Dinsdag 07/02/2023

Verenigde Staten

Tienduizenden de straat op in Washington voor ‘grootste demonstratie ooit’

null Beeld AP
Beeld AP

In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te betogen tegen racisme en politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd, de zwarte arrestant die overleed als gevolg van een langdurige knieklem door een blanke agent. De politie verwachtte vooraf dat de betoging kan uitgroeien tot de ‘grootste demonstratie ooit’ in de Amerikaanse hoofdstad.

Karen Van Eyken

De betoging in een vochtig heet Washington is zaterdag vreedzaam begonnen. Rond het Capitol, de National Mall en aanpalende wijken zijn tienduizenden mensen op de been. Grote groepen begeven zich ook naar de omgeving van het Witte Huis.

Ze kunnen niet zo dicht in de buurt komen als gebruikelijk. Het domein van president Donald Trump, die zich volgens Amerikaanse media binnen bevindt, is zwaarbewaakt en en extra beveiligd. Er zijn onder meer extra hekken en betonblokken aangebracht, die moeten voorkomen dat betogers te dichtbij komen. Eerder deze week werd het Witte Huis enige tijd afgesloten vanwege te ver oprukkende demonstranten.

Herdenkingsdienst Floyd

Terwijl de demonstratie in Washington begon, vond vrijwel tegelijkertijd een herdenkingsdienst plaats voor Floyd in Raeford in North Carolina, een kleine stad nabij zijn geboorteplaats Fayetteville. Voor de kerk vormde zich een lange rij, met onder meer families met jonge kinderen en tieners. Toen Floyds gouden gist arriveerde, riepen omstanders zijn naam en leuzen als ‘black power’ en ‘no justice, no peace’.

Betogingen in de hele VS

Ook in andere Amerikaanse steden, waaronder New York, Los Angeles, Chicago en Philadelphia, gingen mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten. In 34 van de 50 staten zijn manifestaties die allemaal draaien rond Floyd. De betogers eisen politieke ingrepen waaronder een demilitarisering van de politie en ze vragen dat de dodelijke politietechnieken - waarvan de agenten gebruikmaakten en waardoor George Floyd is gestorven - verboden worden.

Vooralsnog zijn geen incidenten gemeld. Bij eerdere gelegenheden, vlak na het dramatische overlijden van Floyd, waren er ernstige ongeregeldheden en werden winkels geplunderd. Inmiddels zijn in veel staten en steden de maatregelen versoepeld, zoals de instelling van een avondklok, en is de politie opgedragen niet onnodig zware middelen en methodes in te zetten.

Duizenden demonstranten in Duitsland

In diverse Duitse steden hebben zaterdag duizenden mensen geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. In München gingen in totaal ongeveer 25 duizend mensen de straat op, in Berlijn 15 duizend.

De meeste bijeenkomsten verliepen vreedzaam, maar mede door de enorme opkomst waren er ook een aantal incidenten. In Berlijn werd met stenen en flessen gegooid naar de politie en omstanders. Een fotograaf werd geraakt aan het hoofd.

In Hamburg, waar 14 duizend mensen meededen, zorgde vuurwerk voor onrust. De nog overgebleven menigte werd met behulp van een waterkanon verspreid. De Hamburgse politie had voor aanvang van de manifestatie via Twitter laten weten aan de kant van de demonstranten te staan omdat ‘racisme geen plaats mag hebben in onze samenleving’.

In München kwamen de meeste demonstranten bij elkaar. Op de Königsplatz was een betoging aangekondigd van maximaal 200 mensen. Uiteindelijk verzamelden 7000 mensen zich op het plein. De politie liet herhaaldelijk weten dat het te druk was en dat demonstranten, veelal in donkere kleding, onvoldoende afstand hielden. Toen de toestroom bleef aanhouden, werd het gebied waar de actievoerders hun zegje - ‘Black Lives Matter’ - mochten doen fors uitgebreid.

Op de Alexanderplatz in hoofdstad Berlijn kwamen 15 duizend betogers, de meesten jong en ook in het zwart, bijeen. Dat waren er veel meer dan de politie had verwacht, aangezien 1500 mensen zich hadden aangemeld. De demonstranten zaten 8 minuten 46 seconden uit protest op de grond, precies zo lang als de agent zijn knie in de nek van George Floyd gedrukt hield tijdens diens arrestatie. Hierdoor verloor de man uiteindelijk het bewustzijn en overleed.

In Frankfurt waren zeker 8 duizend mensen op de been. Binnen een uur stond de Römerplatz vol met demonstranten, waardoor een groot deel van de menigte uitweek naar de nabijgelegen Paulsplatz. Volgens de politie is alles vreedzaam verlopen en hielden de betogers zich keurig aan de coronaregels.

Ongeregeldheden in Londen

In andere landen gingen betogers eveneens de straat op, onder meer in Parijs, Marseille, Londen en Sydney. Hier en daar werden enkele incidenten gemeld. In Londen raakten tien agenten gewond en werden 14 actievoerders opgepakt, maakte de politie van de Engelse hoofdstad bekend.

In het centrum van de stad kwamen duizenden mensen bijeen om hun woede te uiten over het politiegeweld dat leidde tot het overlijden van Floyd. Lange tijd verliepen de protesten vredig, maar aan het einde van de dag gooiden kleine aantallen demonstranten in de buurt van de ambtswoning van premier Boris Johnson aan Downing Street flessen naar de politie. Agenten te paard voerden daarop charges uit.

Een van de agenten moest in het ziekenhuis worden behandeld nadat ze van haar paard was gevallen. Negen andere politieagenten liepen ook verwondingen op.

Eerder op de dag marcheerden meer dan duizend demonstranten langs de Amerikaanse ambassade aan de zuidoever van rivier de Theems. Duizenden demonstranten verdrongen zich ook op het plein net buiten het parlementsgebouw, met bordjes met ‘Black Lives Matter’ en negeerden overheidsadviezen om grote bijeenkomsten te vermijden vanwege het coronavirus.

Beelden van het protest in Washington

De burgemeester van Washington liet op 16th Street in het groot
De burgemeester van Washington liet op 16th Street in het groot "Black Lives Matter" op het asfalt schilderen (06/06/2020)Beeld AP
Duizenden mensen staan al klaar om de hele dag door de Washington te trekken Beeld AFP
Duizenden mensen staan al klaar om de hele dag door de Washington te trekkenBeeld AFP
Betogers knielen en ballen hun vuist bij de ingang van Lafayette park dichtbij het Witte Huis. (06/06/2020) Beeld AFP
Betogers knielen en ballen hun vuist bij de ingang van Lafayette park dichtbij het Witte Huis. (06/06/2020)Beeld AFP
Demonstranten dansen op straat terwijl ze protesteren in de buurt van het Witte Huis in Washington. (06/06/2020) Beeld AP
Demonstranten dansen op straat terwijl ze protesteren in de buurt van het Witte Huis in Washington. (06/06/2020)Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234