Woensdag 06/07/2022

NieuwsVaccinatiecampagne

Tieners krijgen na zomer coronavaccin (als ze dat willen)

null Beeld AFP
Beeld AFP

Ook kinderen en jongeren kunnen gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Tieners komen allicht al na de zomer aan de beurt, lagereschoolkinderen later. Het vaccin is net als bij volwassenen niet verplicht.

MAC

Premier Alexander De Croo (Open Vld) was te gast in een uitzending van het VRT-jeugdjournaal Karrewiet waarin kinderen en jongeren vragen konden stellen over de coronacrisis. De vraag die het vaakst gesteld werd, was of ook kinderen gevaccineerd zullen worden. “Jullie zullen ook een vaccin krijgen, maar vandaag zijn jullie de minst kwetsbaren. We vaccineren eerst diegenen die het snelst ziek kunnen worden, maar uiteindelijk gaan we ook kinderen vaccineren”, was het antwoord van de premier.

De pertinente vraag van de kinderen was er een die nooit eerder werd gesteld – ook andere landen gaan kinderen en jongeren vaccineren – maar volgens vaccinoloog Pierre Van Damme (Antwerpen) is het altijd de bedoeling geweest dat kinderen gevaccineerd zouden worden. “Er lopen diverse studies bij de verschillende vaccinproducenten bij onder meer 6- tot 12-jarigen en 12- tot 15-jarigen.”

Dat die studies niet eerder zijn gebeurd vindt vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UGent) normaal. “Bij de ontwikkeling van elk nieuw geneesmiddel of vaccin wordt de veiligheid, de immuunreactie en de werkzaamheid altijd eerst getest bij volwassenen tussen 18 en 45 of 50 jaar. Pas daarna volgen studies in andere leeftijdscategorieën. In dit geval is men meteen daarna gaan testen in oudere leeftijdsgroepen omdat het aantal overlijdens en hospitalisaties daar het hoogst lag. In een volgende fase komen daarom pas de jongere leeftijdsgroepen aan bod.”

‘Vroege zomer’

“In de studies wordt bekeken of men dezelfde dosissen moet toedienen – misschien volstaat wel een kleinere dosis, dat wordt onderzocht – met hetzelfde interval”, zegt Leroux. “Eerlijk gezegd denk ik wel dat twee dosissen nodig zijn om langdurige bescherming op te wekken. Johnson & Johnson heeft nu een eendosisschema, maar dat hebben ze tijdens de pandemie ontwikkeld voor een goede basisbescherming. Iedere vaccinoloog en immunoloog weet dat je geheugen moet opbouwen. Wanneer iemand vooraf niets van immuniteit tegen het virus heeft, heb je twee dosissen nodig. En dat geldt net zo goed voor volwassenen als voor kinderen.”

“Wanneer er groen licht komt voor het vaccineren van kinderen en jongeren, dat weet ik uiteraard niet”, zegt Leroux. “In een Engels tijdschrift las ik dat Pfizer zelf spreekt van ‘vroege zomer’ als het over het vaccineren van tieners gaat. Het Pfizer-vaccin op zich is eigenlijk nu al goedgekeurd vanaf 16 jaar. Ze hebben een grote fase 3-studie gedaan bij 16-plussers, maar in België hebben ze ervoor gekozen om het Pfizer-vaccin pas vanaf 18 jaar toe te dienen. Ik vind dat wanneer alle volwassenen aan de beurt zijn gekomen je aansluitend de 16- en 17-jarigen kan inenten, mits er voldoende Pfizer-vaccins beschikbaar zijn.”

Timing

Qua timing denkt Leroux dat het realistisch is om de jongeren (12 tot 17 jaar) in te enten tegen het einde van het jaar. De jongere kinderen zullen volgens haar nog moeten wachten tot 2022, al denkt ze dat er geen brede vaccinatie komt bij kinderen jonger dan 5 jaar. Dat het niet wordt verplicht, vind ze een goede zaak. “Verplichting wekt weerstand op”, zegt ze. “Je hebt altijd mensen die vertrouwen hebben in de wetenschap en dan heb je mensen die de kat uit de boom kijken en mensen die nooit een vaccin zullen laten plaatsen en profiteren van de groepsimmuniteit die anderen voor hen hebben opgewekt. Maar om aan een groepsimmuniteit van 70 à 80 procent te geraken, moet je die leeftijdsgroepen wel gaan uitbreiden, want jongeren maken een groot deel uit van onze bevolking.”

Europees kampioen

Volgens Pierre Van Damme is ons land Europees kampioen als het over vaccinatie bij kinderen gaat. “In ons land is alleen het poliovaccin verplicht, maar we halen 85 tot 90 procent als het gaat over vaccinatie voor klem, difterie, kinkhoest, hepatitis B, pneumokokken en het rotavirus. Dat is uiteraard dankzij structuren als Kind & Gezin en het CLB, maar ook door de actieve deelname van huisartsen en pediaters.”

“In Frankrijk hebben ze twee jaar geleden het aantal verplichte vaccins verhoogd van drie naar elf en het resultaat is dat de antivaxbeweging er nog nooit zo heeft gefloreerd”, zegt Leroux. “Bij ons is er vertrouwen in de zorgverstrekkers, verpleegkundigen en artsen. We moeten uiteraard niet op onze lauweren rusten, want die antivaxers zijn heel actief op sociale media waardoor je meer mensen hebt die aan het twijfelen slaan, maar wij proberen op allerlei manieren het vertrouwen te geven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234