Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Vlaanderen start met een meldpunt voor tienerpooiers, Oost-Vlaamse garagisten bouwden bestelwagens om voor mensensmokkelaars, en Sint-Truiden krijgt als eerste stad een schepen tegen eenzaamheid. Dankzij deze lunchbreak bent u weer helemaal mee.

In het nieuws

1. Meldpunt voor tienerpooiers op komst

7 Rappers Soufiane Eddyani en Moreno. © Instagram soufiane_eddyani

Er komt een Vlaams meldpunt voor tienerpooiers. Dat moet het probleem beter in kaart brengen en voor een betere begeleiding van minderjarige slachtoffers zorgen. De aankondiging volgt na de ophef rond de Antwerpse rapper Soufiane Eddyani die in een nieuw nummer een veroordeelde tienerpooier verdedigt.

“Gepakt door het systeem”, rapt Eddyani in ‘Amigo’ over zijn rapvriend Moreno. Maar wie diens strafblad bekijkt, ziet al snel dat het om veel meer gaat dan een systeemfout. Wie is Moreno?

2. Oost-Vlaamse garagisten bouwen wagens om voor mensensmokkelaars

Deze week start in Gent een groot proces tegen de Belgische cel van een internationale mensensmokkelbende. Het kopstuk, een 41-jarige Bulgaar, gebruikte zijn kennissen hier om bestelwagens, lichte vrachtauto’s en trailers om te bouwen om er mensen in te verstoppen.

3. Miskraam ligt niet alleen aan de moeder

Enkele miskramen na elkaar lijken op een medisch probleem bij de moeder te wijzen, maar dat klopt niet per se. Het sperma van de mannen in kwestie heeft twee keer zo vaak beschadigd DNA als dat van andere papa’s. Dat hebben onderzoekers van het Imperial College London vastgesteld.

4. Dieprode dissident kiest opnieuw voor sp.a

7 Erik Debruyn. © Philip Reynaers/Photonews

Erik De Bruyn heeft zijn goede voornemen voor 2019 – zo zegt hij zelf – al meteen vervuld: hij keert terug naar sp.a. De vroegere uitdager van de partijtop vraagt John Crombez nog meer klaarheid te scheppen over migratie. “Tuurlijk moeten er minder migranten naar Europa komen. Er is niks mis mee wanneer een socialist dat zegt.”

5. Trump “begrijpt” personeel dat rekeningen niet kan betalen

7 Amerikaans president Donald Trump. © Photo News

Amerikaans president Donald Trump heeft gezegd dat hij begrijpt wat het federaal overheidspersoneel voelt dat al voor de derde week op rij geen loon krijgt door de shutdown. Zo’n 800.000 mensen zitten momenteel thuis of moeten werken zonder betaald te worden. Het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt.

6. Jongeren spijbelen voor het klimaat

7 Kyra Gantois. © Philip Reynaers/Photonews

De Zweedse Greta Thunberg (15), die weigerde naar school te gaan zodat ze actie kon voeren tegen de klimaatopwarming, inspireert ook Vlaamse tieners. Komende donderdag trekken Anuna De Wever Van Der Heyden (17) en Kyra Gantois (19) samen met een groep gelijkgezinden met protestbordjes naar het parlement. “Schaf een F-35 minder aan en pomp dat geld in het milieu.”

7. Werkloosheidsuitkering stijgt sterker voor wie lager loon had

De werkloosheidsuitkering zal tijdens de eerste zes maanden sterker stijgen voor wie een laag loon had dan voor wie goed zijn boterham verdiende. Zo wil minister van Werk Kris Peeters de ‘dop’ niet alleen activerender, maar ook socialer maken.

Aan het koffieapparaat

1. ‘Girl’ grijpt naast Golden Globe

7 ‘Girl’ van Lukas Dhont, met acteur Viktor Polster. © RV

De zwart-witfilm Roma van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón heeft deze nacht de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film gewonnen. Girl, de film van regisseur Lukas Dhont, valt naast de prijzen.

De Golden Globes 2019, dat zijn veel controversiële winnaars en een teleurstelling voor Lady Gaga: lees hier alles wat u moet weten over de awarduitreiking.

2. Waarom een schepen tegen eenzaamheid helaas zinvol is

Sint-Truiden krijgt als eerste stad een schepen tegen eenzaamheid. De helft van de Belgen voelt zich soms eenzaam, maar kan de stad dat probleem oplossen? “We willen dat mensen eens nadenken: tiens, hoe is het met mijn buren?”

Lees ook de opinie van Youssef Kobo: Waarom rust er een taboe op eenzaamheid en waarom zijn we zo bang om hulp te vragen?

3. Hoe grote bedrijven de bewuste consument handig om de tuin leiden

7 Het sapjesbedrijf Innocent is voor 90 procent eigendom van Coca-Cola. © Werner Van Den Bergh

De kleine ambachtelijke producenten hebben de wind mee: we kopen massaal lokaal en artisanaal. Of dat denken we toch. In realiteit schuilt er achter al die schattige verpakkingen vaak toch weer een onvermoede multinational.

nieuws

cult

zine