Zondag 13/06/2021

Venezuela

Tientallen landen vergaderen over vrede in Venezuela

Vrachtwagens met humanitaire hulp aan de grens tussen Colombia en Venezuela. Beeld AP
Vrachtwagens met humanitaire hulp aan de grens tussen Colombia en Venezuela.Beeld AP

Terwijl de kampen in Venezuela onverzoenlijker tegenover elkaar staan dan ooit, probeert een groep Europese en Latijns-Amerikaanse landen met de moed der wanhoop een vreedzame politieke oplossing te vinden voor het conflict.

Gesprekken zijn de enige manier om te voorkomen dat Venezuela in chaos wegzinkt, zei Federica Mogherini, chef buitenland van de EU, gisteren op de opening van de bijeenkomst van veertien landen in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo.

Ook bepleitte Mogherini presidentsverkiezingen op korte termijn. De oplossing, zei ze, moet uiteindelijk komen van het Venezolaanse volk. “Dat is niet alleen het meest wenselijke resultaat, maar ook het enige resultaat om verder lijden en chaos te voorkomen.”

De groep landen maakt duidelijk geen oplossing te willen opleggen en keert zich tegen een buitenlandse interventie, een optie die herhaaldelijk is gesuggereerd door de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zinspeelt op militair ingrijpen in Venezuela als president Nicolás Maduro weigert plaats te maken voor parlementsvoorzitter Juan Guaidó, die zich twee weken geleden uitriep tot president.

De Internationale Contactgroep (ICG) opereert naast en los van een andere groep van eveneens veertien landen, die op hun manier ook probeert Venezuela uit de crisis te trekken. De meeste leden van deze tweede, zogeheten Lima-groep stellen zich minder onpartijdig op en zijn onverzoenlijk tegenover Maduro.

Dinsdag riepen elf van de veertien leden van de Lima-groep na een vergadering in Ottawa het Venezolaanse leger op zich te scharen achter Guaidó. Zo zou een regeringswissel zonder geweld mogelijk worden. Drie leden van de groep waren het niet eens met de oproep.

Aanhangers van Maduro. Beeld EPA
Aanhangers van Maduro.Beeld EPA

Zo bestaat er een nogal verwarrende overlap tussen beide groepen. De Lima-groep (dertien Latijns-Amerikaanse landen plus Canada) bestaat grotendeels uit landen die een harde lijn tegenover het Maduro-bewind voorstaan en geen pogingen doen te bemiddelen. Maar de groep telt ook drie landen die Guaidó niet hebben erkend als president: Mexico, Guyana en Saint Lucia. Vandaar dat de Lima-groep zich in Ottawa niet als één man schaarde achter de oproep aan het leger om Maduro in de steek te laten.

‘Onpartijdige’ mediator

De Montevideo-groep, ofwel ICG, probeert zich dan wel op te stellen als neutrale bemiddelaar, maar bestaat grotendeels uit landen die Guaidó hebben erkend als president – wat wellicht moeilijk valt te rijmen met een rol als onpartijdige mediator. Daartoe behoren zeven Europese landen plus de EU. Italië echter blijft de regering-Maduro erkennen.

Bovendien zijn twee landen van de Lima-groep óók lid van de ICG: Mexico en Costa Rica. Costa Rica heeft Guaidó erkend, Mexico niet. Ook ICG-leden Bolivia en Uruguay hebben de parlementsvoorzitter niet erkend als staatshoofd. ICG-lid Ecuador heeft dat wél gedaan, maar is dan vreemd genoeg weer geen lid van de Lima-groep.

Mexico is samen met gastheer Uruguay zelfs voortrekker van het Montevideo-initiatief. De twee landen kwamen met het ‘Montevideo-mechanisme’, dat voorziet in dialoog. De Europese landen haakten daarbij aan.

Niettemin zijn op het diplomatieke speelveld rond de Venezuela-crisis grofweg vier stromingen te onderscheiden. Naast de Lima-groep en de ICG opereert president Trump solistisch. De VS zijn de agressiefste partij in het spel en zijn geen lid van de Lima-groep. Daarnaast zijn er landen als Rusland en Turkije, die Maduro nadrukkelijk steunen. Rusland toonde zich teleurgesteld niet te zijn uitgenodigd voor de vergadering in Montevideo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234