn onthoofd.
Honderden buitenlanders die werkzaam zijn in de gasindustrie (de meesten uit Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Frankrijk) hebben zich verscholen in hotels, die al snel werden aangevallen door de jihadisten. Zo hadden ongeveer tweehonderd mensen zichzelf gebarricadeerd in hotel Amarula.
Op vrijdagavond besloot een groep zich in zeventien voertuigen te persen, en de stad in konvooi te verlaten. Ze liepen in een hinderlaag, en slechts zeven voertuigen hebben de nabijgelegen havenstad Pemba bereikt. In deze wagens waren zeven mensen om het leven gekomen door geweervuur, en gevreesd wordt dat de inzittenden van alle andere voertuigen (er worden nog zestig mensen vermist) zijn vermoord.
Het is onduidelijk hoeveel mensen er in totaal zijn omgekomen, en er is geen contact mogelijk met de stad (die ongeveer 75.000 inwoners telt) omdat het telefoonverkeer al dagen platligt. Veiligheidstroepen proberen tevergeefs om de jihadisten terug te dringen.
Volgens een woordvoerder van deze troepen zijn ondertussen wel honderden mensen gered uit de stad. Veel van hen wisten vanaf het strand weg te komen met een haveloze vloot van vrachtschepen, vissersboten en sleepboten.
Helden
Een van hen zei tegen de BBC dat hij zich vrijdagnacht op het strand heeft schuilgehouden, en zaterdagochtend per boot werd geëvacueerd. Volgens deze man coördineren de lokale inwoners de reddingspogingen. “Dat zijn de helden van de hele operatie. Waar in vredesnaam was de steun van grote bedrijven, van andere landen?”
Het Franse Total exploiteert samen met Exxonmobil een miljardenproject in de buurt van Palma, maar dat is voorlopig opgeschort en het Franse bedrijf haalt op dit moment zoveel mogelijk personeel weg uit het gebied.
“Het is totale chaos”, zegt Lionel Dyck, de oprichter van een Zuid-Afrikaans beveiligingsbedrijf dat mensen per helikopter heeft geëvacueerd. “Er is enorme schade aangericht, en er was geen evacuatieplan.” Volgens hem ligt het strand vol met lichamen, “sommigen met hoofd, sommigen zonder”.
Islamitische Staat
De belegering van Palma is een escalatie van een conflict dat al een paar jaar woedt in het noorden van Mozambique. De terreurgroep Ahlu Sunnah Wa-Jama (ASWJ), die trouw zou hebben gezworen aan Islamitische Staat, rukt steeds verder op.
Er zijn de afgelopen drie jaar zeker tweeduizend doden gevallen, en 670.000 mensen, bijna een derde van de bevolking in het gebied, is op de vlucht geslagen voor de plunderingen en gruwelijke moordpartijen. Burgers worden met machetes onthoofd en doormidden gehakt, en ook kleine kinderen worden op deze manier afgeslacht.
Palma is de toegangspoort tot investeringsprojecten in nieuwe gasvelden waarmee tientallen miljarden euro’s zijn gemoeid. Vermoedelijk leidt de aanval tot meer druk op Mozambique om hard op te treden tegen de terreurgroep. Eerder deze maand werd de ASWJ door de Verenigde Staten al uitgeroepen tot een ‘internationale terroristische entiteit’.