Zaterdag 08/05/2021

Tienen is tegen de bouw van windturbines langs E40

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het schepencollege van Tienen heeft een negatief advies uitgebracht in het kader van de milieuvergunningsaanvraag van Eximag International voor de bouw van een windmolenpark langs de E40. Het project omvat zeven windturbines in de deelgemeenten Oorbeek, Groot Overlaar en Goetsenhoven, samen goed voor een elektriciteitsproductie van 33 GWh per jaar wat overeenstemt met het jaarverbruik van 7.500 gezinnen.

Tienen wijst erop dat de plaatsing een chaotisch beeld zal creëren in het landschap vermits de windturbines niet evenwijdig met de E40 gepland zijn. Daarnaast wordt gevreesd voor een negatieve invloed op het vogelbestand. Het schepencollege is verder van oordeel dat de gevolgen voor de veiligheid, de impact op de luchtvaart, de geluidshinder en de natuur onvoldoende onderzocht zijn en vraagt een milieueffectenrapport.

De plaatsing van de windturbines zou volgens Tienen bovendien vliegactiviteiten onmogelijk maken op het gewezen militair domein in Goetsenhoven. Tienen kreeg recent subsidies toegewezen om een studie te maken naar de toekomstige invulling van deze site. Ook voor Defensie stelt het windmolenpark een probleem vermits dit zich in een oefenzone voor helikopters bevindt en binnen de controlezone van de vliegbasis Bevekom.

Tienen ontving in het kader van het openbaar onderzoek 964 bezwaren die ondertekend werden door 1.818 personen. Naast tal van bezwaren van een lokaal actiecomité werd het bezwaar van vliegclub De Wouw ondertekend door 799 personen. Omdat een aantal van de geplande windturbines in het verlengde staan van de start- en landingsbanen, zou de bouw volgens de uitbaters de facto de sluiting van het vliegveld van Goetsenhoven betekenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234