Zaterdag 28/01/2023

Tien procent vluchtelingen huurt huis per 'shift of matras'

Gent richt eerst opvangcentrum vluchtelingen op en zal dan huisjesmelkers viseren

Gent

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Het Gentse stadsbestuur wil tegen eind dit jaar een centraal opvangcentrum voor vluchtelingen openen. Daar kunnen asielzoekers, die momenteel in woningen van slechte kwaliteit verblijven, tijdelijk worden ondergebracht. Zodra het centrum is opgericht, kan volgens asielcoördinator van de stad Gent Katie Van Cauwenberghe de politie starten met een actie tegen huisjesmelkers en eigenaars, die hun huizen per matras of shift verhuren aan vluchtelingen.

In Gent verblijven er momenteel zo'n 6.000 asielzoekers. Ongeveer de helft ervan woont in een woning van slechte kwaliteit. Meestal hebben de vluchtelingen weinig keuze omdat het aanbod aan goede, betaalbare woningen vrij schaars is. Daarnaast weigeren sommige eigenaars om hun panden te verhuren aan vluchtelingen, doordat ze meer huurzekerheid willen. De asielzoekers zijn zelf ook niet steeds zo kieskeurig en kijken niet naar de kwaliteit van een woning. Ze willen zo snel mogelijk een verblijfsadres, zodat ze recht hebben op OCMW-steun. Zolang ze geen woning hebben, krijgen ze immers geen geld. Door hun precaire situatie vallen vluchtelingen gemakkelijk ten prooi aan huisjesmelkers. In sommige gevallen wordt een woning voor een aantal uren of per matras verhuurd aan verschillende gezinnen.

"Drie gezinnen kunnen bijvoorbeeld acht uur per dag beschikken over het pand", verduidelijkt asielcoördinator Katie Van Cauwenberghe. "De families slapen dan in verschillende shifts. Vaak gebruiken ze dezelfde matrassen zonder beddengoed, wat toch niet hygiënisch en gezond is." Volgens Van Cauwenberghe huurt maximaal 10 procent van de vluchtelingen een huis per matras of shift. De misbruiken zijn al jaren aan de gang en worden gesignaleerd aan de Gentse politie. Maar die kan voorlopig niet optreden. De slachtoffers moeten immers elders opgevangen kunnen worden en door het gebrek op de woningenmarkt gaat dat niet.

Hetzelfde probleem doet zich voor bij de woningen van slechte kwaliteit. Indien het stadsbestuur een pand onbewoonbaar verklaart, is het verplicht een nieuw onderkomen voor het gezin te zoeken. In veel gevallen wonen de vluchtelingen met diverse gezinnen in één huis, wat de herhuisvesting niet vergemakkelijkt. In Gent zijn er 554 woningen waar er minstens vijf asielzoekers verblijven. De helft ervan is minstens ongeschikt. In 2001 verklaarde het stadsbestuur 112 woningen onbewoonbaar. In veertig huizen verbleven er vluchtelingen. Negentig asielzoekers moesten opnieuw gehuisvest worden, de rest vond elders een onderkomen. Inmiddels is voor ongeveer zeventig personen een oplossing gevonden, voor de overigen is de stad nog op zoek.

Om het probleem van de opvang op te lossen, wil het stadsbestuur tegen het einde van het jaar-begin volgend jaar een centraal opvangcentrum oprichten. Hiervoor koopt het een centraal gelegen pand aan. Daar zouden 55 vluchtelingen tijdelijk onderdak krijgen in afwachting van een definitieve woning. "De asielzoekers kunnen er maximaal zes maanden verblijven", verduidelijkt Van Cauwenberghe. "Om hen te stimuleren om op zoek te gaan naar een definitieve woonst, krijgen ze in het centrum enkel materiële steun. De financiële steun van het OCMW wordt tijdens hun verblijf in het centrum opgeschort. Als dat centrum eenmaal is opgericht kan de politie actie ondernemen tegen de huisjesmelkers en de misbruiken."

'Vaak gebruiken ze dezelfde matrassen zonder beddengoed, wat toch niet hygiënisch en gezond is'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234