Zaterdag 28/01/2023

NieuwsCovidvaccinatie

Tieners van 16 en 17 krijgen wellicht half juli al een prik: ‘We gaan ons veiliger voelen’

Maartje De Coster (16) en Mehemeti Fisnik (17) waren beiden blij de aankondiging van minister Beke te horen. Beeld RV
Maartje De Coster (16) en Mehemeti Fisnik (17) waren beiden blij de aankondiging van minister Beke te horen.Beeld RV

Het vaccineren stopt niet bij de 18-jarigen, maar lijkt in één ruk door te gaan met de 16- en 17-jarigen. Een advies daarover van de Hoge Gezondheidsraad wordt eerstdaags verwacht. ‘Dat is maximaal drie dagen toevoegen aan het schema, als we aan het huidige tempo verdergaan’, zegt professor Jan De Maeseneer, die lid is van de taskforce vaccinatie.

Philippe Ghysens

Tieners van 16 en 17 hoeven niet te wachten tot augustus voor hun prik, zoals eerder werd gesuggereerd. Als de vaccinatiecampagne op schema blijft en half juli de bevolking tot 18 jaar is gevaccineerd, kunnen zij naadloos ingeschoven worden in de planning en al in de eerste maand van de zomervakantie ingeënt worden. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) moet daarover nog een advies geven, maar dat wordt volgende week verwacht.

“Ik maak me over de 16- en 17-jarigen weinig ongerust: dat zijn al jongvolwassenen”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. “We hebben al redelijk wat van hen gevaccineerd, denk maar aan alle studenten in opleidingen voor zorgberoepen. Ook de klinische studies zijn geruststellend.” In totaal zijn nu al zo’n zevenduizend 16- en 17-jarigen ingeënt.

De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA heeft al het licht op groen gezet voor een algemene vaccinatie van jongeren van 16 en 17 jaar. “De Amerikaanse autoriteit FDA deed dat al eerder, omdat in de VS heel wat jongeren van 16 tot 18 jaar in de klinische tests van Pfizer waren opgenomen. Er zijn ook al grote groepen jongeren gevaccineerd met Pfizer en men ziet nergens bijwerkingen. Als de HGR een positief advies geeft en de ministers nemen de officiële beslissing, kunnen we de planning meteen aanpassen”, zegt Jan De Maeseneer, professor huisartsengeneeskunde (UGent)

Toestemming ouders niet nodig

De 16- en 17-jarigen kunnen dan gewoon in de bestaande database aangevuld worden. “Er moeten nog een paar juridische zaken in orde gebracht worden. Toestemming van de ouders? Neen, dat is zelfs niet nodig. De wet op de patiëntenrechten geeft jongeren van 16 en 17 de bevoegdheid om zelf beslissingen te nemen over hun gezondheid. Iemand van 16 kan dus zelf beslissen of hij een vaccinatie wil. Ik verwacht geen grote problemen, zodat we in de zomer kunnen beginnen met de 16- en 17-jarigen. In het huidige tempo van 150.000 vaccinaties per dag zou dat in Vlaanderen maximaal drie dagen extra werk zijn.”

Hoe meer Belgen gevaccineerd zijn, hoe sneller we de groepsimmuniteit van 70 procent halen. “Daar komen dan ook de 12- tot 15-jarigen in beeld: alle steun van jongeren om de groepsimmuniteit te bereiken, is welkom”, zegt De Maeseneer. “We weten uit tests in scholen dat het virus ook bij hen circuleert. Ze worden er alleen minder ziek van. Maar voor we beslissen om ook hen mee te nemen in de vaccinaties, moeten we eerst meer wetenschappelijke gegevens hebben.”

Ramaekers bevestigt: “We moeten extra voorzichtig zijn. En we gaan niet manu militari kinderen vaccineren. Het ethische en juridische moet absoluut uitgeklaard worden.” Pfizer heeft al onderzoeksresultaten bij het EMA ingediend die tonen dat het vaccin bij 12- tot 15-jarigen erg goed werkt. Als het EMA toestemming geeft, kunnen ook zij mogelijk al vanaf september een Pfizer-prik krijgen. Ook bij Johnson & Johnson, AstraZeneca en Moderna lopen trials bij jongeren en kinderen.

Maar eerst de 16- en 17-jarigen naar de vaccinatiecentra krijgen dus. De Maeseneer verwacht geen problemen met de motivatie. “Ze moeten een voorbeeld nemen aan onze 65-plussers. Die hebben de toon gezet. Er is nu 96 procent gevaccineerd. Dat is du jamais vu.”

De beslissing om kinderen en jongeren te vaccineren ligt bij de politiek, maar op wetenschappelijk vlak zien de experts geen argumenten om hen niet te vaccineren. “Anders laat je in ons land ongeveer 2 miljoen mensen ongevaccineerd en dat maakt het een stuk moeilijker om de groepsimmuniteit van 70 à 80 procent te bereiken”, zei ook vaccinoloog Pierre Van Damme eerder.

Maartje De Coster (16): ‘Naar geen enkele fuif kunnen gaan’

Maartje De Coster (16) uit Oudenaarde testte begin april positief op corona. “Dat was tot mijn grote verbazing, want ik ben supervoorzichtig geweest en kan nog altijd niet bedenken hoe ik de besmetting heb opgelopen. Na mijn positieve test was ik bang dat ik ook mijn ouders had besmet. Dat was gelukkig niet het geval”, vertelt ze.

Anderhalve maand later kampt ze nog altijd met coronaklachten. “Ik ruik en proef nog altijd amper iets en blijf heel moe, wat met de examens in aantocht echt niet leuk is. Dat ik corona heb gehad, wil allicht niet zeggen dat ik er niet meer vatbaar voor ben. En misschien kan ik zelf niet meer ziek worden door het coronavirus, maar bestaat wel de kans dat ik het aan anderen kan doorgeven.” Daarom wil ze graag zo snel mogelijk gevaccineerd worden.

Ook de hoop op het terugwinnen van haar vrijheid speelt een rol. “Een inenting zou het mogelijk maken dat wij jongeren ons weer zorgeloos kunnen ontspannen. In augustus word ik 17 en ik ben nog naar geen enkele fuif kunnen gaan. En ik hoop deze zomer ook op vakantie te kunnen.”

Mehemeti Fisnik (17): ‘Heel graag familie bezoeken in Kosovo’

Mehemeti Fisnik (17) wil dolgraag naar Kosovo. Niet om vakantie te vieren, maar om zijn familie te bezoeken. De 17-jarige scholier uit Sint-Pieters-Leeuw is al twee jaar niet naar Kosovo kunnen gaan. “Mijn hele familie woont er. Door corona heb ik ook al mijn oma verloren. Ik zou nu heel graag eens naar daar gaan”, zegt hij. “Maar een vaccinatie zou het ook hier in België makkelijker maken om met vrienden af te spreken.”

Het nieuws dat Wouter Beke vanaf 11 juli wil beginnen met het vaccineren van 16- en 17-jarigen klonk hem als muziek in de oren. “Dat nieuws heeft me vandaag heel veel motivatie gegeven om voor school te werken, want ik weet nu dat het einde in zicht is. De versoepelingen maken ook al veel meer mogelijk, maar de angst om besmet te worden, is er nog steeds. Dankzij het vaccin gaan we ons veiliger voelen.”

Er mag nu wel een einde komen aan de crisis, vindt de scholier, die in Halle in het vijfde jaar economie-moderne talen zit. “In het begin was het aanpassen, maar hoe langer het duurde, hoe meer zin ik had om terug naar school te gaan.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234