Zaterdag 22/01/2022

Burgeroorlog Syrië

Tienduizenden nieuwe vluchtelingen bij Turkse grens

Vluchtelingen aan de Turkse grens. Beeld afp
Vluchtelingen aan de Turkse grens.Beeld afp

Bij de grens met Turkije hebben zich zo'n 20.000 Syriërs verzameld die de gevechten in het noorden van de provincie Aleppo zijn ontvlucht. Dat zeggen de Verenigde Naties en de Turkse autoriteiten. De grens zit dicht, maar Turkije zegt bereid te zijn om de vluchtelingen te helpen met voedsel en onderdak. Mensen die dringend medische hulp nodig hebben worden behandeld door naburige Turkse ziekenhuizen.

"Bij de grensovergang naar Turkije hebben zich naar verluidt tienduizenden mensen verzameld", liet een VN-woordvoerder vandaag weten. "De grens blijft volgens bronnen ter plaatse voor burgers gesloten, maar zij die dringend medische hulp nodig hebben worden behandeld door naburige Turkse ziekenhuizen." Volgens schattingen zitten ongeveer 20.000 vluchtelingen vast aan grenspost Bab al-Salama en zitten er vijf- tot tienduizend mensen in de stad Azaz, niet ver van de Turkse grens. Daarnaast zijn ook nog 10.000 mensen moeten vluchten naar Afrin, een Koerdische stad in de provincie Aleppo.

De afgelopen dagen hebben de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad, geholpen door Russische luchtaanvallen, hun offensief bij Aleppo voortgezet. Door de opmars van het regeringsleger dreigt de humanitaire corridor tussen Turkije en Aleppo te worden afgesneden, zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu gisteren na afloop van een conferentie over Syrië. Volgens Davutoglu proberen de troepen van Assad Aleppo te omsingelen en dan hetzelfde te doen wat ze eerder deden met Madaya, een uithongeringsbelegering die tientallen mensen het leven kostte.

De opmars van het regeringsleger was aanleiding voor een nieuwe Russisch-Turkse ruzie. Het Russische ministerie van Defensie zei gisteren dat er gegronde redenen zijn aan te nemen dat Turkije een militaire invasie in Syrië voorbereidt. De Russen baseren zich op satellietbeelden die de opbouw zouden tonen van infrastructuur die kan dienen voor het transport van troepen en wapens.

Turkije wees de Russische beschuldigingen direct van de hand. "Rusland probeert de aandacht af te leiden van zijn eigen misdaden in Syrië door te suggereren dat wij een militaire ingreep in Syrië zouden voorbereiden", liet een woordvoerder van het kabinet van premier Davutoglu weten.

Inwoners meten de schade op na een bombardement op Aleppo door het Syrische leger. Beeld REUTERS
Inwoners meten de schade op na een bombardement op Aleppo door het Syrische leger.Beeld REUTERS

Leger Syrië rukt ook in zuiden op

Syrische regeringstroepen hebben vandaag de zuidelijke plaats Ataman ingenomen. Dat melden zowel Hezbollah-nieuwszender al-Manar als het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de Syrische burgeroorlog verslaat met hulp van activisten ter plaatse.

Het gebied werd gisteren zwaar gebombardeerd door vermoedelijk Russische gevechtsvliegtuigen, bericht het Observatorium. Ataman, dat in handen was van rebellen, ligt een kilometer of drie ten noorden van de belangrijke stad Deraa.

11 miljard dollar aan hulp

Op de eendaagse donorconferentie in Londen, georganiseerd door Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen, Koeweit en de Verenigde Naties, werd 11 miljard dollar humanitaire hulp toegezegd voor de komende vier jaar. Volgens de Britse premier David Cameron hebben de deelnemende landen 6 miljard dollar beloofd voor 2016 en nog eens 5 miljard voor de jaren tot 2020.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei in zijn toespraak "dat de situatie in Syrië de hel meer benadert dan waar ook op aarde". "Het is ongelooflijk dat we na bijna vijf jaar oorlog hier in Londen bijeenkomen terwijl de situatie op de grond feitelijk verergerd is, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tegenover de afgevaardigden van meer dan 70 landen.

"We zijn na jaren van strijd nu getuige van een wanhopige volksverhuizing. Honderdduizenden Syriërs vrezen geen andere keuze te hebben dan op zoek naar een betere toekomst hun leven in handen te leggen van misdadige mensenhandelaren", zei Cameron. Hulpverleners waarschuwden voor een "verloren generatie" omdat 700.000 kinderen geen onderwijs krijgen.

Inwoners van Madaya wachten op een hulpkonvooi. Duizende mensen zijn in de stad sinds september omgekomen door de honger. Beeld AFP
Inwoners van Madaya wachten op een hulpkonvooi. Duizende mensen zijn in de stad sinds september omgekomen door de honger.Beeld AFP

Vredesbesprekingen uitgesteld

De Jordaanse koning Addullah zei in Londen dat zijn land zonder financiële steun de last van bijna 1,3 miljoen Syrische vluchtelingen, een vijfde van de Jordaanse bevolking, niet meer kan dragen. Dat cijfer omvat alle Syriërs in Jordanië, ook zij die er al voor 2011 waren. "We doen ons best, ondanks alle problemen, maar we hebben onze limiet bereikt", aldus Abdullah.

De Turkse premier Davutoglu zei dat Turkije de deur openhoudt voor alle Syrische vluchtelingen, wat de kosten ook mogen zijn. Turkije heeft al meer dan 2,5 miljoen Syriërs binnen zijn grenzen, en daar komen dan de tienduizenden nog bij die nu volgens Davutoglu vanuit Aleppo onderweg zijn.

De donorconferentie begon daags nadat de VN de vredesbesprekingen over Syrië in Genève die vandaag hadden moeten beginnen voor drie weken had uitgesteld. Dit omdat er volgens VN-gezant Staffan de Mistura nog "dingen" moeten worden geregeld. Het moeizame vredesproces vergroot de druk op donoren om toezeggingen te doen voor de slachtoffers van het conflict.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234