Zondag 17/01/2021

Tienduizenden VS-burgers eisen dat Obama Brits journalist uitzet

De Britse CNN-journalist Piers Morgan heeft in een uitval naar het recht op wapendracht de grondwet van de VS geschonden. Dat vinden de tienduizenden Amerikanen die een petitie hebben ondertekend waarmee ze hem het land uitwillen.

Morgan, destijds bekend als jurylid van Britain Got's Talent en tegenwoordig aan de slag als ankerman bij de Amerikaanse nieuwszender CNN, is kop van Jut in de VS. Tot dusver hebben al 64.000 VS-burgers de petitie op het internetportaal van het Witte Huis ondertekend om hem hun land te laten uitzetten. Aanleiding is Morgans kritiek op een studiogast vorige week.

Naar aanleiding van de bloedige schietpartij in Newtown, in Connecticut, had de journalist Larry Pratt tegenover zich, de directeur van een vereniging die het vrije wapenbezit bepleit. Morgan had Pratt daar "gevaarlijk" en "onvoorstelbaar dom" genoemd. Ook zei de Brit dat "het argument dat ik altijd maar hoor, dat als iedereen gewapend was een schietpartij als die op de school nooit zou plaatsvinden, je reinste onzin is."

Vijandige aanval

De petitie werd enkele dagen geleden gelanceerd onder de titel Deport British Citizen Piers Morgan for Attacking 2nd Amendment. In de inleiding tot de handtekeningenactie, opgezet door ene Kurt N. uit Austin, Texas, staat dat "Piers Morgan betrokken is bij een vijandige aanval op de grondwet van de VS". Volgens de eisers moet Morgan "onverwijld gedeporteerd worden wegens zijn poging om de Bill of Rights (de eerste tien amendementen van de grondwet, ld) te ondermijnen en wegens de manier waarop hij zijn positie bij een nationale televisiezender misbruikt om de rechten van de Amerikaanse burgers aan te vechten." Met name het even sacrosancte als omstreden Tweede Amendement voorziet in de aanspraak van burgers om een wapen te dragen.

Het Witte Huis dreigt de indieners van de petitie intussen een gemotiveerd antwoord te moeten geven. Die waren gisteren immers al met meer dan zestigduizend. Volgens zijn eigen belofte is de president eraan gehouden te reageren zodra een petitie 25.000 handtekeningen telt. Dagelijks starten talloze Amerikanen een handtekeningenactie op de site We The People, maar de meeste blijven ver onder het quorum.

Toch is het weinig waarschijnlijk dat Obama Piers Morgan werkelijk het land uit zal gelasten. Ten eerste zijn heel wat Amerikanen het Democratische en presidentiële voorstel genegen om de wapenwet alsnog te verstrengen, ten tweede is het Witte Huis in het verleden niet altijd consistent gebleken met het voornemen te reageren op petities.

Ook een van de andere eisen waar nog geen antwoord op kwam, ontsproot in Texas. Meer dan 120.000 burgers daar ondertekenden een petitie tot afscheiding van de VS. Vóór het lid van de Unie werd ging de Lone Star State, een voormalig Spaans en Mexicaans gebiedsdeel, al een tijdlang onafhankelijk door het leven.

'Ironisch'

Piers Morgan zelf laat zich alle drukte intussen niet aan het hart komen. Zaterdag noemde hij de petities tegen zijn persoon "ironisch". Hij blijft ook bij zijn standpunt dat de VS een strengere wapenwet nodig hebben, geen lossere.

Bij de slachtpartij in Newtown kwamen 20 schoolkinderen en zes volwassenen om het leven. De dader, Adam Lanza, keerde zijn geweer vervolgens tegen zichzelf. De tragedie in het stadje ten noorden van Long Island is de jongste in een lange reeks. Sinds dertig jaar kampen de VS met een epidemie aan wilde schietpartijen. Sinds 1982 hebben er al 62 plaatsgevonden in het land.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234