Maandag 27/09/2021

Nationale betoging

Tienduizenden manifestanten in Brussel: "Ons pensioen is geen tombola"

Militanten trekken door Brussel uit protest tegen de pensioenplannen van Michel I. Beeld Wouter Van Vooren
Militanten trekken door Brussel uit protest tegen de pensioenplannen van Michel I.Beeld Wouter Van Vooren

De betoging tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel lokte enkele tienduizenden manifestanten naar Brussel. De kans lijkt echter klein dat de regering haar hervormingen zal terugdraaien. "Ze kunnen tenminste niet zeggen dat ze het niet wisten."

"Waarom zijn we hier vandaag? Voor de pensioenen." Bij een PVDA-tent - een van de vele, blijkt in de loop van de dag - maakt een militant nog even duidelijk waar de betoging precies om draait. De socialistische, christelijke en liberale vakbonden protesteren tegen de pensioenhervorming van de federale regering. Dat die de pensioenleeftijd optrok naar 67 jaar, vervolgens ook de leeftijd om op brugpensioen te gaan verhoogde en binnenkort ook een puntensysteem wil invoeren, is voor de vakbonden meer dan een brug te ver. Daarom komen ze met 25.000 (volgens de politie) tot 40.000 (volgens de bonden) naar Brussel, wat vooral bij De Lijn enige hinder veroorzaakt.

"Pensioenen zijn niet links of rechts. Dit raakt iedereen", zegt ABVV-militante Sofia terwijl ze rode mutsen en petjes klaarlegt. Het is nog rustig, maar langzaam raken de straten rond het Noordstation gevuld. Bussen zetten mensen in blauwe, groene maar vooral rode jassen af. Uit de boxen knalt 'Despacito', wat enkele vakbondslieden tot een danspasje verleidt.

De menigte verzamelt zich intussen voor het podium, waar de vakbondsleiders hun achterban toespreken. ABVV-topman Rudy De Leeuw houdt een pleidooi voor een minimumpensioen van 1.500 euro. Dat is perfect betaalbaar, benadrukt hij, "maar dan moet men een halt toeroepen aan de Panama en andere Papers". Net als zijn collega heeft ACV-voorzitter Marc Leemans het over de "contractbreuk" van de regering. "Er is wel al een wet op onwerkbaar werk, maar welke maatregelen zijn er voor oudere werknemers om het vol te houden? Geen enkele!"

Geen punten maar centen

De laatste toespraak is voor enkele militanten het signaal om tientallen bommetjes te gooien. De betoging trekt zich op gang, richting Zuidstation. Johan, een ACV-vlag in de hand, kijkt om zich heen en is tevreden over de opkomst. "Dit geeft aan dat dit een onderwerp is dat gevoelig ligt bij de mensen."

In de buik van de massa loopt ACOD-lid Rik. Hij noemt de manifestatie een "duidelijk signaal". "Deze regering verandert de spelregels tijdens de rit, dat kan niet. Ik ben als ambtenaar aan een laag loon beginnen werken, maar toen werd altijd gezegd dat we ons loon uitgesteld zouden krijgen, in de vorm van een goed pensioen. Daar wordt nu aan geraakt."

In en langs de menigte lopen politici van de linkse oppositiepartijen. Onder meer Karin Temmerman (sp.a), Meyrem Almaci (Groen) en Raoul Hedebouw (PVDA) zijn aanwezig. Omringd door tientallen partijgenoten vuurt die laatste de massa van op een podium aan. "Ons pensioen is geen tombola. Wij willen geen punten maar centen!" Zijn boodschap wordt telkens op gejuich onthaald.

Vraag is echter of de regering oren zal hebben naar het protest. 's Ochtends al laat premier Michel optekenen dat de vakbonden en oppositie "angst zaaien door leugens te verspreiden".

"Ik maak me niet te veel illusies," geeft ACV-voorzitter Leemans toe, "maar wij hebben de opdracht om de verzuchtingen van de mensen op tafel te leggen zodanig dat diegenen die aan het stuur zitten niet kunnen zeggen dat ze het niet wisten."

Het ABVV dacht enkele weken geleden al hardop na over een nationale actiedag in februari, maar laat in het midden of die er ook komt. "Ik loop niet vooruit op verdere acties. Ik hoop dat de kerstdagen de premier goed doen, en dat hij met ons komt praten over onze bezorgdheden", zegt voorzitter De Leeuw.

Ook politicoloog Dave Sinardet (VUB) acht de kans klein dat de regering haar pensioenhervorming nog aanpast. "Het enige wat de vakbonden kunnen doen, is druk zetten op CD&V, maar het is al gebleken dat die partij niet echt zwaar weegt binnen deze regering."

Intussen hebben de betogers het eindpunt, het Zuidstation, bereikt. Daar staan hen bussen en wafelkramen op te wachten. Wafelverkoper Pascalino ziet hen met een grijns komen. Hij doet vandaag gouden zaken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234